Времето да излезе от БАН? Има основание!

По-добро време за прогнозата за времето обещава властта
20
Времето да излезе от БАН? Има основание!
Снимка: архив "Булфото"

Има основание НИМХ да е извън БАН, обяви просветният министър Красимир Вълчев. Според него метеорологичният институт може да бъде част от МОСВ например.

"Но така или иначе е в структурата на БАН и неговата специфика трябва да бъде отчетена", каза Вълчев и обясни, че следващата година НИМХ ще получи отделен бюджет в рамките на БАН.

Ангажимент за това е поело министерството на образованието и науката към протестиращите синоптици.

Още по темата

Вчера метеоролозите от НИМХ към БАН излязоха предупредително на улицата с искане да получат нужните за работата им средства.

Днес Вълчев даде да се разбере, че исканията на синоптиците са справедливи. Протестът им беше насочен към Общото събрание на БАН заради неразбирането, с което са посрещани нуждите им, каза той пред bTV.

Министърът обясни, че субсидията на БАН е била увеличена с 25%, но тези пари не са стигнали до метеоролозите, защото са се разпределяли на база научни резултати.

"А НИМХ има предимно оперативна дейност, малка част има научна дейност", разясни Вълчев.

Той каза и че ако има друг институт в БАН, който може ад си позволи целият август да излезе в отпуска, за НИМХ това просто не е възможно.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
Румен преди 8 месеца
Който им ползва Времето,той да им плаща!
Каква е тази държавна хранилка?
Аз Времето си го гледам на телефона,безплатно.
И прогнозите са точни!
Да се отделят от държавата,да си направят частна фирма и да работят за хляба си ,като всички останали!
Да видят ,лесно ли е!
Да реве за пари може всеки!
Нали не искахте държава, искахте частно?
Сега що ревете на държавата и чакате наготово?
19
0
 
2
 
! Отговори
Уточнение преди 8 месеца
№18 е отговор на №15.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ***

На теб кой ти каза, че назначението в БАН те прави учен?
Кой ти е казал, че научно-изследователска дейност се развива само в БАН и са способни да я осъществяват само шуробаджанашките дружини, настанени там?
Правилно е казано по-долу. Там, където има възможност за присвояване на големи суми, облагодетелстваните си пазят статуквото.
Как изобщо реши, че само онзи, който е на щат в БАН, знае що е това наука и как се развива научна дейност?
Хайде по-скромно, ако обичаш!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как може времето да влиза и да излиза в академия на науките? Какво е това малоумно заглавие?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Времето трябва да излезе от БАН и да влезе в партия СДС. Времето е тяхно. Те са единствената алтернатива на нереформираната и недоприватизирана система.
15
7
 
3
 
! Отговори
Кретени преди 8 месеца
Защото няма пари за наука,а няма за да има за бистришките тигри и милиарди в офшорки,дай да унищожим учените...ще ги държим на минимални заплати,без инвестиции и те ще са готови на всичко. И АЕЦ. Белене ще изкарат печеливш, безопасен,екологичен....срам ме е от вас...управляваща клика...
14
3
 
7
 
! Отговори
zadaven преди 8 месеца
До До оня първия


аз да питам, онези метео станции дето се продават и са свързанис интернет не са ли малка мрежа от устройства, които изключват нуждата от "синоптици". Дори всички алгоритми включени за анализ, пак не им дават нуната/правилна информация. Не е ли по-лесно да оставим по 1 човек на всяка метеостанция да проверява сензорите по веднъж на седмица ? Много пари ще спестим, а може да се включат УМНИ устройства, който се свързват към интернет... УАУ - иновации :D :D
13
8
 
9
 
! Отговори
До оня първия преди 8 месеца
А ти като я четеш тая прогноза от интернет не си ли замисляш тоя интернет как точно получава инфото? Нали не си мислиш че е от постове, лайкове и форуми! Интернет може да е мозъка на инфото, но това инфо идва от сензори, а сензорите нали се сещаш че няма как да са на сървърите. Ей аман от тъпани дето си мислят че прогнозите по CNN и AccuWeather идват ей така от интернет или от джипиеса!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Правителството има ЗАДЪЛЖЕНИЕ да развива образованието и науката. А не може да ги съсипва. Развитието включва и реформи но не унищожаване.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ НА БАН, ОТВАРЯНЕ НА ВРАТИТЕ ЗА МЛАДИ ХОРА.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прости тролове срещу БАН
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Кортенска е вредна за науката
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БАН се нуждае от млади хора, които да популнят незаетите места, от увеличаване на щата и финансирането. И ОТ ДЕКОМУНИЗАЦИЯ.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НИМХ НЕ ИСКА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ БАН, А ДА ПОЛУЧИ ПАРИ ЗА ДА МОЖЕ ДА РАБОТИ. ЯСНО ЛИ ТИ Е ВЪЛЧЕВ. НИМХ Е НАУЧЕН ИНСТИТУТ НЕ ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ. КАТО ИСКАТЕ ОПЕРАТИВНИ АГЕНЦИИ СЪЗДАЙТЕ СИ ГИ. НЕ РАЗСИПВАЙТЕ СЪЗДАДЕНОТО С МНОГО ТРУД ЗАЩОТО НЕ РАЗБИРАТЕ ЗА КАКВО СЛУЖИ.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди няколко месеца проф. Мирослава Кортенска публикува статия в един от най-четените български вестници. Заглавието на статията беше "В този си вид
БАН е вредна за науката"!
5
3
 
9
 
! Отговори
Аз ще ви кажа преди 8 месеца
БАН в този си паразитен вид ще съществува, докато има възможност някои да присвояват милиони, а други да получават шестцифрени хонорари само заради подписа си под резултатите от проекти, разработвани от подчинените им.
Когато има възможност да се присвояват големи пари, облагодетелстваните намират начин да защитят статуквото си, достатъчно силни са.
Не отричам, че има и кадърни в БАН, но са много малко на брой и от тях нищо не зависи.
Има и нищо не правещи, но са под силни протекции.
4
6
 
10
 
! Отговори
:( преди 8 месеца
Днешната БАН е паразитна структура, в която е възможно да взимаш заплата без да правиш нищо или почти нищо. Примери бол.
Много правилно някой написа тук преди 1-2 дена: Вземете сборниците със статии, които издава БАН - години наред едни и същи хора пишат едни и същи неща под различни заглавия.
Аз ще добавя - обърнете внимание на това кой е проф. Иван Канев, защо години наред е тормозен в БАН, какви достижения има в чужбина и какво казва той за БАН. Просто напишете името му в Гугъл и четете.
3
11
 
11
 
! Отговори
Гогата преди 8 месеца
Кви научни резултати, кви 5 лева от тоя измислен БАН ? Дайте един резултат поне, да се отсрамите ! Тия си живеят още при социализЪма…. Оставете само НИМХ - другото го махайте ! Паразитни структури.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Винаги съм се чудел защо прогнозите за времето са към БАН?!

Че то по тая логика и НСИ трябва да е част от БАН
1
13
 
10
 
! Отговори
И ние не разбираме преди 8 месеца
След като може чрез интернет да се получават по-точни прогнози за времето от сайтовете на чуждестранни метеорологични служби, защо данъкоплатците биват изнудвани да осигуряват издръжката и на това поделение на БАН?
Някой ще направи ли съпоставка относно степента на автоматизация на чуждите метеорологични служби и броя на нашите хрантутници на заплати?

Не се съмнявам, че сега ще последва "компетентен" отговор. Напомням само израза "напудрените и захаросани отчети на БАН", казан от проф. Ив.Канев