Скандали и политически страсти заради името на Македония

Историк и журналист с коментар по темата
Обновена: 14 юни 2018 22:52 | 14 юни 2018 22:50, Анисия Иванова
23
Скандали и политически страсти заради името на Македония

Скандали и политически страсти заради името на Македония, довели до вътрешнополитическо напрежение в страната, политически бури в Гърция и крайни реакции от страна на българското правителство.

Президентът Георге Иванов изрази неодобрение към постигнатото споразумение за смяна на името с "Република Северна Македония", а македонските медии остро реагираха на отказа на българския премиер за среща с Иванов.

Събитията коментираха историкът Стефан Иванов и журналистът Иван Николов в "Денят ON AIR".

Още по темата

"Радикалните промени, които се случиха в Гърция са финансирани от Русия. Македония трябва да реши всички спорове със съседите си. В противен случай ще остане в това блато, в което се намира в момента. Идеята за всичко това се реализира през Сърбия и идва от Русия", каза в историкът Стефан Иванов в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Въпросът е - може ли Македония да остане в този мрак, може ли този народ да живее още 50 години в това "обработване на мозъци"?, репликира го главният редактор на сп. "България - Македония" Иван Николов.

Иванов посочи, че залогът с разразилите се скандали във връзка с името на съседната държава е твърде висок и надхвърля персоналната съдба на Македония.

Той нарече Русия "големия губещ" от решаването на този въпрос. Историкът изрази позиция, че Георге Иванов "провежда про-руска политика".

Журналистът Иван Николов изрази предположение, че за решаването на казуса Македония и Гърция ще мобилизират всичките си сили.

"Това е 150 годишен въпрос, а проблемът за името е косвено адресиран към България", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Били сме една нация, но вече не сме. Можем да станем едно само когато Хъмпти-Дъмпти стане пак цял.
11
1
 
0
 
! Отговори
До бг преди 5 години
Защо си присвояваш "бг", Хкремент смачкан! Прочети отговора на 8! Все Русия им виновна! Диктатора Стамболов го убиха не руски агенти, а хора, които избягаха в Русия.Правиш ли разлика? Този негодник никакъв апостол не е бил, не е чул турски куршум да пищи, а е бил преводач в Руския генерален щаб и е получавал заплата в сребърни рубли! Но пък успя да избие русоофили, вкл. Олимпий Панов и да затвори Капитан Петко Войвода! Я ни просвети за З.Стоянов и /Д.?/ Петков!
10
1
 
5
 
! Отговори
Н. преди 5 години
До Н без точка:Защо използваш моята буква, щом искаш да кажеш нещо? Представяш нещо твое си за мое твърдение. Аз не смятам, че в България има македонско малцинство. Щом си имаш свое мнение, съобщи си го от твое име! И пиши грамотно! Аз не бих написал "прочей". България трябва да се примири, че има държава Македония и, че съществува македонска нация. Ако не го направи, се връща в ерата на Балканските войни.
9
6
 
7
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
България да не се обажда.ОСТАВИЛА СИ Е НАРОДА В МИЗЕРИЯ.ПОЗОР.ХОРАТА УМИРАТ ОТ ЛИПСВАЩО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ИЗПРОСТЕЛИ И НЕГРАМОТНИ ОТ ДРИНАТАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА.ПОЗОР.МУТРИ ИМ ВЗИМАТ ПОСЛЕДНИЯ ЛЕВ С НЕПОСИЛНИ ЛИХВИ.СЕДНАЛИ ДА ИСКАТ МАКЕДОНИЯ.***.НАПРАВИЛИ ИМ ТОКА НАЙ- СКЪП В ЕВРОПА И ТРАЯТ.ОВЦИ.
8
3
 
3
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Който иска да е македонец, да говори археаелиника.Гърците са добри, че изобщо позволяват да има думата македония в името.
7
7
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Държава Македония не съществува. Има отцепена от България западна територия. Точка. Всички останали разсъждения по въпроса дали да се нарича Северна или Долна са продукт на американския шпионаж и интереси. СМЕРШ!
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5 БГЗадно, Македония я създадоха Англия, Франция и Германия, които орязаха българските територии с Берлинския договор.След това пак нашите вечни врагове Англия, Франция и САЩ отрязаха нези земи с Ньойския договор.Не е лошо все пак да прочетеш и втора книга, да не си като един еднокнижник.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е далеч от пипалата на Русия живее добре Сащ, ЕС, Канада, Австралия...
4
6
 
8
 
! Отговори
бг преди 5 години
Македония е измислица на Русия за разделяне и завладяване на България ,след като става ясно ,че обединена България като заддунавска руска губерния няма да бъде допуснато от Европа.Първият речник на "македонски " език е руско-македонски и македорноуски речник издаден в Москва! ВМосква бяха измислили и Източнорумелийска нация ,но не им се отвори парашута.Само че съединистите осъществили обединението през 1885г.зплатиха с живота си -отровени и съсечени от руски агенти -Стабмолов ,З Стоянов Петков
3
5
 
15
 
! Отговори
Н. преди 5 години
И какви са националните интереси на България спрямо Македония? Не ми говори за териториално присъединяване! Не сме в 19. век! Стига с тези ВМРО-отживелици и македоно-опълченски бабаитщини. Там само една шепа хора се възприемат като българи. Нашата държава трябва да поддържа връзките с тези хора, да се грижи да не забравят майчиния си език! А с държавата Северна Македония трябва да сме добри съседи и, когато те и ние влезем в Шенген, граници помежду ни няма да има.
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Северна Македония" е име, което е против националните интереси на България!!!
1
19
 
20
 
! Отговори
Зигфрид преди 5 години
Русия се тресе от ярост да не би Македония и Гърция да се разберат за името ,което ще доведе до Гръцко одобрение за членство на РМакедония за ЕС.До 2-3 години Македония ще влезе в НАТО , а след 7-8 ,в ЕС.Русия губи Балканите ,а това не е бивало от 200 години.Не само Георге Иванов, но и други ходове и козове имат вероятно .Явно са готови и да забъркат военен конфликт на Балканите , но да не загубят влияние .Да се надяваме че Б.Б.ще им предвижда ходовете и ще ги контрира успешно .Господ да го пази