Законът за обществените поръчки – на ремонт

Предвижда се възлагането на поръчките да става с е-платформа
15 юни 2018 10:52, Бойчо Попов
8
Законът за обществените поръчки – на ремонт
снимка: Ройтерс

Ремонт на Закона за обществените поръчки предлагат от Министерство на финансите (МФ). Промените са свързани главно с въвеждането на електронната платформа, става ясно от мотивите към публикувания на сайта на институцията законопроект.

Предвижда се възлагането на поръчките да става изцяло и само с електронната платформа, като изключения са допустими в няколко изрично регламентирани хипотези. Допусната е възможност централните органи за покупки да използват свои платформи, като са регламентирани принципните изисквания към тях по отношение на свързаност с националната платформа.

Приемането на законопроекта ще окаже пряко влияние върху дейността на всички възложители в страната, които към момента по данни от Регистъра на обществените поръчки са около 6 000. С въвеждането на електронната платформа те ще следва да извършват всички действия във връзка с възлагането чрез нея. Пряко заинтересовани от приемането на законопроекта са и стопанските субекти, както български, така и чуждестранни, които участват в поръчките, става явно от записаното в оценката на въздйствието към законопроекта.

Предвиден е и нов ред за връчване на актовете на възложителите, съобразен със съответните функционални възможности на електронната платформа. Изпращането на обявленията до Службата за публикации на Европейския съюз също ще се осъществява чрез платформата. Част от процеса на електронизация на обществените поръчки е електронното разплащане и със законопроекта се въвежда задължение за възложителите да приемат и обработват електронни фактури, съобразно изискванията на Директива 2014/55/ЕС. По-детайлни правила за използване на платформата при възлагане на поръчки ще бъдат разписани в правилника за прилагане на закона, тъй като там се съдържат конкретните процедурни изисквания, посочват още от МФ.

Предвидено е повишаване на стойностните прагове, над които могат да бъдат възлагани обществени пръчки (чл. 20 от ЗОП) съобразно с новите европейски стойности, в сила от 1 януари 2018 г. Повишението е средно около 5 на сто за доставките и за услугите извън приложение № 2 от закона, като конкретните национални стойности са закръглени за по-голямо удобство, уточняват от МФ.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
АЙШЕТО преди 5 години
До Морски: КАК ДА Я СДАДЕ - С КРЪВ ИЛИ БЕЗ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ , РАЗДУТА АДМИНИСТРАЦИЯ И ДАЛАВЕРИ С РОМИТЕ ?
7
0
 
0
 
! Отговори
как се оправя преди 5 години
фирма за варени гевреци спира поръчка за изработка на космическа совалка-------------връща се старото изискване за капитал на оод/еоод/ . когато се регистрира фирма се описва задължително СФЕРА НА ДЕЙНОСТ (напр. търговия на дребно с хр.стоки) а НЕ както досега всички позволени от закона дейности.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя бай *** кви не свързани ги пише ,ходи се прегледай чичееее.
5
1
 
0
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Аман от калинки и лобисти ! Единия преписва спецификации на определен модел и пуска конкурс за състезание ! Другия се оплаква , че фирма за варени гевреци спира поръчка за изработка на космическа совалка ! Айде накрая оставете монтира да се занимава с колите и гинеколога с жените , обратното го виждаме до какво води !
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога се сетихте ,когато изсточихте милиарди
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До1 проблема с обществените поръчки е от самото начало.Липсва ли местна власт. Корупцията е постояна
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки Възложител по ЗОП упражнява тотален контрол над комисиите за подбор на изпълнителите по време на провежданата процедура. Няма как твоят работотодател да те назначи в една комисия и ти да не му играеш по свирката. При първият опит си аут. От там идва и корупцията, същото се получава и при контрола по изпълнението на договора.
1
1
 
8
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Време е шайката на ГЕРБ да сдаде власта.