"Юнски парламент": ГЕРБ пред БСП с 3,3%, в НС влизат 4 партии

"Тренд": Българите искат в ЕС и в НАТО, но по-малко
Обновена: 22 юни 2018 09:23 | 21 юни 2018 21:42, Веселина Йорданова
87
"Юнски парламент": ГЕРБ пред БСП с 3,3%, в НС влизат 4 партии
Снимка: БТА, архив

ГЕРБ води с 3,3% пред БСП, ако сега имаше избори. Данните са от проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на "24 часа" за политическите и социалните нагласи на българите.

Изследването е проведено сред 1008 българи между 1 и 9 юни.

Според социолозите двата големи опонента събират гласовете на по-малко от половината избиратели. Трета сила е ДПС с близо 7 на сто електорат. “Обединени патриоти” ги следват с 5,5% подкрепа. Тези са и четирите партии, които влизат в юнския парламент.

Под бариерата е новосъздадената Демократична партия, която получава подкрепа от 2,1% избиратели. Реформаторският блок събира 1,2%. “Воля” на Веселин Марешки е с вот от 1,9%, показват данните.

България се справи добре с европредседателството, категорични са 41 на сто от българите. Два пъти по-малко - 19%, са на обратното мнение.

В последната група доминират симпатизантите на БСП. Според социолозите причината е, че именно българското правителство стои в центъра на организацията и събитията на председателството и това няма как да не срещне негативна реакция сред привържениците на основната опозиционна сила.

Според данните интересът към председателството е бил по-интензивен в началото, през януари - тогава 53% са следили новините за него, а 43% - не. През юни структурата е обърната – 56% декларират, че не следят, а 40% - че следят новини за европредседателството ни.

Социолозите са използвали доминацията на европейската тема, за да тестват нагласите към членството на България в ЕС и НАТО. Регистрират мнозинство от 59%, които твърдо биха гласували за оставането на България в ЕС, ако има референдум по въпроса. Около една пета биха били против.

За оставане в НАТО пък биха гласували 49% от попитаните срещу 24% против. И при двата въпроса симпатизантите на БСП са силно нюансирани от общата картина, твърдят социолозите.

На въпроса за ЕС са раздвоени, докато при този за НАТО доминира мнението, че България трябва да напусне Северноатлантическия пакт.

Общо над 2/3 от българите смятат, че ЕС трябва да се промени като начин на функциониране.

Според 40% в тази група промяната трябва да е кардинална, а според 29% - несъществена и малка. Само 7% от всички интервюирани смятат, че на ЕС не му трябва никаква промяна.

На две равни части са разделени българите по въпроса дали ЕС трябва да се стреми към по-силна интеграция между различните страни-членки (35%) или трябва да се даде повече власт на националните държави (36%).

Изследването е проведено между 1 и 9 юни т.г. и е представително за пълнолетното население на страната. Интервюирани са 1008 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
8
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
"Това проучване няма как да е истина. Очевидно е нагласено по поръчка на управляващите. Сигурен съм, че в България нормалните хора няма да гласуват за ГЕРБ, абсурдно е!" Да, това проучване е нагласено. Много повече хора ще гласуват за ГЕРБ. Естествено, че всички нормални и умни хора ще гласуват за ГЕРБ, а не да се върнат пак БКП/БСП + ДПС!!! Този ужас вече сме го преживявали. Никога повече!!!
79
1
 
8
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
"това е да имаме приятел на пари няма да огладнее никога затова работи в телеком и около него е цялата компания ми семержиев огладняване при теб няма това е теленор добрите приятели се подкрепят взаимно дори и на пари". Лелееееееееее, това, което написах до 69, се отнася до 68. Това май е написано от същият ***??? Ама той е много активен и иска да пише, но не може. Спри се малко, бе, човеко!!!
78
2
 
6
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
"интересно мие данс кога ли такива ги гледа а дано да ги прогледа заради простотиите им дето ги гледат и зарад тях някои други реват и те са от клиентите с насоки определено добри приятели добри клиенти". Що за неграмотно изречение??? Нищо не се разбира??? Какви са тези безразборно нахвърляни думи??? Какъв е този буламач??? УЖАС!!! Тръгни най-после на училище, за да се ограмотиш и тогава пиши!!!
77
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атака е позор за ОП ,Герб и България .
76
5
 
1
 
! Отговори
8===о преди 5 години
До ognyanzЗа мен беше показателно ,че ДСБ и Христо Иванов излязоха от властта след като бламираха реформата на Иванов. Докато ДБГ и СДС останаха да лижат косматите на Бойко.
75
5
 
5
 
! Отговори
???? преди 5 години
Именуващите се обединени патриоти още ли са обединени?
74
3
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До 8===o В "Демократична България" влизат ДСБ, Да България, Зелените, ДЕОС - и се очертават най-голямата (относително) дясна партия? И какво ново има в тази партия? Същите пишман-реформатори.Не е ясно на кого сега ще слугуват - на Меркел или на Тръмп. А също (ако изобщо минат 4% на следващи избори) дали пак ще са патерица на ГЕРБ. Едва ли и те могат да отговорят еднакво. Всеки ще има собствено мнение.
73
5
 
14
 
! Отговори
ттттттт преди 5 години
До 50 % за Слави!До там ли я докарахте бе. Този ужасен певач и продажник. БРАВО.... Някой ще ми каже ли, как това дълго момченце толкова години е на екран - той е най-добрият може би ??? Или..... нека някой ме просветли моля??? Този не го гледам от 10 години, камо ли да се яви и в политиката. КОШМАР.
72
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайМи да Киро Добрев е идеален - не е като Ц Цветанов. Киро Добрев въобще не овърша де що има при БСП кметовете и не направи хотел и ВЕЦ. Кадърно наше момче.Корни и Киро са велики. Мдаааа, хранилката в действие - на тате момченцето иска да папка и да папка и да папка
71
1
 
10
 
! Отговори
Бай Хуй преди 5 години
Проучването е поръчано и финансирано лично от мене. Аз казах, хау!
70
7
 
0
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Коя е "новосъздадената Демократична партия"?Знам за Демократична България - от която част е ДСБ - но ДСБ е спомената отделно.В "Демократична България" влизат ДСБ, Да България, Зелените, ДЕОС - и се очертават най-голямата (относително) дясна партия ама явно е неудобна за споменаване.Пак някакво поръчково проучване в полза на БСП и ГЕРБ...
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До даХа-ха - *** си жалък ти - чак "трепери"
68
9
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 59: Има ли право бивш член на БКП да е министър, депутат или да заема държавен пост? А има ли право бат' ти Бойко (също бивш член на БКП) да е министър-председател?Не може да се мери с двоен аршин. Нашите пишман-реформатори уж бяха убедени антикомунисти, а се въртяха около Бойко за да получат по някое местенце в държавната администрация - я министър, я областен управител, я заместник.
67
5
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
интересно мие данс кога ли такива ги гледа а дано да ги прогледа заради простотиите им дето ги гледат и зарад тях някои други реват и те са от клиентите с насоки определено добри приятели добри клиенти
66
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
това е да имаме приятел на пари няма да огладнее никога затова работи в телеком и около него е цялата компания ми семержиев огладняване при теб няма това е теленор добрите приятели се подкрепят взаимно дори и на пари
65
12
 
2
 
! Отговори
раз бира ч преди 5 години
Айде,разпускайте бсп,та като няма с кого да се оправдават,да почнем герп.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви чета коментарите само едно нещо мога да ви кажа: *** народ, слаба държава. Затова сте все на дъното!!! Фактите са си факти, пък тука си дрънкайте каквото си искате!
63
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе някой случайно някога да е интервюиран от тези"социолози".Аз лично за толкова години един път не съм питан,а и не познавам някой,който да са го питали.Преди просто промиваха мозъците с тези"данни".Сега вече им е трудно да промиват мозъци,защото хората лека-полека започнаха да проглеждат.Просто с тия мними проучвания се легализират изборните фалшификации,които ГЕРБ нагло извършват пред очите на хората.На последния вот членове на секции за заставяни да се обръщат с гръб към урните при броенето
62
35
 
23
 
! Отговори
Граовец преди 5 години
БСП е вредна за България и трябва да бъде разпусната.
61
4
 
10
 
! Отговори
До Калоян преди 5 години
Само ползваш българското име за да мърсиш форума.