Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената

Напрежение в НС заради преименуваните местности в Стара Загора
6 юни 2018 12:00,
232
Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената
Снимка: архив, Булфото

Напрежение и остри декларации между ДПС и "Обединетите патриоти" в Народното събрание заради промяната на турските имена на над 800 местности в Стара Загора.

Преди дни общинският съвет в града реши да смени имената и така Ахмед баир става Антонов рид, Мехмедова кория - Манолова гора, Халваджи бунар - Халваджийски кладенец, Бейска кория - Чорбаджийска гора.

Това пък даде повод на ДПС днес да обвини управляващите, че не уважават силата на демокрацията и изградения български етнически модел.

"Сменят имената, защото Ахмед и Мехмед не са звучни като Антон и Манол", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ДПС и настоя, че това е тест за българската демокрация и толерантност.

Още по темата

"ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, а направи национализма основна държавна политика, загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности, забравяйки отговорността си пред бъдещето", продължи той.

По думите му управляващите не разбират силата на изграденото през мирния преход след края на тоталитарната власт на основата на консенсуса и прозорливостта на строителите на модерна България и не осъзнават силата на етническия модел.

"Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да приемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е - недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ.

Проф. Станилов от "Обединени патриоти" пък контрира, че промяната на имената е решение на мнозинството в Общинския съвет.

"Когато през 14-15 век османските турци завладяха Югоизточна Европа, тогава топонимите бяха гръцки, сръбски и турски. Как изведнъж станаха турски и сега не бива да бъдат сменяни?", запита риторично той.

Той настоя и че българският етнически модел е измислен след Освобождението, а не от Ахмед Доган.

"Българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, нито от ДПС. Той е създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи", отсече Станилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
4
 
5
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Браво на Общинския съвет- последвайте примера му,общинари!
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МДИЯТА ВИ НА СЪД В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ЗА РАЗПРОСТАРНЕНИЕ НА ДЕЗИНФОРМАЦИОНЕН МЕАТЕРИАЛ И ПДКЛАЖДАНЕ НА КОНФЛИКТИ СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО
128
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДПС не са етническа партия, те са еничерска партия. Те не защитават интересите на България а натурция!
127
1
 
4
 
! Отговори
до 136 преди 5 години
ще си дърпаш плета в анадола като имаш зор не в българия
126
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен134; Колко българи, колко учители и учителки, колко деца, колко войници, колко полицая, колко служителя убиха турците в България? Колко мостове, пътища, автобуси, машини, булдозери подполиха и сложиха бомби? Вие не знаете цената на тези "добичета" наречени турци. Като ги загубите съвсем и останете гладни ще го разберете. Дърпаме плета на средата и каквото си е ваше-ваше си е .Нашето ние ще си го градим и ние сами ще се изхранваме...
125
2
 
5
 
! Отговори
ma4enik преди 5 години
Ей не се умориха да се чесят на турския рязън. Всеки ден идват и се надянват на рязаний. Демек са свикнали, а свикнал е по-зле от побеснял. За цялата тази глупост е виновен АХМЕТ ДОГАН. През 1992-94 когато бяха първите години след излизането ни от затвора бяхме му казали :"Ахмет турското население много страда, много скъпи жертви даде за свободата си,дай да дръпнем браздата и тази работа да свърши веднъж за винаги" А той " Не, ще бъдем заедно".Ето,че не можем заедно.Бъдещета Католония е България
124
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция кюрдите търпят, в България - турците. Такъв е животът.
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Балкан е турско!
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко време й остава на тази Турция, само Бог знае. Та леко с прогнозите. Хиляди години по-късно сте се явили на Балканите и вас ще надживеем.
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са сега имената на българските местности в Турция? Около Одрин.
120
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карадайъ,дори сме прекалено толерантни към такива като теб,но вие изчерпихте търпението на българина и злоупотребявате постоянно откакто ДС и БСП ви създадоха.Прегръщате се и се целувате с "възродителите" ви а един даже ви е и почетен лидер,защото сте от един дол дренки-антибългарски.
119
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За индианските именаИзобщо не са ги избили. Вземи се поинформирай какъв статут и привилегии имат индианците в САЩ и Канада. Защо САЩ не са ви еталон? Нали все мерите американското правосъдие с българското? За пример го сочите- тоя крадец, ако беше в САЩ щяха да му дадат 50 г. затвор, на оня инжекция, на другия незнамси какво. Не, не зная какво е "еталон", за съм невежа. Добре, че сте вие- патриотските ***, най- грамотните и Ентелигентните в Бг, че да ми обясните значението на думите.
118
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, айде! 600 години търпяхте, сега на тази на тази даржава и остават някакви 5-6 години и не можете да търпите!
117
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от утре вместо Путин да се използва името Уличников
116
3
 
5
 
! Отговори
За индианските имена преди 5 години
До АнонименВ щатите не са сменили индианските имена, просто ИЗБИЛИ ИНДИАНЦИТЕ! Какво ни интересува нас какво правят там, да не са еталон!? Знаеш ли какво е еталон, за един приятел питам?
115
1
 
7
 
! Отговори
Костов преди 5 години
До Анонимен 102Стара Загора е античен град, който има повече от 7 имена, между които и Ески Загра (Заара), Берое, Боруй, Верея, Железник, Иринополис-това са тези, които аз знам. Това, че е бил опожарен за последен път от турците, водени от Сюлейман паша (В същност полски евреин Соломон Леви) и тогава е бил с името Ески Заара, което в превод означава точно СТАРА ЗАГОРА, не ти дава право да считаш, че това е турски град. Така че не се изказвай неподготвен относно един от най-древните градове у
114
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато турците върнат името на Лозенград, тогава ще върнем турските имена.
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 120Глупости пишеш в Османската империя официални езици са били арабски и персийски, турския си е бил за раята турци, дори не е имал никаква граматика
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В повечето случаи е бил извършван буквален превод..Значи викаш Ахмед си е бил Антон.
111
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато турците върнат името на Константинопол и на селага в Източна Тракия, тогава и българите ще върнем турските имена..Константинопол при османците се е казвал Константиние ако не знаеш.Кажи едно две имена на села в източна Тракия които искаш да върнем!Не гледай в тавана, там не ги пише!