ВВС: Пилоти имаме – не летят! Хеликоптерите – аварирали!

Каракачанов иска промени в Закона за обществените поръчки
Обновена: 14 юни 2018 20:02 | 14 юни 2018 10:30,
50
ВВС: Пилоти имаме – не летят! Хеликоптерите – аварирали!
Снимка: архив, Булфото

От 245 пилоти на щат в българската армия, летят по-малко от половината, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той пресметна, че от пет налични хеликоптера Ми-17 в момента не лети нито едни, от 12 хеликоптера "Кугър" летят - 3, от хеликоптерите "Бел" летели също 3.

Още по темата

Военният министър обясни, че се стигнало да абсурда – техника на министерство на отбраната да не може да бъде ремонтирана в завод на министерството, защото незаинтересувани фирми обжалвали обществените поръчки.

Затова следващия вторник той щял да направи предложения за промени в Закона на обществените поръчки.

"Не е нормално хора, които правят банички и продават бикини да обжалват ремонти на хеликоптери", добави Каракачанов пред bTV.

Той каза, че две са основните версии за падането на хеликоптера в авиобаза Крумово в понеделник вечерта. Едната - повреда на опашния винт, другата човешка грешка.

Хеликоптерът е падал между 2-3 секунди от 30 метра височина, обясни Каракачанов. В същия ден хеликоптерът имал още три полета.

Откакто бил ремонтиран той бил прелетял 317 часа.

Министърът добави, че около 25 млн. лeва са нужни за ремонт на авариралите Ми-17.

"Тези ремонти обаче не стават бързо", настоя Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Бивш ВВС офицер преди 5 години
А летателни пари взимат ли тези нелетящи летци?Защото е масова практика да се "возят" един път годишно и да получават летални добавки (които не са никак малко) за останалат част от годината след полет.
38
0
 
3
 
! Отговори
Fena - part 2 from 2 преди 5 години
Да, водите на щат подобни фигуранти, ама те са толкова далече от реалните ремонти, колкото далече е Ямбол от Ямайка.Имали 6, ама 5 не летели. Ако отидете в една частна фирма и кажете подобно нещо за автопарка им, всички механици, монтьори и поддръжка са уволнени до 5 мин. А тук десетки години посредствени мишлета си лежат из работилниците, решават кръстословици и смятат колко им остава до гледането на пчели.А логиката на поредният сбъркан министър, че това е нормално!
37
0
 
1
 
! Отговори
Fena - part 1 from 2 преди 5 години
Вижте сбърканата логика на едно ченге, което цял живот е смукало държавни пари:Имаме 1 млрд лева годишен бюджет, но нямаме квалифициран ремонтен персонал.За какво ги давате тези пари? За *** министри, за секретарки, за хиляди ходещи насам-натам офицери и *** дето не знаят на кой свят се намират, но се пенсионират на 45 години и стават земеделски производители.Къде са инженерите, къде са квалифицираните ви кадри, къде са специалистите?
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПълни глупости са това ! Те младши офицерите не вземат 1100 лв. нетна заплата, камо ли редник !
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Moй съученик, за когото подозирах, че е бавноразвиващ, работи като кадрови войник (РЕДНИК!!!), взима 1100 лева нетна заплата, работи само 6 месеца в годината, а иначе получава заплата 12 месеца. Негов колега (също редник) в свободното си време прави фаянс/теракот на разни хора и смъква луди пари от това... по около 3000-4000 лева на месец. Съученикът ми завиждаше, че другият можел да взима още пари, а той не. Ами, направете си сметка какви хора има в армията. Малко са им 1100 лв за ръце в джоба!
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Колега, в армията има над 5000 незаети щата. Защо не кандидатстват повече хора щом е толкова хубаво (както и масово се спекулира)?"Не знам колко са точно незаетите. Затова въпреки, че цифрата ми се струва преувеличена, няма да споря. Обаче ще споря за друго - здрав съм и прав, в отлично здраве, образован, завърших си висшето в ТУ без да преписвам... и отидох да кандидатствам за едно от въпросните "5000 незаети" места. Ами... отпратиха ме още от вратата! Правете си изводи!
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите за нови машини за ВВС одавна са вложени в хотели по морето,джипове,апартаментии имоти по райските кътчета на света.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не летят ама заплатите им си вървят.
31
0
 
7
 
! Отговори
Qwerty преди 5 години
Служил съм във въртолетен полк/стара загора/ , още през 97 от 48 въртолета реално летяха 3.Но за всички имаше по два екипажа за машина....
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да запитат шефа на военновъздушните сили колко самолета/хеликоптера има изправни, и колко пилоти са необходими за тях! Простата сметка показва че на всеки здрав самолет има по 6-7 пилота поне, ако почне война ще се сбутат кой да се бие... Има ли тоя човек визия да развива ВВС така че да имат някакви способности въобще? А, да, и без да се реве постоянно че не стигат парите, ми то с тая организация и милиард на година само за ВВС пак ще изчезне като дим!
29
1
 
5
 
! Отговори
г-н министър. преди 5 години
до кога в българската армия ще стоят на служба хора ,който са пенсионери-вземат висока заплата и пенсия а млади колеги не работят.България е членка на нато но се тук се работи в армията като на,,бащиния,,-тези хора дерибействат и никой не ги пипа.ПИТАМЕ-ДО КОГА
28
0
 
6
 
! Отговори
ЖабаА преди 5 години
Ами като печелят измислени фирми така се случва
27
6
 
4
 
! Отговори
Farx преди 5 години
Zakrivame vazdushnite bg voiski...i bez drugo samo topliat bezpolezno klimata ...
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nie v rbg kak vzemame trudova sila ot Ukraina, Moldova, Romania...da pratim nashite piloti tam da letiat..v Romania, Moldova, Ukraina, Afganistan...
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Модернизация с нови 2-3 самолета тцтцтц... Жалко само за момчетата,дето гинат в тая купчина железа,докато далаверите са за милиони... Модернизация щели да правят,егати пътуващия цирк.
24
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
То и като се закупят новите изстребители , ако мислите , че пилотите ще летят по-вече от сега , жестоко се лъжете !
23
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо изобщо трябва да летят?!Да се харчат много пари за нищо.....Вместо да се инвестират в полезни области,като образование,например.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКАКВИ ДРОНОВЕ- КЪ ШЪ ДАВЪТЕ ***, НИКВИ *** РЕЧЕ ЕДИН НАДУПЧЕН ГЕНИАЛЕН ЧИЧКО- ДА МУ СЕ ЧУДИШ НА УМА.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава по-добре да се купят дронове, планери, балони или просто хвърчила.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20- ОПОРНАТА ТОЧКА НА МАГАРЕШКИ- ВИЕ СТЕ ОПАСНИ ЗА СИГУРНОСТТА НА РОДИНАТА. СЕДНЕТЕ ДА ПИШЕТЕ НАРЪЧНИК ОТ ДЖИЛЯЗУТУ ОТ УЛИЦИТЕ ЗА РАФТОВЕ В АПТЕКИТЕ ДО 200 000 000- СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ, ОТ ШИФЬОР ДО ЕДЪР МИЛИОНЕР- КАК СТАНАХ.