ЕС дава "зелена светлина" за преговори на Македония до дни?

Захариева се надява, че на 11 юли страната ще е в НАТО
121
ЕС дава "зелена светлина" за преговори на Македония до дни?
Снимка: МВнР

Външният министър Екатерина Захариева обяви, че целта е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО.

Коментарът си тя направи в Скопие, където присъства на официалното откриване на фестивала "One Love Tour 2018” .

Още по темата
“Много се радвам, че днес съм тук и се възхищавам на този фестивал, защото хората на културата и изкуството отдавна са заедно и те дават пример на нас като политици какво трябва да правим. Този фестивал ще остане традиция и нашето министерство ще продължи да го подкрепя. Хората искат да бъдат заедно и да се обичат, да пеят заедно, да творят заедно, да се хранят заедно, да вървят заедно по европейското бъдеще. И това направи договорът, който подписахме“, каза тя.

Захариева обяви, че за България винаги е в края на месеца Македония най-накрая да започне преговори за членство в ЕС.

"Няма никакво време и съм убедена, че след подписването на договора между Македония и Гърция утре, на 26 юни, когато е съветът по общи въпроси, който аз председателствам, Македония ще получи „зелена светлина“, надява се тя.

Според нея България само ще спечели, ако на 26 юни Македония започне преговорите за членство.

"В противен случай рискуваме най-ранната следваща възможност да бъде в края на 2020 г. Не мисля, че македонският народ заслужава това“, каза още Захариева.

Тя коментира още, че името Северна Македония, за което се договориха премиерите на Гърция и Македония е приемливо за България, а важното е да няма териториални претенции.

"Договорът за добросъседство ще продължи да важи, няма да има никакви проблеми за тях. В договора между Гърция и Македония има текст, че той няма да бъде насочен към други държави, така че всичко е наред. Единственото, което искаме, е когато сте готови, да бъдем заедно в ЕС. Целта на нашето председателство беше да направим процеса по прием на Македония в ЕС необратим. Успяхме да деблокираме процес, който беше блокиран 15 г. Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика – не го изпускайте този шанс“, каза Захариева, цитирана от "Фокус“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
2
 
! Отговори
До 89 от сексолог преди 5 години
Рана се лекува, рускиня не се забравя....Впрочем, кой е казал, че само женени ходят по рускини....Мерак се не гаси. Кво са виновни сладките бледолики, че са примамлива плячка....Да идват всичките да ги плодим.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11111"НИкога Ес няма да вкара половин милион етнически албанци вътре в съюза."---Ха, ЕС си вкара милиони "етнически" не-знам-какви-си из ме ти от Азия и Африка(пардон доктори, инженери, адвокати и пр.), та за някакъв си 1/2 милион албанци ще прави въпрос. Я, питай танте Меркел и Мак(а)рон!P.S. Ако го нацелиш трезвен, питай и Жан-Пол ДЖЪНКЪР. :)
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сексолог Вярно,рускините"допринасят",много труднолечими болести,скандали и разводи.Честито,на глупаците.
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 91 Хмм,както се изразяват много форумци,сърборускитеподлоги газ пикаят.
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи скоро Македония ,дълбоко ,дълбоко в го вната на ЕС и демократичните ценности !
78
2
 
5
 
! Отговори
Сексолог преди 5 години
А аз давам зелена светлина на всички рускини да се присъединят към ЕС.Смятам, че има какво да допринесат за бедният европейски труженик.Който не е пробвал не знае.
77
2
 
4
 
! Отговори
Сексолог преди 5 години
Тва или е онова по благоевградско или е онова дето по-добре да изпреварят събитията и да го кръстят не северна македония а южна албания.
76
4
 
4
 
! Отговори
Сексолог преди 5 години
А къде е Македония?
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РУСКИ СМРАДЛИВ ТРОЛА там няма ли да се опитаме да направим преврат както в Черна Гора?? ко каза др. Путин?-----------------Не си внимавал - и там едни хора влязоха в Парламента и биха Заев, но народът никак не ги подкрепи.
74
5
 
10
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Вече съм 100% убеден, че Захариева страда от остра шизоидна о.ли.го.фре.нияКак може да се радваш на факта, че нещо твое исконно ще придобие име което няма нищо общо с твоята родина. Отделен е въпроса макетата какви предатели са.
73
3
 
2
 
! Отговори
Hos преди 5 години
Zahariev iska da go laskat...ima da cheka...
72
12
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
Ще смачкаме българските тъппаци!Вие сте роби на руския народ!Слава на Русия!
71
12
 
6
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Браво ! Браво !Браво ! Най после да изгрее слънце и на нашата улица ! България признава македонците тук като македонци и бг съдът ще ни регистрира македонската партия О М О Илинден.
70
7
 
5
 
! Отговори
РУСКИ СМРАДЛИВ ТРОЛ преди 5 години
А там няма ли да се опитаме да направим преврат както в Черна Гора?? ко каза др. Путин?
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е какъв е смисъла ,като Заев няма мнозинство в парламента необходимо му за ратификация ,да не говорим за промяна на конституцията ,каквото е едно от основните изисквания ....мижи да те лажим ...още малко шиптърите ще ги търпят и без да ги питат ще я прекръстят на Шкиперия !!!!!!
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая пък -нито е приет договора в македонския парламент,нито е ратифициран в гръцкия -още по малко е ясен изхода от референдума в Скопие на есен -тя милата вече е готова с приемането в НАТО ..да ама гърците не са балами като нас и са казали -до като няма промяна на македонската конституция -където ще залегне новото име и още куп изисквания покрай него -няма ни НАТО ни Ес ни Мес ! Така се отстоява позиция ,а не като нас със смехотворния ни договор за добросъседство ,с който Заев си прави гаргара
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да я приемат и да не я приемат за България няма значение. Македонците са толкова зле, че няма да могат да ни изместят от последното място в съюза.
66
5
 
6
 
! Отговори
11111 преди 5 години
НИкога Ес няма да вкара половин милион етнически албанци вътре в съюза.
65
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия верват ли си не знам;Македонците масово са против, гърците също.Ама те щели да подписват и се хилят като *** на всички снимки.Тия номера в България минават. Ама става дума за народи, които не са свикнали тикви да ги яхат.
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонският парламент и македонският народ няма да гласуват този пасквил на Референдума.