"Юнски парламент": ГЕРБ пред БСП с 3,3%, в НС влизат 4 партии

"Тренд": Българите искат в ЕС и в НАТО, но по-малко
Обновена: 22 юни 2018 09:23 | 21 юни 2018 21:42, Веселина Йорданова
87
"Юнски парламент": ГЕРБ пред БСП с 3,3%, в НС влизат 4 партии
Снимка: БТА, архив

ГЕРБ води с 3,3% пред БСП, ако сега имаше избори. Данните са от проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на "24 часа" за политическите и социалните нагласи на българите.

Изследването е проведено сред 1008 българи между 1 и 9 юни.

Според социолозите двата големи опонента събират гласовете на по-малко от половината избиратели. Трета сила е ДПС с близо 7 на сто електорат. “Обединени патриоти” ги следват с 5,5% подкрепа. Тези са и четирите партии, които влизат в юнския парламент.

Под бариерата е новосъздадената Демократична партия, която получава подкрепа от 2,1% избиратели. Реформаторският блок събира 1,2%. “Воля” на Веселин Марешки е с вот от 1,9%, показват данните.

България се справи добре с европредседателството, категорични са 41 на сто от българите. Два пъти по-малко - 19%, са на обратното мнение.

В последната група доминират симпатизантите на БСП. Според социолозите причината е, че именно българското правителство стои в центъра на организацията и събитията на председателството и това няма как да не срещне негативна реакция сред привържениците на основната опозиционна сила.

Според данните интересът към председателството е бил по-интензивен в началото, през януари - тогава 53% са следили новините за него, а 43% - не. През юни структурата е обърната – 56% декларират, че не следят, а 40% - че следят новини за европредседателството ни.

Социолозите са използвали доминацията на европейската тема, за да тестват нагласите към членството на България в ЕС и НАТО. Регистрират мнозинство от 59%, които твърдо биха гласували за оставането на България в ЕС, ако има референдум по въпроса. Около една пета биха били против.

За оставане в НАТО пък биха гласували 49% от попитаните срещу 24% против. И при двата въпроса симпатизантите на БСП са силно нюансирани от общата картина, твърдят социолозите.

На въпроса за ЕС са раздвоени, докато при този за НАТО доминира мнението, че България трябва да напусне Северноатлантическия пакт.

Общо над 2/3 от българите смятат, че ЕС трябва да се промени като начин на функциониране.

Според 40% в тази група промяната трябва да е кардинална, а според 29% - несъществена и малка. Само 7% от всички интервюирани смятат, че на ЕС не му трябва никаква промяна.

На две равни части са разделени българите по въпроса дали ЕС трябва да се стреми към по-силна интеграция между различните страни-членки (35%) или трябва да се даде повече власт на националните държави (36%).

Изследването е проведено между 1 и 9 юни т.г. и е представително за пълнолетното население на страната. Интервюирани са 1008 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
13
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Това не е нещо ново. Защо го пишете изобщо?
39
6
 
24
 
! Отговори
Край преди 5 години
Мажоритарните избори са Революция. Революция от сити и пияни не се прави. За това Властта узакони кебапчетата от пилешки клюнове и свински кожи - въведе бирата от 1.20 за 3 литра в найлоново шише. Допусна да се карат "коли" от 300 евра от Италианските морги. Дава ви да търкате и картончета с кравешки мечти и те така.Ще ви яздат по нанагорното. И децата ви също.
38
6
 
14
 
! Отговори
край преди 5 години
Не сменяйте системата - гласувайте си както са ви подредили от 90те. години И всеки път ще си блъскате главата в едно и също нещо. Не знам как ви не омръзна да гледате един и същ *** филм. От сега мога да ви кажа какво ще ви кажат "лидерите" на партиите на пресконференцията след гласуването.
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, най-вероятно ще си останем и ще си бъдем единствените.
36
27
 
11
 
! Отговори
Професор преди 5 години
При избори ГЕРБ ще имат най малко 200 депутата.
35
15
 
23
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
"вьн бьлгария от нато и ес докато е жива властта трябва да се сменя защото продьлжителния престои не води до нищо добро". Ще си бъдем в НАТО и ЕС, а ти се отправяй при Путин и неговата диктатура...
34
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е прекрасно място за живот - даже малките деца носят смартфони и са облечени от моловете. Във всеки дом има компютър или лаптоп, задължително кабелна, по хипермаркетите хората бутат пълни колички, във всеки двор по две коли макар и втора ръка, във всяка стая телевизор, на всеки етаж хладилник, на всеки празник границите се задръстват западни коли а пенсионерите меткат хилядарки през балконите.
33
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът при EС и НАТО: болнав, гладен, охарчен, пести от ток и парно и принуден поради безработица да ходи в чужбина да върши черната работа срещу мизерно заплащане.
32
12
 
5
 
! Отговори
Бат Сали преди 5 години
Ние сме за мажоритарна изборна система.
31
6
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
Прав си демократ ако ни омръзне да крадат Герб ще изберем да ни краде БСП. Те това е истинска демокрация.Дявола е в детайлите Мажоритарните избори не са идеални - но ще разбъркат хорцето на тия тарикати "политиците". За сега обаче водят с 10 на нула срещу народеца.
30
21
 
24
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
"няма нормален човек който да е за оставането ни в нато!" Всички нормални хора искаме в НАТО. Вие си ходете при любимия Путин и любимата Русия.
29
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Само,че аз да съм капиталистът, а ти бачкатора....Тогава едва ли ще видиш повече от 450 лв. за 12-18 часа яко бачкане.....А за отпуск изобщо не си и мисли....А ако си жена и забременееш,веднага си аут!
28
19
 
20
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
"Няма такава нахална муха, като Бойко Борисов. Два пъти го гоним, а той пак се връща да ни хапе. Този път ще го фраснем с мухоловката, иначе няма спасение." Първо, никой не го е гонил, а той сам си подаде оставка 2 пъти. И пак си го избираме. И така ще бъде!!!Вие в ред ли сте??? Тази бита и умряла карта БКП/БСП + ДПС да се върнат на власт??? НИКОГА повече!!!
27
6
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При демокрацията можем да избираме кой да ни води към светлото евроатлантическо бъдеще, имаме свобода и плурализъм. Ако ГЕРБ крадат ще изберем БСП да ни води към светлото евроатлантическо бъдеще, след няколко години като се накрадат пак ще ги сменим с ГЕРБ или може нови да дойдат да ни водят към светлото евроатлантическо бъдеще. Демокрацията с евроатлантизма е най-добрата система, демокрацията и евероатлантизам са краят на историята, няма да има други системи защото няма друга алтернатива.
26
16
 
17
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
няма нормален човек който да е за оставането ни в нато!
25
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният проблем на българите сега е, че още живеят в комунизма и се управляват вече 74 години от БКП - ГЕРБ/БСП/ДПС/АТАКА/ВОЛЯ. Българите ако искат да се оправят трябва да се изчистят от комунизма и да дойдат нови либерални политици коита да въведат либерален капитализън в България както на Запад и българите да взимат западни заплати по 5 хиляди евро както е при капитализма.
24
12
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
лятно герберастко фейкче :)
23
12
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Европредседателството постигна успех по една единствена тема - Западните Балкани.Защо? Защото това беше и темата на Брюксел.Висшисти нямат работа, не говорим да не искат да работят. Тези, които си намерят работа - едва ли по специалността, просто някаква работа, работят за минималната работна заплата. Кое да ги мотивира, как да вярват на статистиката за ниска безработица и икономически ръст. Как?! Ами никак.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Демек " е турска дума . Когато турци чуват , че се употребява вбългарския вероятно получаваторгазъм . Българската дума е то ест или сиреч .
21
10
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
вьн бьлгария от нато и ес докато е жива властта трябва да се сменя защотопродьлжителния престои не води до нищо добро