БСП към ГЕРБ: Нужна е единна позиция за "Белене"

Проектът за рестарт сблъска опозиция и управляващи
20
БСП към ГЕРБ: Нужна е единна позиция за "Белене"
Архив: Булфото

Мандат за преговори с вързани ръце или просто проверка дали проектът АЕЦ "Белене" е жив и си струва да се рестартира. Около тези две тези се концентрира дебатът в парламента за бъдещето на втората атомна централа.

След като премиерът Бойко Борисов даде заявка, че ще се търсят инвеститори за АЕЦ "Белене", от БСП побързаха и внесоха в парламента искане за падане на мораториума, наложен на 29 март 2012 г. от депутатите, с което проектът бе прекратен.

ГЕРБ също внесе свое решение, само че в него въобще не става дума за вдигане на мораториума, а за търсене на потенциални инвеститори.

Според червения Жельо Бойчев предложението на управляващите реално не дават възможности за водене на преговори на кабинета.

Още по темата

"Вашето правителство ще води този разговор, а вие пращате някой на разговори и му връзвате ръцете, при този мандат, който давате, няма как проектът да се реализира, защото реално мораториумът остава и няма инвеститор, който да се ангажира с проект, при положение, че няма гаранции, че парламентът ще отмени решението си, което съществува в правния мир“, обърна се той към мнозинството.

Данаил Кирилов от ГЕРБ защити предложението на съпартийците си като обясни, че в тяхното проекторешение е посочено, че искат да се провери пазарния интерес към този проект.

"Даваме такава процедура, при която да се установи този проект жив ли е, има ли икономически интерес към него и заради това е заложено да няма държави гаранции, за да се търси чистата икономическа стойност на този проект“, мотивира се той.

Според ексшефа на АЕЦ "Козлодуй" и настоящ депутат от левицата Иван Генов най-важното за инвеститорите е да има единна позиция на парламента и правителство по въпроса.

"Това е най-добрият сигнал и ако нещо ще попречи на инвеститорите да имат интерес, това ще е разногласие между институциите и партиите, което означава несигурност, това не трябва да допускаме, ние трябва да покажем, че сме единни“, отсече той.

Рамадан Аталай от ДПС обаче отсече, че решенията на ГЕРБ и на БСП са напълно противоположни. Той настоя, че никъде в решението няма и ред за строителство за втора атомна централа.

"ДПС поканихме премиера да дойде тук, не за да го унижим, а да разясни на депутатите след като преди да замине за Москва пусна в общественото пространство, че ще се строи "Белене", какво се случи в Москва и какви договорености има, има ли въобще такива“, каза Аталай.

Той призова защитниците за проекта да дадат икономическа обосновка защо са нужни нови ядрени мощности, какво ще се прави с отработеното гориво и т.н.

Според Аталай ситуацията в енергетиката е тежка, защото няма баланс.

"Навремето отвън спряха "Син поток", защото щели да измрат скаридите и рибите на дъното на Черно море, а сега министърът ще е натоварен с една тежест, от която няма как да излезе", коментира той.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 7 месеца
Поредната гербаджийска имитация на дейност. Мисля, че докато Бойко е премиер, АЕЦ "Белене" няма да се строи. Показателно е, че вчера гербаджиите гласуваха против отменяне на мораториума върху строителството. Бойко си даде офертата че от него зависи проекта и чака някой да му каже какво да прави - я Меркел, я американския посланик, я кой знае кой. Не може п'родажник да направи национален проект, няма как да стане.
А Теменужка има време да търси инвеститор, но така, че да не го намери.
18
0
 
0
 
! Отговори
Единни,та" един преди 7 месеца
По добре,че няма единна позиция,нека първо се провери,както вече има мандат от НС за преговори,ще има ли инвеститори за гьола,колко ще струва,колко ще струва тока,къде ще се продава,колко време ще има годност и най вече кога Вранча ще се обади с поредното земетресение?Та така ,голям зор за ядрени авантюри на наш гръб?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
арееееее още една централка за да имам да си топля оранжерийките на вилата. То заводи няма те централи ще строят. Абе гламава работа.
16
0
 
0
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 7 месеца
първо-в-пик-tv-иванчева-с-белезници-докато-съдът-решава-да-остане-ли-кмет-на-младост---бил-news755941.html
пик са лоши, а вие що криете новината
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Единната позиция за да няма в София нови Иванчеви е налице. Днес вече и в съда е с белезници и медията нищо не съобщава видео не дава.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До апо

Откъде на къде и ГЕРБ ще искат?Нали те спряха проектите?
Ако и ГЕРБ участва,това означава,че никога няма да се махнат мутренските времена и ще продължат да управляват.
13
4
 
3
 
! Отговори
апо преди 7 месеца
Единната позиция на БСП ще рече - МИЛИАРДИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ОТКРАДНАТ ОТ ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ ДЕЛИМ ПО РАВНО ЗАЩОТО СХЕМАТА СИ Е НАША , НИЕ Я ЗАПОЧНАХМЕ , А ВИЕ ЩЕ СЕ СТАРАЕТЕ НИКОГА ДА НЕ ЗАВЪРШИ .ИМА ЛИ МИЛИАРДИ И ЗА НАС - БОКО ВОВЕКИ ЩЕ Е НА ВЛАСТ !
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До somebody
От шистовия газ оставяш без прясна,чиста вода за пиене и миене,замърсена почва и мъртви животни.А и цената на шистовия газ е по-висока.

https://youtube/watch?v=78hWVxti0Wo

https://youtube/watch?v=8dp2bceKjVw&t=51s
11
0
 
4
 
! Отговори
?!? преди 7 месеца
Очите ще си извадят и гушите ще си съдерат за парите на народа, в желанието им да си бутнат тяхна фирмичка и да цоцккат забравиха да се прикриват и им лъсна долната жажда за пари.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Виждате,че всяка държава си преследва собствения интерес в крайна сметка.И всеки си постига своето,само ние опропастихме полезните за България проекти.
Затова не виждам смисъл да се действа като раболепни слуги повече,защитете националния интерес и върнете проектите!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро герберчетата ще увиснат по кестените като мартенички...
8
1
 
6
 
! Отговори
нема такава държава преди 7 месеца
министрърката петкова ще ръководи проекта - ха ха ха и ще го даде на някой Малинка -гинка и пак ще си е на пост , и така до кога ?
с Чез кво стана - стана Я ! - НИЩО !само .тока поскъпна
7
3
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца
Народното Събрание да се преименува на... Филиал на руската ДУМА...
6
5
 
4
 
! Отговори
те съм трол преди 7 месеца
Българския народ е против АЕЦ Белене- референдума който се проведе е доказателство. Проекта е средство за кражба на крупни сума пари от държавната НЕК... А кой плаща????
5
4
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 месеца
до 4
ВЕИ-та, та ВЕИ-та. За да има баланс в енергийната система трябва ТЕЦ и ВЕЦ, само АЕЦ и ВЕИ не става. В света няма енергийна система която да разчита само на тези два вида производство.
Никой не казва какво ще правим новите 2200MW от Белене ?
4
8
 
4
 
! Отговори
somebody преди 7 месеца
Как може да си против добива на шистов газ( за да не се замърси изворната вода) в Добруджа и да искаш атомна електроцентрала в земетръсен район , без хранилище на отработено гориво с оборудване и технологии от преди 30 години?
От шистовия газ печелиш независимост и пари, а от АЕЦ Блеене губиш и двете!
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Единната позиция трябва да бъде забрана на АЕЦ, както в Германия и широко преминаване към ВЕИ. Тази политика на Германия доведе до намаляване цената на тока с 30% през последните няколко години. Тези които са за АЕЦ обричат на енергийно робство и внуците си.
2
1
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ и БСП преди 7 месеца
Две банди гушнали се в полза на демоКрадцията

Клета България....
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Единна позиция няма, народа е разделен