Бойко Борисов на 59: Пътят му от пожарникар до премиер

Ето най-важното за министър-председателя на страната ни
Обновена: 13 юни 2018 15:53 | 13 юни 2018 07:10, Красимир Ангелов
219

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

На днешния 13 юни рожден ден празнува министър-председателят на България Бойко Борисов. Роден през 1959 година в Банкя, той завършва школата на МВР в Симеоново специалност "Противопожарна охрана".

В началото на демокрацията той започва охранителен бизнес, а по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски става главен секретар на МВР.

Той е 50-ят, 53-ят и 55-ят председател на Министерския съвет на Република България в три правителства – от 2009 до 2013 г., от 2014 г. до началото на 2017 година и в настоящото.

Преди това Борисов е главен секретар на МВР (2001 – 2005) и кмет на София (2005 – 2009).

Ето най-любопитното за премиера на България:

Баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка в Банкя. Бъдещият премиер има сестра Красимира, която е лекар.

През 1982 година Борисов се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант.

През 1990 година напуска системата на МВР, а година по-късно основава фирмата „Ипон-1“, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч.

На 1 септември 2001 година с указ на президента Петър Стоянов Бойко Борисов е назначен на длъжност Главен секретар на МВР и е повишен в звание „полковник“ от МВР. След встъпването си в длъжност Борисов дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от МВР.

Като главен секретар на МВР е удостоен със званието генерал-лейтенант.

През есента на 2005 година участва в частичните местни избори за кмет на София, като ги печели убедително след балотаж. Полага клетва като кмет на Столичната община на 10 ноември 2005 година.

Бойко Борисов е фен на спорта. Той е каратист и футболист. Преди години бе част и от футболния отбор на Витоша Бистрица, но в момента играе само за ветераните на отбора.

Преди 5 години той попадна в популярната футболна игра Football Manager като футболист на Витоша Бистрица.

От първия си брак има дъщеря Венета, която го дари с внуче – Бойко.

Борисов има редица медали и отличия като Главен секретар на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
6
 
22
 
! Отговори
ПОЖАРНАТА-СИК-МС преди 5 години
Това накратко е "БОРЧЕСКИЯ" път на лицето Бойко Методиев Борисков. Наричан за кратко ТИКВАТА
142
3
 
11
 
! Отговори
er преди 5 години
Да живеиии да живеии този наш малък патиламчо.Да живеии първия държавен ръководител на наща мила татковина родина.Да живееии и да илядиии илядиии.Управлението му да не секва до пълния и тотален разпад на тъз скапана държавичка загубена.А рождения ден при Ердоган разбира се. И стига сте питали. Той отдавна не *** прай тука.
141
2
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
"Пътят му от пожарникар до премиер" приключва...
140
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Страдалец,Той е решил проблема на пенсионерите и болните деца. Взел им е парите и ги е дал там където има схеми за кражби. Обществените поръчки за саниране погълнаха милиони от които половината отидоха в джобовете на аверите от държавната софра. Оградаат с Турция е същата работа. Асфалта и пътищата са последно качество направени с 1/3 от отпуснатите средства. Остатъка от парите в джоба на аверите от държавната софра. Крадлива ***.Тези хора не са за оставка! Те са за народен съд и затвор
139
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа го избра за по-малкото зло, а то какво излезе.
138
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е пътят му, бавно и сигурно затрива България. На всички нива само некадърници назначени /калинка до калинка и батковци и братковци/. С такива хора всичко боксува.
137
2
 
11
 
! Отговори
Готино преди 5 години
От министър до пожарникар разбирам,ама от пожарникар до министър..
136
2
 
23
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Време е пътят на Боко да свършва,за да не свърши тоя на България!Лошото е, че разумна алтернатива все още не се вижда,а е крайно наложително!
135
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото направи той за нас, това ще направим и ние за него.
134
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еййййй,одъртя и акъл не му дойде.
133
2
 
21
 
! Отговори
Глупаци преди 5 години
Смях. Филантроп в нов смисъл - взима от тъпите българи и дава на себе си и брат си Пеевски. Скоро ще изкупят цяла БГ с откраднатите пари от вас. Успех в живота ***.
132
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе какво ни занимавате с тоя крадец и измамник??
131
3
 
27
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЧРД : ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ТИКВА ДА ПОРАСНЕШ
130
27
 
10
 
! Отговори
Важно преди 5 години
Да е жив и здрав Бойко! А вие които не го харесвате и само плюете ви препоръчвам да си изберете Царя или Нинова, а може и със СДС да да си ги комбинирате, на следващите избори, та дано сте доволни и да се оправи България! Въпрос на мнение и на избор!
129
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен133Викаш пожарникари и физкултурници, а? То Виденов като беше много учен ни докара до глад и студ. За крояча на руски униформи Станишев, какво да кажем, как се любиха с Лютфи Местан на Орлов мост :))))))))
128
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравили са титлата"мистър на политическия туризъм"
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я дайте повече информация кога е работил като пожарникар?Защото специално у нас доста хора работят нещо друго, а не това, с което са се дипломирали.
126
4
 
25
 
! Отговори
а преди 5 години
Защо липсва информация за периода 1990-2001 ?А за цигарите без бандерол ?
125
14
 
40
 
! Отговори
паметник не иска ли? преди 5 години
Тоя самовлюбен пуек дето съсипа България, като днес му е рожденият ден паметник не иска ли да му издигнем? Да го сложат до паметника на Цар Освободител ли? Цар Бойко унищожител.От *** пожарникар до премиер. Не е ли още в Турция да си пече г*за?
124
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биография достойна за африкански или латинодиктатура диктатор.В този ред на мисли и Садам беше с пагони на фелдмаршал ама края му го знае всеки.