Борисов-Нетаняху: Съвместно производство в отбраната

"Израел никога няма да забрави геройството на българския народ"
13 юни 2018 12:30, Елка Василева
70

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

С израелския министър-председател Бенямин Нетаняху днес ще обсъдим възможността за съвместно производство в областта на отбраната. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на съвместно изявление с израелския му колега Бенямин Нетаняху, цитиран от правителствената пресслужба.

За мен Израел е изключително важен фактор за сигурността и стабилността в Близкия изток, изтъкна още българският премиер.

В своето изказване премиерът Борисов отбеляза, че отношенията между Европейския съюз и Държавата Израел невинаги са били на нужната висота, като изрази надежда, че мирните споразумения, в които Държавата Израел е страна,  ще се подпишат.

"Бенямин Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика. България може да се похвали с успешно сътрудничество с Държавата Израел в сферата на сигурността, медицината, новите технологии и др.", обясни Борисов.

Той сподели, че обмяната на добри практики между двете страни е особено успешна в сектор „Сигурност“ и като пример българският премиер изтъкна съвместните учения на български и израелски пилоти.

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че в днешно време на България и на българския народ им се налага да взимат много тежки решения, но историята помни едно такова решение, което би могло да се определи като подвиг.

"Със спасяването на българските евреи от депортация нашата страна се е опълчила на една страшна машина, каквато по онова време е била фашистка Германия", подчерта премиерът.

Той благодари на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за думите му, че Израел никога няма да забрави геройството на българския народ.

"Ние винаги ще бъдем признателни на България, чиито граждани са лягали на релсите, за да предотвратят депортацията на българските евреи. Оценяваме високо вашите усилия за борбата с антисемитизма, радикалния ислям и тероризма", заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер изтъкна, че неговата страна през годините винаги е усещала подкрепата на България в международните отношения. По думите на Бенямин Нетаняху наличието на активен политически диалог между него и министър-председателя Бойко Борисов се отразява благоприятно и върху взаимоотношенията между двете страни.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някой може ли да поясни, защо винаги се казва държавата Израел, а не само Израел.
4
5
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 месеца
България спасила евреите си преди 60 г. - хубаво. Трябва ли обаче да им се натяква всеки път, все едно сме някакви рушняци и да настояваме да ни благодарят непрекъснато.
3
2
 
19
 
! Отговори
Гуш Муш преди 7 месеца
Тя и Меркел така гушкаше Борисов,а след това си построи Северен поток 2,пък нашия наивник даде Южен поток на Турция.Сега очаквам огромна секира от евреите и техните протежета като ,,Отворено общество" ,,БХК" и още ред други пиявички на българска кръвчица!
2
5
 
13
 
! Отговори
Burzum преди 7 месеца
Честити ф 16 втора ръка от Израел!Модернизирани по натовски стандарт ....след десет години пак ще се чешим по тиквите...
1
0
 
8
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 7 месеца
Мале на 10-та снимка жената е много зле бе,баси у...гела