Експерти: АЕЦ "Белене" няма как да стартира за 7 г.

Намирането на инвеститор за 5 месеца също не било реално
8 юни 2018 11:30,
30

Парламентът реши да рестартира проекта за АЕЦ "Белене". Втората атомна централа може да се изгради само на пазарен принцип от стратегически инвеститор и без държавни гаранции. До 31 октомври енергийната комисия трябва да подготви процедурата по избор на нов инвеститор. Според икономиста Владимир Каролев и бившия заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев, това няма как да стане.

Още по темата

"Абсолютно съм съгласен, че е нереално, невъзможно за 5 месеца да се намери инвеститор. Особено, ако просто си седиш в София, в кабинетите, и чакаш някой да дойде", каза в студиото на "България сутрин" Явор Куюмджиев.

По думите на бившия енергиен министър проблем е и това, че мораториумът за изграждането на централата в Белене не е вдигнат.

"Това е все едно да кажеш на някой: "Ела да строиш нещо, което е забранено със закон", аргументира се Куюмджиев.

Икономистът Владимир Каролев пък сподели, че в българската енергетика има сериозни нужди от инвестиции и не само в АЕЦ "Белене".

Двамата гости бяха категорични още, че няма как централата да бъде построена за 7 години, какъвто е срокът според министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Единствените две държави, в които не се закъснява много са Русия и Китай", подчерта Каролев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Петкова може да е видяла, че най-бързо някоя централа е била построена за 7 години, а Явор Куюмджиев беше категоричен, че ако всичко е готово и започне изграждането на АЕЦ "Белене", минималният срок това да се случи е 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
даскала преди 5 години
В момента средната себестойност на ел. енергията в Р. България е 75 - 90 лева/MWh (7.5 - 9 ст/kWh) - така наречения микс. Цената, по която се продава енергията за бита е около 21 ст/kWh. Направете си сметка колко ще бъде цената на тока, ако заработи АЕЦ Белене.
29
1
 
3
 
! Отговори
даскала преди 5 години
При 2000MW мощност годишната произведена енергия е 12 TWhЦената на централата е 22 млрд леваЛихвата по заема е минимум 1 млрд лева/год.Себестойноста на енергията само от компонента лихва е 83 лева/MWhПри използваемост на централата 50 години компонентата от изплащане на капиталните вложения е още 50 лева/MWhЕксплоатационните разходи в момента на АЕЦ Козлодуй са 50 - 70 лева/MWhСледователно себестойноста на електроенергиятаот АЕЦ Белене ще бъде от 180 до 200 лева/MWh или 18 - 20 ст/kWh.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойкоооо,пак осрахте всичко!Как бе,Австрия,Унгария,Турция,Германия и други си защитават интереса,а ти не можеш бе!Куха лейка,страхлива!
27
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 26: Докато Бойко е премиер, най-вероятно строежа на АЕЦ "Белене" няма да започне". Теменужка няма да намери инвеститор. Не че икономическият риск за инвеститора е голям - голям е политическият риск. Вече е известно от изтеклата информация в Уики Лийкс, че именно Хилари Клинтън (чрез нашите продажници от ГЕРБ и пишман-патриотите) е спряла строителството. Каква е гаранцията, че това няма да стане пак? Не може п'родажник като Бойко да направи национален проект, няма как да стане.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, то и след 17 няма да стартира. Виж, краденето покрай него няма да спре.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Каролев къф беше?
24
7
 
0
 
! Отговори
111 преди 5 години
До Анонименлицензирана е и информацията е общодостъпна - провери си. Проектът трябва да се одобри
23
1
 
6
 
! Отговори
ццццц преди 5 години
Освен корупцията, другият основен проблем на скапаната държавица са тн "експЪрти"! Аман от тях, особено тези от типа "на всяко гърне мерудия"!
22
2
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Просто не ни бива.. Това е то! Хората за две - три години прокопаха 50 км. тунел под морето и за още толкова го завършиха и пуснаха движението.. Ние за това време още щяхме да се чудим от къде да го подхванем.. Турската АЕЦ започва да се строи тази година и по план трябва да бъде въведена в експлоатация през 2022ра... Това прави 4 г.. Тури му пепел!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като ще е излишен дайте го насам този ток, ама не по сегашната цена, та българският народ да спре да сече горите и да зъзне през зимата. Веднага ще му намерим приложение, че няма и да стига даже. Хем ще изпълним директивата за 0 емисии.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Каролев разбира от всичко.От атомна енергетика,че чак до лифтове и кози пътеки
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези не са експерти, а Калинки
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
7-летката в съкратени срокове !!!След седем България ще произвежда ток от който няма нужда, но ще го продава на Гърция и Македония по 4 цента, нищо, че струва 12 !Пазарна икономика ала вечна дружба на...ако Европа не спре кранчето !
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 5 месеца нямало да се намери инвеститор. Защо бе дрОгаре, нали проекта е МЕГА,ХИПЕР и СУПЕР печеливш и като тръгне АЕЦ-а връз България златен дъжд и благодат ще се излелее.....ей тия червени усти нямат наяждане!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На клона на Белене са накачулени бая народ и интереси на не една държава.Нещата са толкова забатачени,че едва ли ни казват и 10% от истината.Много хора са взели рушвети от най различни страни и продължават да вземат .Едни да има централа,други да няма.И то на много по високо ниво от министри и тем подобни дребни шуробаджанаци
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия "експерти", ако питаш, не само е правилно, че сме си дали г*за под наем, ами и директно трябва да го направим дарение...
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда да си ескперт за да видиш, че проекта АЕЦ Белене е така изграден, че каквото и да предприеме НЕК е на загуба, а АТОМСТРОЙЕКСПОРТ е на печалба. НЕК е придобила оборудване, което само АТОМСТРОЙЕКСПОРТ може да монтира или препродаде и то на монополни цени. На това му викат изнудване в мое село. Та сега НЕК тръгва да търси инвеститор, който вместо НЕК да сърба попарата и да плаща загубите
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не за 5 месеца ами и за 500 години няма да намерят сериозен инвеститор. Ще намерят някакви мошеници с руски имена регистрирали фирма на Запад и ще ни ги представят като стратегически инвеститори. Те ще чопнат няколко милиарда от българския бюджет и дотам ще приключи проекта втора атомна. Господата от парламента ще си получат 30-те сребърника и всичко ще се забрави, а българина ще има грижата да плаща данък Русия още 20-30 години за напред.
12
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е да се каже, че забавянето на строежа на АЕЦ Белене е спестило 800 млн.лв годишно на страната. Никой не може да отрече този факт, че една работеща АЕЦ даваща скъп ток с договор за изкупуване е воденичен камък на държавата ни. Лошото е, че за това не се говори нищо. А е добре нашата млда демокрация да бъде похвалена когато прави добри неща за да е ясно в бъдещо как да избягваме катастрофите.Ето днес можем да кажем със сигурност, че държавата ни е избегнала огромна национална катастрофа
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и още 70г да не стартира. При тези условия абсолютно никой няма да се хване. Такъв мегапроект без участието на държавата не става и само това, че имаме реактор и площадка не е достатъчно. Пак бе изпуснат подходящия момент, досега да сме забравили вече. Но в замяна на това, 500млн/г отиват за мариците и 800 за фотоволтаиците (ако е точна инф от Р.Овч по тв).