Новият проект "Белене" - съвсем различен бизнес проект

Предстоят разговори с инвеститори, обяснява Тома Биков
Обновена: 6 юни 2018 22:12 | 6 юни 2018 20:52, Петя Славова
35

"В нова фаза сме - нов проект "Белене". Той трябва да бъде поставен на съвсем различни основи. Нашата идея е това да бъде изцяло бизнес проект", посочи пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Днес парламентарната комисия по енергетика разгледа рестарта на проекта "Белене" и реши, че енергийният министър Теменужка Петкова трябва да възобнови действията по търсенето на инвеститор, но без да се дават държавни гаранции за изграждането на атомната централа.

Още по темата

Според Биков трябва да бъде гарантирана бизнес логиката през търсене на инвеститор, който да поеме ангажимент и риск как ще се продава ток на конкурентна цена и по никакъв начин българските граждани да не бъдат ангажирани допълнително.

"Да продаваш ядрени реактори не е като да продаваш краставици на пазара", каза той по отношение на варианта закупените от България реактори да бъдат продадени.

В предаването "Денят ON AIR" Биков посочи, че предстоят разговори с различните инвеститори и подчерта, че ГЕРБ и БСП имат различен подход към проекта "Белене".

"На нас ни трябва печеливша ядрена централа и да създава различни възможности за българите, а не да ги ангажира. АЕЦ "Белене" с разумни параметри и разчет", обясни той и добави, че от БСП настояват АЕЦ "Белене" да бъде изградена на всяка цена.

Биков определи като "неприятен инцидент с много опасен човек" престрелката в Ботевград, при която бе убит избягалият затворник Владимир Пелов. Депутатът изради надежда, че вторият избягал от затворник ще бъде хванат.

"Никъде не е казвано, че се е разхождал в Ботевград и е бил част от живота на града. Ако беше лесно щяха да го хванат. Търсен е активно, имаше акции - органите на МВР са имали посока на работа", каза Биков.

Според него няма война, а сериозни преговори по темата за пакета "Мобилност", който скандализира българските превозвачи.

"Отпаднаха тези текстове, които много ни притесняваха. Появиха се нови текстове, които пак ни притесняват. Битката не е свършила, но е относителна победа, че успяхме да отложим година и половина това решение и да махнем текстовете, които ни притесняват. Българското предложение и предложението на Макрон - това са двете в Европа", коментира Тома Биков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вземете проверете статистиката за пуснатите през последните години нови мощностти по света. Колко са от възобновяеми източници и колко са от аец. Вижте и на какви цени се продава енергията. Гробницата белене е най голямата глупост в цвлата ни нова история.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От такива като тази ***, която обикаля сутрешните студия сме на този хал
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко стопира Белене. Ако той е глава на фотоволтаичната мафия, то тогава тя е стопирала Белене.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фотоволтаичната енергийна мафия стопира Белене.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биков като бик налита на всички партии на власт все едно властта е размятан пред носа му червен ***. Защо биков изневери на Пръмовица - Куневица
25
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 20: АЕЦ :Белене" (ако изобщо се строи) ще заработи най-рано след 10-12 години. Наемаш ли се да предскажеш каква ще е цената на тока тогава?
24
2
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 26: И политическият номад Тома Биков ли е станал русофил? По-смешен пост отдавна не бях виждал.
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДНЕС ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ИМАШЕ ВЕЛИЧЕСТВЕН МИТИНГ ОТ 30 ПРОТИВНИЦИ НА АЕЦ ОТ ДАЙ БЪЛГАРИЯ И ДРЪЖ СДС. ВСЕ ОТПА-ДЪЦИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКОТО БУНИЩЕ.И 50 ПОЛИЦАИ ИМАШЕ.
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите още не искат да проумеят, че Белене е отдавна изтекъл модел. Неговата реанимация е все едно да строиш отново Мавзолея на Г. Димитров, защото фундамента на стария все още съществува, с надеждата да си възвърнеш загубите по стария !!!
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Борисов май не е разбрал още, че председателството свърши и че темата Западни Балкани е вече затворена.Стига е обикалял като мушичав из европейските столици, ами да си седне на *** и да види дали може да направи нещо за българския народ. Ако не може - да си тръгва.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското предложение и предложението на Макрон - това са двете в Европа", коментира Тома Биков.-------------------------------------ЩО СИ МИСЛЯ, ЧЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА МАКРОН ЩЕ Е ПРИЕТОТО? Прав ли съм?
19
5
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
ГЕРБ ако започнат Белене може да не влезнат в Парламента на другите избори.Аман от ***!!!
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северозападния...ти май няма тв у вас. Навсякъде излиза и се коментира колко ще е тока. 40 стотинки и според Овчаров . Т.е. двойно по- скъп. Кой ще го купува на пазар мислиш? Ще ни заробят и ще плащаме данък Русия отново. Тея Русия щяла да строи. Ще ни вземат 20 милиарда и ще плащаме и двоен ток. То това е целта. Вземи вече се интересувай. Белене е заробване и всеки го знае. Защо бизнес е против мислиш?
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огърлица от руски ядрени кютуци по цялото дунавско крайбрежие на България не са нужни.АЕЦ Козлодуй е нагледно доказателство, че не носи никакъв поминък на Северозападна България, а напротив - превърна тази част от страната в ядрен погреб и обезлюден като след ядрен апокалипсис !
16
4
 
6
 
! Отговори
Нов проект преди 5 години
Нова кражба. Ще има за Бойко, ще има и за ГЕРБ младежите
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСЕКИ ГО-ГОДЕ МИСКЛЕЩ ИНДИВИД В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПРОТЕСТИРА НАЙ-РЕШИТЕЛНО СРЕЩУ ТОЯ ПРОЕКТ, КОЙТО ЩЕ НИ ЗАКОПАЕ ДОЖИВОТНО. ТРЯБВА ДА КАЖЕМ ЯСНО НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ:НЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО ПАСАРАН! НЕ ПРОХОНЖЕ! АЙДЕ У ЛЕВО ЖЕНО КРАДЛИВА.....
14
5
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Цветан КараилиевАко тази централа бе реализирана по проекта и условията, както беше, вече 10-тина години щеше да дава ток.И да се беше изпатила половината.Само не казвай, че токът от АЕЦ е скъп, и няма да стои добре на пазара, при пазарната икономика.Истинската причина за провала на проекто, е че много пречи на някого...На кого-досетете се-жокер-тецове с гарантирано изкупеване, ВЕИ...
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано няма Белене - нито лагер, нито АЕЦ !
12
5
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Изпусни питомното и гони дивото, това е Белене днес...Русия предложи да ни я построи без да влагаме никакви средства, щяхме да я изплащаме 20 години с процент от печалбата, а още 20 години да работи на чиста печалба, и евентуално още 15 години след това.Но ние -не-фотоволтаици, Уестингхаус, после клекнахме пак при руснаците, така, както клекнахме и с МиГовете, както клекнахме и с газта.Сами сме си виновни за съдбата си, даже мисля, прекалено много издържахме като държава.
11
4
 
9
 
! Отговори
Същ преди 5 години
Белене няма да има, защото нашите задокеански приятели не разрешават.