България кандидатства за еврозоната и Банковия съюз

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 15 юни 2018 07:02 | 14 юни 2018 21:40, Анисия Иванова
27
България кандидатства за еврозоната и Банковия съюз

България ще кандидатства едновременно за членство в т.нар. чакалня на еврозоната (механизма ERM 2) и Европейския банков съюз. Български официални представители ще посетят Европейската централна банка и Европейската комисия, за да обсъдят "интензивно" процедурите по присъединяването и времевия график.

"Нито една държава до момента не е извървяла този път едновременно. Решението е добре взето и обосновано. Сега е правилният момент да кандидатстваме, тъй като отговаряме на всички критерии", каза в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Доскоро позицията на българското правителство бе, че с приоритет трябва да е влизането ни в преддверието на еврозоната, а след това в Банковия съюз, което така или иначе трябва да стане, ако приемем единната валута. На практика обаче страната ни остана без избор, след като в последните доклади за сближаването на Еврокомисията и на ЕЦБ членството в Банковия съюз бе поставено като условие пред България за влизане в чакалнята на еврозоната.

"Още при присъединяването си към Европейския съюз България е поела ангажимента да влезе в еврозоната. За всички държави не е покрит един единствен критерий, а именно - стабилността на валутния курс спрямо еврото", подчерта Александър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако говорим за формални критерии, страната ни няма нужда да влиза в т.нар. чакалня на еврозоната, тъй като е във валутен борд от 21 години. Депутатът от ГЕРБ обаче обясни, че самата чакалня представлява валутно курсов механизъм, при който за достатъчно дълъг период се следят отклоненията на съответната валута към друга валута. И това условие е задължителна стъпка за влизането в еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ЕврозонаГЕРБBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ВЕЧНИ НЕЩА.ТОЛКОВА ИМПЕРИИ СА ОТИШЛИ В КАНАЛИЗАЦИЯТА, И ЕС ЩЕ ОТИДЕ ТАМ.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако влезнем в еврозоната тези които работят горе доло ще свързват двата края но пенсионерите които са нашите родители ги чака жив геноцид те сега едвам оцеляват при тези цени а не ми се говори ако влезне еврото
12
7
 
6
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Ако България приеме еврото, математиката е много лесна - ако някой сега взема 1000 лв заплата, след Европриемането ни ще получава 500 евро. Ако обаче сега едно пазаруване в магазин струва 100 лв, като приемем Еврото ще стане 100 Евро. Демек, приемането на Еврото в България ще се изрази с намаляване на реалната покупателна способност на заплатите с 50%. И това ще се отнася масово за 90% от хората на заплата. Доказателствата за това са бетонни, бидейки това се е случило с Унгария, Словакия и т.н.
11
8
 
12
 
! Отговори
Това е краят! преди 5 години
Това е краят на България, освен ако генерал-лейтенант доктор Бойко Борисов не играе като Тодор Живков за 16-та република на СССР! Ние винаги сме били най-верни сателити, но след това сме забивали нож на тези, които са ни командвали - нацистка Германия, СССР, а сега ЕС. Но дали сме по-добре от Дания, Чехия, Полша и Унгария, които не си и помислят да влязат в съюз губещите Германия и Франция?
10
7
 
9
 
! Отговори
Perkoles преди 5 години
първо, коя българия? тази, на ктб, ли? и второ. еврозоната е във пълен фалит. блгодарение на философа на голдмън сакс - марио драги!, също неграмотен, като педито на форумите на бг, което ме преследва до последня километър, нона всеки такъв <:-))) ! ако марио драги бе станал ватман, поне 50% от човешките нещастия щяха да се дължат само на неправилно включено парно през лятото по трамваите. пълна пародия на демокрация и "свободен пазар"
9
8
 
17
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Според мен не трябва да приемаме еврото, има проучвания в големите европейски държави и икономики и те се задъхаха. Ние направо ще грохнем с тези мизерни заплати. И според мен герб искат нещо да захлебят. И доста държави са си добре с техните си валути и не приемат еврото.
8
14
 
12
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
7
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швеция сигурно е пред фалит щом не иска на приеме еврото! Дания - и там има нещо гнило! А страните от Централна Европа напрово са за ожалване! Ех, *** Банкянски!
6
7
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
България в Банковия съюз?Хора, разбирате ли какво значи това? Значи надзор на ЕЦБ и следователно, моментално да се спре раздаването на лоши кредити.Ще видим...
5
9
 
21
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Не поредният, а последният им грабеж! Ама наистина като за последно! След ГЕРБ е потоп!
4
10
 
21
 
! Отговори
шофер преди 5 години
A някой попита ли Народа, дали иска?
3
12
 
18
 
! Отговори
истина е преди 5 години
То ЕС. си отива дао 2-3 год.,а ние евро ще приемаме ,след като и в левове ни лъжат и не плащат !!
2
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра за кого, за гербавите мижитурки да, за работещите данъкоплатци - не. Чака ни поредният грабеж
1
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра новина!