Депутат от БСП: Интеграцията на ромите – от семействата

Интеграция не означава асимилация, обясни Надя Клисурска-Жекова
Обновена: 22 юни 2018 08:28 | 20 юни 2018 22:05, Анисия Иванова
51

4949 гледания   |  Още видео
Парламентът блокира доклада на НФСБ за интеграцията на ромите. Темата, разбира се, доведе до много емоции, обиди и обвинения в продължение на три часа. Опозицията дори намекна за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

"Много от нещата, казани в парламента, бяха истина. Интеграционните политики по никакъв начин не водят до решаване на проблемите. Те циклят на едно място. Отчитаме напредък, но реално има ли? Ако влезем в една ромска махала, ще видим и успехът къде е", обясни депутатът от БСП Надя Клисурска-Жекова.

Според нея ромите могат да бъдат интегрирани, но има грешни разбирания как това трябва да стане.

"Грешка е, че свързваме интеграцията с асимилация. Защо ромското население да трябва да възприеме нашата народопсихология? Интеграция означава право на личен избор през общоприложими правила", подчерта гостът в "Денят ON AIR".

Жекова отбеляза, че в момента законът за училищното и предучилищното образование дава възможност учениците да не повтарят класовете до четвъртата си образователна година.

"Така децата реално научават ли нещо или завършват с функционална неграмотност? Най-трагичното нещо е, че 206 000 български деца никога не са започвали училище. Как да направим образователната система привлекателна?", изтъкна народният представител.

Пред Bulgaria ON AIR социалистът посочи, че усилията за интеграция на ромите трябва да започнат първо от семейството.

"Липсва диалог между институциите. Ромите са хора, които живеят на тази територия, и България трябва да създаде ефективни, съгласувани и интегрирани механизми за включването им. Там където има компактно ромско население трябва държавата да впрегне определен ресурс, който да влезе в директна връзка с ромските лидери", заключи Надя Клисурска-Жекова.
 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
10
 
! Отговори
Къде ми е коментарът преди 9 месеца
В него съветвах тази депутатка да не се изказва по въпроси, от които нищо не разбира!
37
0
 
12
 
! Отговори
точка преди 9 месеца
Стига вече политици и медии сте дъвкали тази интеграция.Еднакво прилагане на закона към всички български граждани-това е интеграцията.Който не спазва правилата в цивилизована държава да хваща джунглата на Амазонка.Никакво специално отношение към никого.Не учиш, не работиш,не плащаш данъци,не спазваш законовия ред-нямаш право да ползваш нищо в тази държава и ...поемаш към залеза.
36
0
 
4
 
! Отговори
* преди 9 месеца
Интеграция означава единствено и само наливане на пари,а от там и далавери!
35
2
 
3
 
! Отговори
евроинтеграст преди 9 месеца
Само дето никой не казва,че квото каже амер.посланик това става!
34
1
 
7
 
! Отговори
мнение преди 9 месеца
Отрекох се от ОП и няма да гласувам на следващите избори за тях. Но няма да гласувам и за БСП, защото вече се видя, че ако те спечелят изборите пак ще почнат неоснователно да наливат пари към цъйганорите, там където сега наливат ГЕРБ. Тежко се намира за кого да се гласува - всички са от един дол дренки. Май, Слави ще спечели моя глас.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е вярно, че няма резултат от политиките на интеграция. Въпроса е дали точно този резултат е бил търсен. Когато влеза в голям супермаркет близо до ромската махала виждам големи фамилии с пълни със скъпи продукти колички и деца които тичат навсякъде. А българите си броят стотинките спестяват от торбички и пазаруват само на промоция.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А бе тука има грешно разбиране или недоизказване на нещата. Няма значение дали си ром или българин! Родения в БГ трябва да се учи и работи за да плаща данъци, да издържа и държава, и възрастни, и болни,и да надгражда,и да брани държавата си! Така е навсякъде и е ясно! За какви глупости се пише и говори?
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали имаше деситилетие на ромското включване? Наляха се милиони леваве в интеграция. Аз искам за да знам колко точно роми се интегрираха и станаха пълноценни граждани? Стига сме се грижили за тях. Вече е жизненоважно да се погрижим за себе си.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Военна служба! Полезна за ромите,а и за българите! Баща ми е служил 3 години! Достатъчно за да придобиеш квалификация и характер! Преди това под конвой в училище! Демокрацията е за напреднали народи! В училище няма демокрация!
29
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Хахахаха интеграция, та те не могат името да си напишат. И не е защото не искат, просто за повечто от тях е много сложна дейност писането, хич ги няма по тези показатели. Та как да го интегрираш такъв, като не става. как да му обясниш, че има правила. Не става с добро, а само с налагане на правилата.
28
0
 
22
 
! Отговори
Гогата преди 9 месеца
Жековица изпълнява нечие разпореждане...и говори поредните простотии за тоя етнос. Никаква интеграция не може да има, щото те не желаят да се интегрират А, на сила не става. Не желаят, щото интегрирани ще загубят привилегиите си в обществото ! Толкоз !
27
2
 
12
 
! Отговори
бате дай 20 лева преди 9 месеца
щом от партиините централи повдигнаха въпроса за боровинкаджийте,значи идат избори!
26
0
 
24
 
! Отговори
??? преди 9 месеца
"Как да направим ученето привлекателно " Ученето е труд и това изречение означава как да направим труда по-привлекателен например от кражбата. Е няма как освен с принуда и наказание . Но точно това БСП и другите партии не искат ,а тов е единственият възможен път ,който се нарича ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА
25
2
 
18
 
! Отговори
Шопа преди 9 месеца
Тия от БСП не мое ли да си намерят по нормални депутати?
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Надя Клисурска, тире Жекова, предполагам на бай Жеко снахата, защо не влезе в един личен контакт с един конкретен ромски лидер?После тя може да ни разкаже.
Нека ти кажа:Тези ги има по целия свят.Дори и в Америка.Представи си,преплували Атлантически Океан.Никъде не се интегрираха.НИКЪДЕ!Наричат ги "Gipsy"Само в мойта страна не мога да ги нарека с истинското им име.Един ден ще те спася от тях.Ако не аз, моят син.
23
1
 
14
 
! Отговори
Веско преди 9 месеца
Както винаги празни приказки. Ужасното е числото-206 ХИЛЯДИ !!!! не са ходили никога на училище. Като оставим настрана, че на журналистите числата са им малко трудни, дори 20 хиляди да са, очаквам от държавни служители конкретни мерки. В рамките на месец да се посетят с полиция и опишат всички случаи. да се спрат детските помощи и децата ако трябва в интернати.
22
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ромския глас не е само 50лв по избори ,а включва още всевъзможни помощи, Не плащане на ток,вода,данъци, незаконно застрояване, безнаказано грабене,биене и тормоз ! това е сделката.
а,ганьо разделен на сто партии плаща сметката
21
1
 
20
 
! Отговори
Додо преди 9 месеца
В момента, в който някой започне да ви налива от прокисналата манджа за "интеграцията на ромите" веднага би следвало да разберете, че е себичен акт, вероятно с цел лична облага или затвърждаване на някакво служебно положение, или пък с надежда за придобиване на такова!!
20
1
 
20
 
! Отговори
Алекс2 преди 9 месеца
Защо не се опитаме да интегрираме вирусите ? Да живеят свободно в природата но без да влизат в здравите човешки организми , ще бъде баси кефа ако успеем !
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заради такива скоро ще гледаме опушении в магазина , на работа , в училище , в ресторанта и тн. Много по добре е сега. Мяташ им малко помощи и не ги виждаш никъде.
Оня ден на плажа вида ме семейство опушениии повярвайте ми ...По добре да им даваме малко хляб пред това да са около вас с манталитет от 2 век. Това с интеграцията не е в наш интерес.