Социална карта и регистър за хората с уреждания

Парите за тях са много, но пак не достигат
Обновена: 19 юни 2018 21:46 | 19 юни 2018 21:06, Камелия Цветанова
9

Пътят за решаването на проблемите на хората с увреждания и майките, които отглеждат деца с увреждания, минава през контрола. Трябва да се изготви социална карта и регистър, чрез които да се следят нуждите на такива хора. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова в "Денят ON AIR".
Още по темата

Днес стана ясно, че няма да има отделен закон за личната помощ. Това реши след двучасови дебати Националният съвет на хората с увреждания. Така исканията на майките на деца с увреждания не се удовлетвориха.

Според министъра има много законодателства, които уреждат различните проблеми на хората с увреждания, но всички са разпръснати и така не става ясно нито какви са правата, нито какви са задълженията им.

"Нужен е и един общ кодекс, в който да бъде сложен всеки един закон, отнасящ се за тази група хора в обществото. Средствата, които се отделят, са огромни, но те все пак не достигат. В същото време трябва да е ясно, че не само Министерството на труда и социалната политика е отговорно по този казус. За да се реши проблемът трябва да се работи комплексно - с всички български институции", обясни Султанка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че отглеждането на едно такова дете с увреждания е доста специфично и затова трябва да се стимулира предприемачеството да създава все повече и повече работни места за такива хора.

По думите на Петър Нанчев - директор на дирекция "Стратегическо планиране и демографска политика", една от иновативните политики, които се въвеждат в последно време, е да се стимулира бизнесът, който създава повече социални проекти.

"Класическият работодател изпитва страхове да наема хора с увреждания, но пазарът на труда се изменя и вече не е такова положението. В България има около 4 800 фирми, осигуряващи работа на хора от уязвими групи", допълни още Нанчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Димитър Манолоффф преди 5 години
Лъсна голата истина драги драскачи! Шефът на ,,Подкрепа" явно подкрепи ГЕРБ във войната и срещу майките! Протежето на Борисов нагло нападна родителите на деца с увреждания и им нареди да ги заключат в дома. А този във нията са му да защитава не да напада! Призовавам всички членове на Подкрепа да усмислят своята присъствие в тази организация и да я напуснат!!!!
7
1
 
3
 
! Отговори
Silozi преди 5 години
Tova e agresiven bio terorizam kam demokratichnata bg darjava.
6
3
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
При нас в "Ласия -Такси" Варна има един Светлю,дето се хвали наляво и надсно,че е инвалид и взема пенсия, а работи и като такси. Колегите разправят,че работел и като охрана в някаква си фирма БГ-СОД-ееееегаааааати и оправията.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99150Социалните не са хората, които ще направят ОБЕКТИВНА преценка. На тях им е наредено да "режат", да отказват. Не ги интересуват нуждите на хората с увреждания. Народът е болен. И ще става все повече болен.
4
2
 
6
 
! Отговори
99150 преди 5 години
Все още ли не е ясно, че в основата стои неразумното разпределяне на средствата за хората с увреждания. Това се дължи на неподготвените и незаинтересовани служители в социаните и на комбинацията между корумпирани служители и многобройните симуланти, които по документи винаги са изрядни. Стига вече с тези ИНОВАТИВНИ ПОДХОДИ. Крайно време е да разберете, че ВЪОБЩЕ към хората с увреждания не може да се отнася никой. Към всеки от тези наши сънародници е необходим индивидуален подход и пряка връзка.
3
2
 
5
 
! Отговори
!! преди 5 години
Защото, тези хора крият уврежданията си от работодателите, иначе няма да ги вземат
2
1
 
5
 
! Отговори
от прочетеното преди 5 години
Пак си подритнаха топката на къс пас институциите, и общо взето викат чакайте и нещата ще се случат, ако не при нас то при следващит или може и по нататък.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде и кои са тези фирми, ориентирани към уязвимите групи? Ни8кой не иска на работа хора с увреждания, дори и леки.