От НС: Сигурност, пране на пари и финансиране на тероризма...

Цветанов, Карадайъ и Караянчева с коментари и предложения
12
От НС: Сигурност, пране на пари и финансиране на тероризма...
Снимка: Bulfoto, архив

За борбата срещу финансирането на тероризма е нужно качествено и ново ниво на сътрудничество смята главният прокурор Сотир Цацаров.

Според него България разполага със законодателство, което отговаря на съвременните изисквания и стандарти в тази област.

Той отчете, че част от нормите в новия антитерористичен закон, който беше приет с много спорове, дори с остри критики за драстично нарушаване на правата и свободите, вече дават резултат. "Времето доказа, че сме на прав път. Днес тези конюнктурни слова отдавна са забравени", похвали се главният прокурор.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов припомни по време на дискусията "Борба срещу финансирането на тероризма - от законодателство към практика", че Законът за борба с тероризма беше приет март 2016 година след много дискусии, което пък даде възможност да отпаднат съмненията, че някой би нарушил човешките права със законодателството.

Той настоя, че вече има тенденция за престъпления на територията на страната с предплатени сим карти от чужди държави. "В българското председателството трябваше да бъдат приети правила за контрол над Европол.

На 26 март тази година успяхме да постигнем политически консенсус и гласувахме тези правила. Това е един безспорен успех за българското председателство", съобщи Цветанов.

Според него в момента има един изключително тежък процес с ЕП, който е свързан с решенията след излизането на Великобритания от ЕС, защото Лондон е доставчик на сигурност за ЕС.

"При темата "Сигурност" ние винаги говорим за споделяне на информация и смятам, че задължително трябва да работим с Великобритания", каза Цветанов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадай пък настоя, че мерките срещу финансирането на тероризма и изпирането на пари единствено в ЕС, без да се вземе предвид международното сътрудничество, няма да доведат до желания резултат.

"Финансирането на тероризма и изпирането на пари застрашават националната сигурност и по тези проблеми трябва да се работи на национално равнище и в ЕС.

Основните предизвикателства при финансирането на тероризма и изпирането на пари са свързани със запазване на актуалността им и гарантирането на ефективността им" - обяви Мустафа Карадайъ.

"За постигане на бързина и ефективност е необходимо да се създаде надеждна и ефективна система за координация, споделяне и обмен на информация между държавите", каза още той.

Шефката на НС Цвета Караянчева пък съобщи, че през последните години се наблюдава промяна на вида и структурата на терористичните групи.

"От мащабни атаки, чиято подготовка е 400-500 хил. евро като тези от 11 септември, повечето атаки вече са за около 20 хил. евро.

Методите на финансиране включват набиране на средства с цел пътуване до конфликтни зони и участие в обучение за извършване на терористични актове", уточни Цвета Караянчева.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може ли да мине поне един ден да не публикевате това "лице в публичното пространство"?
8
0
 
11
 
! Отговори
Румънците преди 8 месеца
пак протестират срещу мръсници те им в парламента, тоя се отчита пред 240 мешки с Л...,, на, за нещо, в което ролята на Б. е близо до дупката на геврека.
7
0
 
13
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 8 месеца
"От мащабни атаки, чиято подготовка е 400-500 хил. евро като тези от 11 септември " - ами като знае цената що не каза и кой я е платил ? / не че ние не знаем
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя да не е малко болнав? Ценорасписа знае, слага РБ на пиедестал по негови съображения, РБ се бори активно д тероризма ??? Погледни ливадата България. Ц., ще си докарате някоя болест докато дрънкат е глупости за важността на РБ , които имат за цел да повдигнат самочувствието на електората ви. "Отчел"-смехотворен език.
5
1
 
14
 
! Отговори
оптимист преди 8 месеца
Щом и шефката знае колко струва една терористична атака, значи проблемите са решени.
4
1
 
13
 
! Отговори
данъкоплатец преди 8 месеца
А трябваше вече някои да са започнали да лежат до животно!
3
1
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 8 месеца
Трийте,трийте ! Малко Ви е 113 място по свобода на печата !!!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква сигурност през последните 10 г. ???? Тук се шири най - голямата престъпност и МВР нищо не прави. Бягат и затворници. Кога Можем Радев и Цачева ще си подадат оставките???
1
1
 
24
 
! Отговори
zeus преди 8 месеца
Най-големите терористи (срещу народа си) Шиши, Цацата и Баце щели да борят тероризма. Кауна на снимката изобщо няма да го коментирам...