Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената

Напрежение в НС заради преименуваните местности в Стара Загора
6 юни 2018 12:00,
232
Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената
Снимка: архив, Булфото

Напрежение и остри декларации между ДПС и "Обединетите патриоти" в Народното събрание заради промяната на турските имена на над 800 местности в Стара Загора.

Преди дни общинският съвет в града реши да смени имената и така Ахмед баир става Антонов рид, Мехмедова кория - Манолова гора, Халваджи бунар - Халваджийски кладенец, Бейска кория - Чорбаджийска гора.

Това пък даде повод на ДПС днес да обвини управляващите, че не уважават силата на демокрацията и изградения български етнически модел.

"Сменят имената, защото Ахмед и Мехмед не са звучни като Антон и Манол", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ДПС и настоя, че това е тест за българската демокрация и толерантност.

Още по темата

"ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, а направи национализма основна държавна политика, загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности, забравяйки отговорността си пред бъдещето", продължи той.

По думите му управляващите не разбират силата на изграденото през мирния преход след края на тоталитарната власт на основата на консенсуса и прозорливостта на строителите на модерна България и не осъзнават силата на етническия модел.

"Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да приемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е - недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ.

Проф. Станилов от "Обединени патриоти" пък контрира, че промяната на имената е решение на мнозинството в Общинския съвет.

"Когато през 14-15 век османските турци завладяха Югоизточна Европа, тогава топонимите бяха гръцки, сръбски и турски. Как изведнъж станаха турски и сега не бива да бъдат сменяни?", запита риторично той.

Той настоя и че българският етнически модел е измислен след Освобождението, а не от Ахмед Доган.

"Българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, нито от ДПС. Той е създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи", отсече Станилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
5
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
ОП се опитват да се правят, че правят нещо, а ДПС се преструват, че са опарени. Всъщност патриотите и ДПС са едно цяло. Много скоро ще го разберете това като влязат в коалиция ДПС и ОП заедно с БСП. Тройната коалиция си я знаете патриоти, ДПС, БСП.
149
5
 
12
 
! Отговори
руски номера преди 5 години
Търсят начини да провокират турците и да се стигне до етнически вътрешни проблеми !Тези руски номера са ми до болка познати - разделяй и владей ! Жалко ,че в България има кой да изпълнява руските препоръки ! Дано турците не вземат това на сериозно ! Каква толкова ни пречат тези географски наименования ?! Турски били ,не знам си какви били ! По-добре направете референдум за жителите от всеки район и вижте колко хора искат и колко не искат промяна на имената !
148
0
 
1
 
! Отговори
у преди 5 години
Ами за да не се обезлюдяват, всички импотентяци кат тебе, трябва да имат по 5 деца.Как да те накарат да имаш 5, като си нека.дърен и за 1?
147
4
 
9
 
! Отговори
смешници преди 5 години
Халваджи бунар - Халваджийски кладенец,.................................................И каква е промяната тук ? Измислете поне българска дума ,която да замени турската дума халва !
146
7
 
3
 
! Отговори
до плета преди 5 години
знаете само да се изолирате в катуни и гета, да бъдете нагли и да искате все от държавата. хората до марс вече ходят вие все с шалвари и фереджета... работете си и не ни се натрапвайте ще преживеем някак си без вашия труд, то само вие се трудите другите не могат... нарцисти такива
145
10
 
3
 
! Отговори
плета преди 5 години
До до 136-137; Не тук ще си дръпна плета. Пред очите ти за да видиш, че аз без тебе и коварното ти племе мога, но ти без мене имоя труд не можеш....кво правиш с твоя труд бе? гледаш тютюн и ревеш на дпс да реве на държавата да ти го изкупуват на по високи цени, вашия труд го знаем не ви го щем вземайте си го и си заминавайте в анадола да си го работите...
144
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай сиктиррр с тез турски имена, аман!:) - за съжаление много думи са ни останали от турско.....
143
3
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Кържали-Кърлежи
142
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жиб.; Мечтател, с тази мерзост, изостаналост, с този мързел и това лентяйство нищо нямаше да имате. Ако вместо чалмалийте бяха дошли кръстоносците на Владислав и Хуниядин сега просто нямаше да съществувате като племе. Доказателства ли? Северна и Южна Америка, Африка, Азия Австралия и Нова Зенландия. Виж им историята и после прави изводи. Ако не бяха турците тебе просто нямаше да те има...
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И моята крава ако не беше мъжка щях да пия мляко! Това е Za 145 с поздрави да анализира историята преди да пие една ракия!
140
5
 
5
 
! Отговори
Кастинг преди 5 години
И Кърджали трябва да се преименува. Дайте предложения!
139
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 143марш към анадола и не осквернявай азбуката, сигурно си роден тук, баба ти и прабаба ти са родени тук, а *** ти съзнание е чуждо, мълчи си по-добре, не демонстрирай колко си ограничен
138
7
 
8
 
! Отговори
Шахин Леш преди 5 години
Турция кога ще върне българските и гръцките имена на Къркларели, Истанбул, Измир и т.н.?
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има поважни проблеми от преименуване, но така е найлесно. Преименуват местности, кито се обезлюдяват. Какъв му е смисъла? Напрвете така, че да не се обезлюдяват. И миналото и историческите пластове не трябва да се отричат, а напротивда се използват за привличане на туристи.
136
3
 
3
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 5 години
Снощи сложих на Карадая истинско име- Киро Даев. Сложих му го така както си лежеше.
135
9
 
10
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Без турското натрапничество днешна България щеше да има над 60 милиона жители и щеше да има територия над 500 000 квадратни километра!
134
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 132; Колко време й остава на Турция не знам. Но вашето време е твърдо фиксирано. До около 2063 година няма да ви има като национално единтично племе. Просто няма да има българи в ***. Така показват статистическите данни а не аз.Пречети ги и ще се увериш.Колко раждате и колко умирате?Ти за Турция грижа не бери. Тя винаги сама се е управяла никой нищо не й поднесъл на тепсия.Турция "ОСВОБОДИТЕЛКИ" няма като вас.Вие с чужда кръв и мъка си създадохте държава и за това я крадете.
133
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако етническия модел не е измислен от турците дали след 1492 г. (петстотин години) досега щяха да съществуват българи? Я помислете за като домашно!
132
2
 
2
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 5 години
Снощи сложих на Карадая истинско име: Киро Даев.
131
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 136-137; Не тук ще си дръпна плета. Пред очите ти за да видиш, че аз без тебе и коварното ти племе мога, но ти без мене имоя труд не можеш....