Причината вертолетът да падне - авария на опашния винт

За Каракачанов не може да се говори за пилотска грешка
Обновена: 12 юни 2018 14:30 | 12 юни 2018 12:45, Камелия Цветанова
101
Причината вертолетът да падне - авария на опашния винт
Снимка: Булфото, архив

Повреда в опашния винт е най-вероятната причина за падането на военния вертолет МИ-17, смята министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който посети във ВМА единствения оцелял при инцидента - бордния техник Алексей Каменов.

Още по темата
Около 20.30 часа снощи при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово загуби височина и падна от около 30 м. 

При катастрофата загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев.

Каракачанов обясни, че нальотът на вертолета е бил над 3 часа и не е имало признаци за повреда.

Той допълни, че с падналия вертолет в деня на инцидента са летели няколко екипажа.

"Не става въпрос за специални умения, двамата пилоти са опитни. Хеликоптерът не е изпълнявал някакви сложни управления, за да допуснем неподготвеност, нетренираност на пилота или грешка от негова страна", обясни военният министър.

Преди инцидента хеликоптерът със същия екипаж е бил поне половин час във въздуха.

Каракачанов увери, че машината е била в изправност, а през 2016 г. е минала на ремонт през "Терем".

"Армията много отдавна е заложник на политиката. Заложник на празни приказки и на безхаберие 28 години", коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 5 години
Най-вероятната причина е, че някой е гепил горивото. В нашата армия е така. Жалко за летците.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В една новинарска емисия се твърдеше, че това е същия хеликоптер, който мина над главите на хиляди хора на 6-ти май. Не ми се мисли какво щеше да стане ако аварията се бе случила тогава.
68
0
 
8
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Това което тук е "малко странно" е колко бързо се смениха множество съвсем противоположни мнения, и истината "възтържествува"?! В авиацията има принцип на сформиране на комисия от нечетно число експерти, за да не се стигне до еднакво тежки но противни мнения. Кога се анализираха записите, разгледаха останките, произнесоха експертите? Всичко вече е анализирано и е сложена точка. Само на мен ли ми звучи пресилено?
67
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Krom 75В тубето има заснет Аероспециал АС-320 мисля вертолет който при заход за кацане демонстративно стоварване на десант Чупи се опашния винт и леле *** малетърси в ТубетоThe Scariest HELICOPTER CRASHES ever caught on Camera
66
0
 
6
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Нещо странно има в тази катастрофа. По принцип хеликоптерите имат така наречената система "глухарче" от над 30 години. Ще рече, че при авария винта се върти в една посока, корпуса в другата и би трябвало да тупне относително меко. Счупения опашен винт някак не е особено убедителен за подобно падане. Не зная. Светла им памет на момчетата. Тъжно е и е жалко, когато хора си отиват по този начин, още повече служейки на държавата си. Но не зная ще се разбере ли цялата истина.
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да прости пилотите и Стига с тая гнусна руска дума....казва се натрупани летателни часове
64
0
 
3
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 години
Е, да, но при едно такова разследване се взема под внимание дали е имало температурна инверсия на тази височина и в този район. Това е от компетентността на метеоролозите на летището. Освен това въпросната машина е транспортна, а не щурмова.
63
0
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
Братле спре ли опашната перка чопъра пада на 100% а това с лопатите дето ти го е казал авера ти са пълни глупости.
62
6
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Тази катастрофа е по вина на Армията и Политиците .Пилотите не са виновни че нямат подготовка и не знаят как се управлява Машина . Лека им пръст на Пилотите , но все пак си мисля че те са виновни за собствената си гибел .Млади хора , а не знаят Законите на земното привличане и принципа на хеликоптера - Ако Капитана беше обучен щеше да приземи тези 10 тона на земята без Двигател - гравитация .Всеки ден прелитат Вертолети над моя двор - не желая някои Неграмотни Пилоти да разсипят тонове желязо .
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един авер от 20 г. е в САЩ и там изкара курс за пилот на хеликоптер. Сега лети на някаква голяма машина и обслужва нефтени платфортми. снощи говорехме и каза, че даже да се скъса винта машината не пада а започва да се върти около оста си. Пилота може да контрира с ъгъла на лопатите на основния винт и да кацне сравнително меко от такава височина. Явно знае какво говори. Другаде е заровено кучето. Ако е паднал като ютия най вероятно е основния вал на винта. Няма въртене няма тяга и туп долу.
60
1
 
11
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 5 години
НА 10 000 000 000 $ ограбени от народа за неносеща доходи на народа техника лихвите са около 3 000 000 000 $ годишно..високата лихва е заради липсата на пари за оцеляване на над 70 % от населението.НАпомняме че терористите около Борисов и Цветанов 10 000 000 000 $ ги НЕМАТ ЗА НИЩО>>/вижте харчове на десетки милиарди ограбени от народа годишно за ненужни канцерогенни и опасни КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ вкл Хотели,дворци,къщи за гости с яхти,джипове,басейни з аизбранници по списъци в Министество на З и Г
59
1
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Имай доблестта и си подай оставката! Но този търбух трябва да се храни нали
58
2
 
6
 
! Отговори
ПОдават убити преди 5 години
целта е да се набеди съветската техника и да се ограбят от народа поне 10 000 000 000$ з а нов а тежко вредна западна военно терористична техника вкл БТР и самолети
57
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Пристигнаха данни от убитите :Включиха някакво ново оръжие доставено на борда минути преди полета..Експерти да прослушат всички записи вкл от лични карти и шоферски книжки
56
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При всеки инцидент с натовска техника у нас проверявайте първо русофилите: при цялата агресивна истерия,която ги характеризира основното подозрение винаги трябва да пада първо върху тях и ако те се окажат "невинни",тогава търсете дали има други причини!
55
0
 
2
 
! Отговори
Enencarol преди 5 години
Shkembe, revi, revi po-silno...da sa uplashat povechko bg bamkerite...imat nad 300 miliona evro pechalba samo za parvoto trimesechie na tasi godina i sa chudiat kak da gi opaziat ot vazduha i da gi umnojat desetorno do kraia na godinata...a nemat nito pchelichki, nito vosak, nito med....
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ????????????????????? КОЙ?????
53
0
 
3
 
! Отговори
Alersk преди 5 години
Shkembe voivoda, ne sa kahari ve...bratiata Dinevi, Kiro Gela, Kubrat Pulev, Iliana Raeva, Mandjukov, Rusev, Valkanov, Stefka Kostadinova, Ekaterina Zaharieva, Desi Radeva, Slavcho Trifonov, Halvadjian, Kazasian, Lilitu Pavlova, Lilitu Ivanova, bat Sali, Sofka i Gringo, Azis, Teodosii, Galena, Preslava, Gloria, Fikitu durugi helikoptercheta sha ti kupiat...stom imat pari za vinetki, ohraniteli, golemi tsepki i dekolteta...imat tvarda valuta i za vazdushna bg ohrana...da im pazi tsepkite...
52
0
 
7
 
! Отговори
По-по-най преди 5 години
И от авиация, че и от механика почна да разбира шкембе-воевода!Истински експерт! ...Иначе заводът, в който е минал "основен ремонт" този летящ ковчег, по време на въпросното рециклиране е бил под ръководството на една пионка, Иванов- завършил... ПЕЧАТАРСТВО В МОСКВА!? Някой изненадан?
51
2
 
1
 
! Отговори
K erosi преди 5 години
E to moje i gorivoto da mu e svarshilo i zatui da e padnal...cial den letial, letial helikoptara....spasiaval...spasiaval...i ako ne sa vecheriali i sa bili gladni i jadni pilotite...a moje i da im se otivalo v klozeta...po nujda...ako sa vecheriali bob chorba ili shkembe chorba...