Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!

ДРОМ, "Ларго" и БХК искат от вицето да се разграничи от съпругата си
7 юни 2018 15:30,
342
Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!
Снимка: Facebook

Няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана Дончева във Facebook.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете вчера с поста: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

Още по темата

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

"Изявления, които използват метафори за наказване на цяла етническа общност, и особено за наказване чрез физическо насилие, несъмнено подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие. Такива метафори имат и много по-голяма плътност, когато са в контекста на широко разпространено расисткото насилие – и битово, и институционално", се казва още в писмото.

Авторите му смятат, че думите на Дончева не са случайни.

"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България", пишат организациите и дават за пример антиромските политики на Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
21
 
3
 
! Отговори
a stiga be преди 5 години
Верно бе, как не се сетих, че ромите са най-големите крадци в държавата. Благодарение на тях имаме дълг от милиарди.
146
1
 
20
 
! Отговори
user преди 5 години
До да ви попитамПроцентът на българите в затворите знаеш ли колко е? Над 80 процента са от специалната прослойка Успех.
145
2
 
37
 
! Отговори
user преди 5 години
тези няма как да се интегрират, защото нямат трудови навици, образование, желание за развитие. Преди няколко дни видяхме как реагират, скачат на бой, вадят ножове. Всички са им длъжни и трябва да се съобразяват с тях.
144
0
 
20
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
До Доживяхме!Защото тяхната работа не е да реват срещу тази прослойка, а да я толерират, да извоюват само и единствено права и облаги, извършвайки подривна дейност, и унищожавайки националността !Да се реве срещу безчинствата им е НАША работа, за да се научат, че ние СЪЩО сме хора и ние СЪЩО имаме ПРАВА !!!
143
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да ви попитамВсеки ден по 20 метра кабел, как да им насмогнем ние, данъкоплатците?И след като е беден ромът, защо не взима предлаганата му от всяка община обработваема земеделска земя? Имаш ли представа колко зеленчук може да се произведе на 10 декара земя? И ще яде, и ще продава, за да има пари. Но трябва да се работи. Къде по-лесно е да си набереш 20 м кабел! Каква пакост ще причиниш по този начин, какво ти пука?
142
1
 
50
 
! Отговори
Доживяхме! преди 5 години
Тези организации реагираха светкавично, разярени от ДУМИТЕ на жена, която изрази мнението на 99% от българите!Но се питам,защо тези организации нито веднъж не реагираха така дружно и светкавично на ДЕЛАТА на ромите - в някой от случаите, при които роми убиват, пребиват, ограбват, насилват трудови хора, деца или беззащитни пенсионери, или когато същите тези роми съсипват обществена собственост или поругават национални светини?
141
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така за основният електорат на ГЕП морковите ще са свършили? Или като свършат морковите са на ред парите.... Но госпожата иначе нищо лошо не е казала.
140
0
 
33
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Браво,Светлана хич да не ти пука какво негативно пишат за теб,Б.Х.К. трябва да бъде забранена със закон,че тя само създава напрежение,вместо да решава проблеми.Като не им оттърва да напускат...еи къде е Индия...Криворазбрана толерантност...
139
2
 
32
 
! Отговори
Светлана е права преди 5 години
Като написа Светлана, а това го мислят и истинските българи, че и законите трябва да важат за ромите, а не само авантите, изведнъж защитниците си показаха рогата. Да се спазват законите било антиромско и дискриминационно.
138
0
 
21
 
! Отговори
Бреееей! преди 5 години
А нещо друго не искат ли?Например, еднопосочен билет за Делхи?
137
2
 
16
 
! Отговори
Додо преди 5 години
До Турчин: Гражданството не те прави българин, турчин или пък марсианец. Родителите ти го правят. Ако едно куче се роди в конюшня и му бъдат издадени документи, че е жител на конюшнята, то няма да стане кон. Ще си остане куче до края на живота си! Също, ако това куче да разправя по цял ден, че не е куче, а кон - това пак няма да промени нещата и ще си остане куче до края на живота си. Също, ако един ден това куче си има свои кученца, те отново няма да са коне, а кучета. Гаранция!
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Побългарените ви Роми точно теа в Видин дали някой ден няма да ви унищожат като Народ , вие сами сте виновни , аз не се чудя защо носят български имена
135
0
 
11
 
! Отговори
Циник до Турчин преди 5 години
За никой вече не е тайна, че НПО-та в много държави в Европа и света - прокарват интереси и политики на частни лица...или групи такива! Водейки - често подмолна дейност срещу устоите на държавите!Което не става с пари...става с много пари!Навремето Рос Перо - почти сам - финансира "кубинските контри" и "Залива на прасетатата"!Всъщност - и в Щатите - клана Кенеди - взе властта ПЪРВО с парите на "патриарха" , а не с нови идеи. Търсете парите - те обясняват всичко! Света е доста сбъркан!
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
свобода и равенство за всички , без значение от раса или пол , това е заветът на Апостола. Не е правилно да се пишат подобни глупости във Фейсбук , защото писаниците си остават просто писаници . Никой няма полза от празни приказки , обиждащи някой етнос , трябват дела , а не десетилетия да се толерират някои групи за сметка на останалите и след това да циврим в социалните мрежи. *** трябва да имат същите права , но и същите задължения както всички други , а обидите раждат само омраза .
133
2
 
17
 
! Отговори
Турчин @има си закон преди 5 години
Е 90 % от битовата престъпност е дело на тези от маалата.Какво толкова?Я отидете и вижте как живеят българи турци, арменци, евреи и т. н. в България и поле отидете и вижте как живеят тези от етноса, в мърсотия и нечистотии. И кой е виновен?Не на мен тея.
132
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради такива другари като Светлана и Томислав Дончевич България си промени етническия произход, а сега те се сетиха да говорят за моркови и тояги и да се правят на голяма работа.
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета тоа Текст който всъщност кой знае от къде е , няма нищо общо с коментарите , тоа сайт с какво ли се занимава
130
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
169, Дончева НЕ президент, а министър председател. Президента си е харен!
129
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОНЧЕВА - ПРЕЗИДЕНТ!
128
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е за "тоягата". Като начало - на крадци и джебчии директно да се режат ръцете. И такива да влизат в черен списък на социалните за забрана на помощи от всякакъв вид. Не може да работиш "многодетна майка" с втора специалност "кражби" или "просия". Има дискриминация в България и тя е спрямо обикновенните българи. И в това отношение дамата е права.