След убийството на Пелов: Порицание за надзирателите!

Зам.-директорът на Централния софийски затвор ще бъде отстранен
Обновена: 8 юни 2018 21:29 | 8 юни 2018 21:20, Красимир Ангелов
13
След убийството на Пелов: Порицание за надзирателите!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Избягалият затворник Владимир Пелов бе убит тази седмица край Ботевград, а покрай кървавия инцидент отново на преден план излезе въпросът какви са предприетите мерки и наказанията за служителите на затвора, откъдето той и Радослав Колев избягаха.

Още по темата
"Приключваме с проверките на служителите, а именно изясняване за какво са виновни и какви да бъдат наказанията им. Изпълнителските кадри не са изпълнили качествено и в съответния обем своите задължения. Ръководителите не са приложили достатъчно контрол. Наложено им е наказание - порицаване", обясни зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

В студиото на "Денят ON AIR" гостът съобщи, че зам.-директорът на Централния софийски затвор Анатоли Борисов ще бъде отстранен от длъжност. "Срещу него беше заведено допълнително дисциплинарно производство. Той е извършвал "устни" нареждания, които са изключително неприемливи", добави проф. Проданов.

"През април проведохме среща с началниците на 12-те затвора в страната. Те изразиха резерви към нормите в закона. Има нарушен баланс. Това беше основният им патос. Те поставиха въпроса за специфичното облекло на лишените от свобода. Има въпроси, за които не бива да се пестят средства", отбеляза зам.-министърът.

Според него затворническата система има сериозни пропуски в подготовката на служителите. "Подготвя се обучителен център по модел на Норвегия. Работата в затворите не може да се разглежда като обикновена работа. Трябва да има някаква по-различна мотивация. Вероятно някога я е имало, когато системата е била военизирана", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Друг проблем на затворите у нас, който сравнително рядко се коментира, е състоянието на медицинския персонал.

"Има много сериозен проблем с медицинското обслужване на затворниците. Медицинските кадри са недоволни от факта, че увеличението на заплатите на надзирателите не ги засегна, за което се извинявам", подчерта зам.-министърът.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.