Петъчно, празнично... След 2 ч. заседание депутатите приключиха

До редовен контрол на министрите дори не се и стигна
53
Петъчно, празнично... След 2 ч. заседание депутатите приключиха
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Петъчното редовно парламентарно заседание, което започна със скандал, в крайна сметка се провали и стана повод управляващите да обвинят БСП в саботаж и провокация.

След остри спорове за допълнително включени точки в програмата, напускане на пленарната зала, проимена проверка за наличие на кворум, в крайна сметка шефката на НС Цвета Караянчева се принуди да го прекрати едва в 11 часа.

Така работният ден на народните избраници продължи само 2 часа.

До редовния контрол на министрите дори не се и стигна.

Всичко започна с гнева на левицата от три нови точки в дневния ред - промени в Закона за водите, в Закона за МВР, както и освобождаването на шефа на НЦОК проф. Камен Плочев, което пък прати чак на четвърто място поправките в ГКП, внесени от червения Крум Зарков.

В знак на протест и недоволство от авторитарното, според тях, управление на ръководството на НС, социалистите напуснаха зала.

Повечето депутати от ДПС пък днес не дойдоха на работа заради големия мюсюлмански празник Рамазан Байрян.

Така че след като червеният Валери Жаблянов поиска проверка на кворума, се оказа, че няма 121 депутати, които да гарантират провеждането на пълноценно пленарно заседание.

Самият Жаблянов дори заплаши Караянчева, че ако не направи поимена проверка, от БСП може и да искат оставката.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ процедурата по поименна проверка е била напълно противозаконно, защото е поискана от депутат, който не е член на ръководството на своята ПГ.

"Целта й явно беше да прекъсне заседанието, след като БСП демонстрира нежеланието си за работа, да продължим с обсъждането на законите до последния, който е поправки в ГПК, внесени от БСП и да ги гласуваме на друго заседание", предложи той.

Съпартиецът му Вежди Рашидов обаче настоя на заседанието да се сложи край.

"Нека да прекратим заседанието от уважението към министрите, не може хора, които саботират заседанието да стоят в кафенето и да пият кафе, това не е кафене, а работно място, аз съм за уважение към изпълнителната власт и към депутатите, които работят в зала", отсече той.

В крайна смета Караянчева призна, че повечето от въпросите към министрите са от червените депутати и сложи край на днешната неразбория.

Лидерът на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров пък я обвини, че е допуснала нарушаването на реда в залата, а БСП трябвало да бъдат порицани.

Според него тя би следвало да накаже Валери Жаблянов с отстраняване на заседание, защото е извършил хулиганство, безчинства и провалил заседанието.

"Днес станахме свидетели на една просташка, хулиганска проява на двама-трима депутати от БСП, които безчинстваха в територията на председателската трибуна. Спомням си времето, когато съм бил опозиция и когато трябва да кажа нещо, за което имам право, как ми преграждаха пътя квесторите. Днес видяхме Жаблянов, който се качваше и слизаше от трибуната, без да му се дава думата. Георги Свиленски беше другият, който преди броени седмици нападна репортер", каза Сидеров.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че категорично подкрепя думите на Сидеров.

Според него поведението на социалистите трябва да бъде осъдено, защото е саботиране на законодателната дейност и бойкотиране дори и на техните собствени предложения.

"Те днес дори се лишиха от парламентарния контрол, а петък е денят на опозицията именно заради него. Днешната провокация на левицата показва, че те не се интересуват нито от здравеопазването, нито от това да се направят промени за да се предотвратят бъдещи проблеми с наводнения, БСП искат само да провокират, защото отсъстват от реалния дебат", коментира Цветанов.

От левицата не останаха длъжни на мнозинството.

"Кога се разбра и се усети, че ГЕРБ са загрижени за проблемите на хората, защото за тези законопроекти не бяха предложени при приемането на програмата в сряда, кога осъзнахте проблемите на хората като приоритетна важност?", отсече соцдепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
това не е народно събрание, а сбирщина от асоцялни типове и типеси, лежащи на наш гръб!
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ПРЕЧУПИ ГРЪБНАКА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТошкоДелянчо изобщо не стъпва в парламента, нали им е шеф на всички
41
0
 
3
 
! Отговори
Тошко преди 5 години
Делян Пеевски също отсъстваше от днешното заседание на парламента! Данчо Ментата беше там и даже се произнесе по въпроса за кворума.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за това сме на това дередже, няма кой да работи от управниците, българите се счупват от работа за жълти стотинки, а тези хрантутници само им дай почивчици, нещо да краднат, да присвоят... е това им е работата
39
5
 
1
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Дневния ред не се харесва на опозицията - и така ще е, защото пичлеметата на НИНОВА не стават за нищо. Подскачат като "танцова трупа" , но танца им избива на кючек и накрая нищо не се получава.Нинова съсипа една бивша-стойностна-партия.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли някой с куфар пълен с секс играчки да им гостува на тия дупетати де тов късмет се баш за Рамазана
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете да гласувате! Тези трябва да разберат, че никой не одобрява мързела и глупостта им!!!
36
0
 
1
 
! Отговори
ad преди 5 години
да муе сладак рамазана приятно изкарване
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
направиха сабранието разпределиха се и дим да ги няма аиде оня два излезе доволен е нагласил сее след малко на банкет на вилата ли отива или на рамазан баирям
34
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
московски докога да го храним какво е направил за малкия и дребен бизнес гледа ли кои краде големите крадат дее тои да види как се краде и се бият цени с по 100 лева
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петък си харчат парите от заплатите и субсидиите от държавата. Помагат на българската и чуждестранната икономика.
32
1
 
2
 
! Отговори
работливки хм преди 5 години
мая манолова и журналисти с имоти на рудатци най работливи недей работят ли работят за други хора за интересите на нормалните ама те не са нормални с действията и живота си корумпирани хора нс
31
1
 
12
 
! Отговори
АВТОМАТично отставка преди 5 години
Тия само АКтоализация 47ми номер ги оправя. Чашата преля отдавна и ЕФТАНАЗИЯционния мотив може да ги накара да се разделят веднъж за винаги с порочната практика! Какво ще кажете,прав ли съм?
30
1
 
4
 
! Отговори
не сте добре бг преди 5 години
не са добре нс изтрещяха депутатите от мързел българите са мързеливи
29
1
 
9
 
! Отговори
за какво хахах преди 5 години
те всеки ден така раблтят по 1 ча с некои не идват си губят времето
28
3
 
9
 
! Отговори
образовани готовани преди 5 години
си пребарат рушветите и ядат евтините кюфтета от ирландско месо или са на фитнес или козметик маникюр те само там висят друго не работят нс
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е да си началник до 14 часа в даи е проведено нали инструктор радев
26
1
 
8
 
! Отговори
криви депутати преди 5 години
уви крива държава криви депутати криво работят от село кривина кривогледат и криво говорят и вършат не сте за пример нс
25
2
 
3
 
! Отговори
извънредно събрание преди 5 години
за джентърска вечеринка се готявт нс джендърите от нс затова много обичат всички да са си заедно нема се цепат от колектива много обичат извънредните събирания николета галена некои момчета от фолка и те ми били против а защо участвате по дбендърски у вас на събирания неморални криви нс