Властта се опитва да облекчи дълга на БДЖ

Заемът е в размер на 250 млн., като остават за плащане 103 млн.
Обновена: 6 юни 2018 13:25 | 6 юни 2018 13:25, Веселина Йорданова
15
Властта се опитва да облекчи дълга на БДЖ
Снимка: архив, Булфото

Правителството се опитва да получи отстъпка по облигационния заем на БДЖ от 2007 г. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред журналисти в Министерския съвет.

Водят се интензивни разговори с облигационерите, за да се постигне цялостно решение, каза още той. Заемът е в размер на 250 млн. лв., като от него остават за плащане 103 млн.

Министърът посочи, че е в полза на дружеството тези разговори да останат конфиденциални, но уточни, че те са свързани с това дали е възможна отстъпка на част от лихвите или разноските по заема.

В отговор на въпрос Горанов каза, че е готов да подкрепи търг за нов подвижен състав за железниците, ако решенията на правителството за този търг и за концесия на летище София са "в един ден".

Министърът се надява до 2-3 седмици Министерският съвет да разгледа концесията.

Той посочи, че е чувствителен по темата за жп транспорта, защото разходите на пътническите превози са около 250 млн. лв. годишно, а собствените приходи на дружеството покриват едва 50 млн. от тях. Останалите 200 млн. са от данъците на българите, коментира Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
inatut преди 5 години
Няма какво да им облекчават заеми.Те да им позволят да вдигнат цените на пазарен принцип, както и да си направят разписанията - пак на пазарен принцип.Не може София Бургас и София Варна да нямат след 16 влакове..в 18 или в 20.. А да се изсипват по 10 автобуса в тези часове..
12
0
 
8
 
! Отговори
Коки преди 5 години
И още нещо, московски защо не е подсъдим, този безхаберник. И сега е много удобен във фалирането на БДЖ. И много ми е интересно, как нашите политици не се накрадоха, нищо няма да занесат на онзи свят. Има един филм също така Катастройка се казва, гледайте го при желание и възможност.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куде са националистите бе . Нали 20 години реваха че ще оправят ? Оня морков дето ще затваря капанчета по морето , защо не вземе да затвори БДЖ ?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиците крадът и източват пари с милиони и сега ние ще ги връщаме. Взети от нашите данъци. Това не е ли нагло.
9
1
 
3
 
! Отговори
T преди 5 години
До КОНСТАНТИНОВПровери ли информацията преди да тръгнеш да обвиняваш човека, че лъже. Аман от многознайковци, че и категорични. Марш да си играеш...
8
1
 
5
 
! Отговори
виц 2 преди 5 години
инструкторът изпитва регулировчик.Два влака са се насочили един срещу друг. как ще реагираш за да не се сблъскат?-ще използвам стрелките!-Абсурд - терористи са ги повредили!-ще използвам семоора Абсурд - терористи и него са повредили.ще използвам сигнални ракетиАбе разбери че всичко е повредено от терористите, бе човек!-Абе г-ин инструктор, вие на чия страна сте - на моята или на терористите?
7
2
 
7
 
! Отговори
Радо преди 5 години
Не знам колко пък щеше да бъде чувствителен на тема ж.п. транспорт ако беше на мястото на френския финасов министър, тъй като там дългът на железницата е 45 милиарда евро!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инструктор изпитва бъдещ регулировчик!Два влака са се насочили един срещу друг и ще се сблъскат. Бързо! както ще направят!- Ще отклоня стрелките!-Стрелките са заяли!-ще пусна семафора!-Терористи са развалили семавора!-Ще пусна сигнални ракети!-терористи са повредили и сигналните ракети.регуливчикът - мисли - ще извикам целият персонал на гарата!-с каква цел - пита инструкторът?-да погледат едни хубави фойверки!
5
0
 
11
 
! Отговори
пенсионерите плащат преди 5 години
Тези пари ги взимат от бедните пенсионери... Докога ще търпим този грабеж?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само трябва да реструктурират Дълга, и и да реформират БДЖ-то. инак няма смисъл. Стари влакове, ниски заплати, високи цени м-даааа
3
0
 
15
 
! Отговори
8===о преди 5 години
Московски не се накраде. Налива пари в БДЖ щото от там най-лесно се преразпределя."Таранът" на фурболният отбор на БДЖ и по съвместителство директор дори не си струва да се коментира.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитва се друг път, опитва се властта да се накраде от обществени поръчки да хвърли оставката като стане по напечено и така вече 30 години, Станишев и, Костовци, гербериии всякакви боклуцииииии долни жадни за власт.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде по света железниците са субсидирани, за да изпълняват социалната си функция и да намаляват опасния автобусен превоз. Автобусният превоз на дълги разстояния е вреден за държавата и пътниците. Трябва да се използва само за екскурзии. Автобусният превоз трябва да е довозващ в границите на областта.