"Юнски парламент": ГЕРБ пред БСП с 3,3%, в НС влизат 4 партии

"Тренд": Българите искат в ЕС и в НАТО, но по-малко
Обновена: 22 юни 2018 09:23 | 21 юни 2018 21:42, Веселина Йорданова
87
"Юнски парламент": ГЕРБ пред БСП с 3,3%, в НС влизат 4 партии
Снимка: БТА, архив

ГЕРБ води с 3,3% пред БСП, ако сега имаше избори. Данните са от проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на "24 часа" за политическите и социалните нагласи на българите.

Изследването е проведено сред 1008 българи между 1 и 9 юни.

Според социолозите двата големи опонента събират гласовете на по-малко от половината избиратели. Трета сила е ДПС с близо 7 на сто електорат. “Обединени патриоти” ги следват с 5,5% подкрепа. Тези са и четирите партии, които влизат в юнския парламент.

Под бариерата е новосъздадената Демократична партия, която получава подкрепа от 2,1% избиратели. Реформаторският блок събира 1,2%. “Воля” на Веселин Марешки е с вот от 1,9%, показват данните.

България се справи добре с европредседателството, категорични са 41 на сто от българите. Два пъти по-малко - 19%, са на обратното мнение.

В последната група доминират симпатизантите на БСП. Според социолозите причината е, че именно българското правителство стои в центъра на организацията и събитията на председателството и това няма как да не срещне негативна реакция сред привържениците на основната опозиционна сила.

Според данните интересът към председателството е бил по-интензивен в началото, през януари - тогава 53% са следили новините за него, а 43% - не. През юни структурата е обърната – 56% декларират, че не следят, а 40% - че следят новини за европредседателството ни.

Социолозите са използвали доминацията на европейската тема, за да тестват нагласите към членството на България в ЕС и НАТО. Регистрират мнозинство от 59%, които твърдо биха гласували за оставането на България в ЕС, ако има референдум по въпроса. Около една пета биха били против.

За оставане в НАТО пък биха гласували 49% от попитаните срещу 24% против. И при двата въпроса симпатизантите на БСП са силно нюансирани от общата картина, твърдят социолозите.

На въпроса за ЕС са раздвоени, докато при този за НАТО доминира мнението, че България трябва да напусне Северноатлантическия пакт.

Общо над 2/3 от българите смятат, че ЕС трябва да се промени като начин на функциониране.

Според 40% в тази група промяната трябва да е кардинална, а според 29% - несъществена и малка. Само 7% от всички интервюирани смятат, че на ЕС не му трябва никаква промяна.

На две равни части са разделени българите по въпроса дали ЕС трябва да се стреми към по-силна интеграция между различните страни-членки (35%) или трябва да се даде повече власт на националните държави (36%).

Изследването е проведено между 1 и 9 юни т.г. и е представително за пълнолетното население на страната. Интервюирани са 1008 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
5
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ми да Киро Добрев е идеален - не е като Ц Цветанов. Киро Добрев въобще не овърша де що има при БСП кметовете и не направи хотел и ВЕЦ. Кадърно наше момче.Корни и Киро са велики.
19
13
 
14
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 5 години
На следващите избори ГЕРБ са аут, ГЕРБ се провалиха затова избере отново БСП да ни оправя и този път БСП няма да крадат ами ще работят за народа и ще дават големи заплати, БСП няма сега да крадат защото този път ще бъде по-различно, този път ще бъде по-различно.
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слави е бъдещата патерица на Борисов. Като РЗС, Марешки, Национален Фронт за Спасение на Бойко - НФСБ и т.нт.
17
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Къде била формацията на Слави. Демек още една "партия" в която 1 човек ще назначава депутати. Жалка работа - народеца си търси поредния спасител. Слави ако направи "партия" ще проиграе идеята за чисти и свята мажоритарни избори в два тура. Демек избори за хора а не за "партии" без никаква идеология - пасмина от службогонци.
16
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такава нахална муха, като Бойко Борисов. Два пъти го гоним, а той пак се връща да ни хапе. Този път ще го фраснем с мухоловката, иначе няма спасение.
15
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно са правили допитването в Столипиново или Факултета,иначе не знам как са получили тези резултати!Най големия процент от гласовете на ГЕРБ идват точно от тези махали, защото нормалните данъкоплатци отдавна не гласуват за тях.Да подават оставка па ше видим.
14
16
 
6
 
! Отговори
50 % за Слави! преди 5 години
Ами формацията на Слави къде е? На мен е писнало от всички издънки на БКП и ще гласувам против тях, т.е за Слави> мисля че ще вземе 50%. След като няма дясно, остава само той.
13
2
 
12
 
! Отговори
дрън дрън преди 5 години
Докато не се изчистят списъците от мъртви души и напуснали страната,не можем да говорим за избори.Защо ли никой не иска да се оправят нещата??
12
11
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
Некой ахмак се радва Герб да е след БСП и да го управлява кака Корни със Кирчо Добревия /демек нови лица/.При тази система каквото и да гласувате - нищо не избирате - Корни или ББ - все ще ни стрижат до одиране.
11
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжи, лъжи и платени лъжи пак ...Умните не гласуват за Герб никога!!!!
10
14
 
25
 
! Отговори
9999999 преди 5 години
ГЕРБ ще са след БСП , а ОП няма как да помиришат парламента
9
5
 
24
 
! Отговори
To6 преди 5 години
ВЪПРЕКИ, ЧЕ ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ СА ДАЛАВЕРА - БЪЛГАРИ ЩЕ ПОЗВОЛИТЕ ЛИ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИ ЯХАТ ТЕЗИ ???
8
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както винаги тук прогнозите са нагласени за да се харесат на шефове и управляващи. Не знам толкоз много българи които да милеят за ЕС и още по малко за НАТО.
7
4
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
нали 10 години все фейк нюз
6
4
 
24
 
! Отговори
Край преди 5 години
Край не "Прехода" няма - от мен да го знаете. Правят се "реформи" за да се стръскват мишките в чувала.
5
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1008 човека не са представителна извадка на 6 млн. човека.
4
6
 
27
 
! Отговори
Край преди 5 години
Социолози и политици и телевизии са впрегнати да ви обясняват как без "Партии" страната не може да се управлява. Истината е че това са мафиотски образования които са узорпирали властта и се менкат през 3-4 години да ни обират. "партия Воля" е 1 човек - марешки, "партия Герб" е 1 човек - ББ, "партия ДПС" е един човек - Доган и т.н. С Мажоритарни избори всичката тая тиня ще утече в канала. Народа или го разбира и налага със сила или си гласува безсмислено до края на "Прехода".
3
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
патриоти ,-*** нема как да влеат в следеащия парламент
2
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм се чудил на тия изследвания от 1008 души.Те мислят така, но другите 2-3 милиона, които ще гласуват със сигурност ще са с различни резултати, така че не се доверявам на тия проучвания.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фейк нюз...Нали,оная хаджидимовска ,щеше да се бори с фейк новините!!