За "отклонилия се": Докладване, сформиране, проверка

Комисия ще каже защо е избягал затворникът от Ловеч
14
За "отклонилия се": Докладване, сформиране, проверка
Снимка: архив "Булфото"

Комисия от Министерството на правосъдието ще провери днес в Ловеч обстоятелствата около отклонилия се затворник вчера, съобщи ресорният зам.- министър Николай Проданов, който дойде в парламента по настояване на левицата.

Към 10, 30 ч. в четвъртък служител на фирма, с която държавното предприятие "Фонд затворно дело" има договор за отдаване на труд, е информирал ръководството на затвора в Ловеч, че един от работещите лишени от свобода се е отклонил от работния обект.

Беше ни докладвано незабавно, до обяд беше сформирана комисия на най-високо равнище, която днес е в Ловеч и ще извърши проверка на обстоятелствата около този инцидент, посочи той.

Още по темата

Проверката ще покаже какъв е конкретният проблем.

Според Проданов вероятно се касае за грешна преценка на ръководството на затвора дали този човек да бъде пускан на работа на открит външен обект.

Към вчера в общежитията от открит тип в цялата страна е имало 1899 души, лишени от свобода.

802 от тях са били на работа на външни открити работни обекти вчера, където по принцип няма охрана, допълни зам.-министърът.

Проданов заяви, че от 2009 г. насам има една устойчива тенденция за намаляване на отклонилите се затворници и те са под 10 души на година. Той съобщи статистически данни за отклонилите се от общежития от открит тип затворници. През 2005 г. те са били 17, през 2006 г. - 27, през 2007 г. - 49, през 2008 г. – 45, през 2009 г. - 5, през 2010 г. – 8, през 2011 г. – 3, през 2012 г. – 10, през 2013 г. – 7, през 2014 г. – 6, през 2015 г. – 11, през 2017 г. – 8, през 2018 г. досега – 5.

Въпросът според зам.-министъра има и принципно измерение.

"В нашата теория се отделя едно значимо място на превъзпитанието на лишените от свобода. За съжаление промените в икономическата конюнктура не ни позволяват да организираме значима стопанска дейност на територията на самите затвори. Работата на тези открити работни обекти е сериозна алтернатива за полагане на труд от лишените от свобода. Ние на този етап не бихме могли да се лишим от тази алтернатива", заяви Проданов.

Трябва да си поставим въпроса какви места за лишаване от свобода подхождат на демократична България - да наблегнем на труда и превъзпитанието на лишените от свобода или да наблегнем на изолацията на тези хора, заяви Проданов. Това е важен обществен въпрос, който стои и на вашето внимание, обърна се той към депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименPO- DOBRE CERVEN,OTKOLKOTO G- N NIKOI
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така стана, че "kuchite sinove" изпълзяха все по демократично време. Дори поколение изгледаха.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Провериха ли дали не се е прибрал в домът си?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото не му се стояло в затвора 13 години. Даже се е приготвил човека, а те пак не разбрали. Полицията да наемат някой детектив от чужбина, че от тези тук нищо не става. И *** за зеле не стават.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА за реда и законноста - имаше я, защото се криеше от хората - всичко беше ЦВЕТЯ И РОЗИ - ха-ха
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПърво - пиши нормално, второ - не съм ти *** син, и трето - така и не получих отговор - КОЙ КОМУНИСТ е подал оставка!!! Типично за вашата школовка - на неудобен въпрос - отклоняваме отговора и обиждаме /не можеш да ме обидиш обаче/ Не и такъв т рол ч ервен като теб
8
0
 
12
 
! Отговори
UfO преди 5 години
Виновни няма!!! Няма как да се предположи, че рецидивист, осъден на 16 години и пуснат да работи на външен обект, ще си помисли да избяга (пардон - да се отклонява).
7
0
 
12
 
! Отговори
Qsen преди 5 години
"Комисия ще каже защо е избягал затворникът от Ловеч". За изясняване на този въпрос ще е нужна и подкомисия
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
LAGESH KUCI SINE,KOGATO BESHE BSP NA VLAST IMASHE RED I ZAKONNOST.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusВЕЧЕ МИ ПИСНАХТЕ - я да ми припомни някой колко пъти някой к омунистически бесе парски министър-м ухльо е подал оставка. Или те са божи кравички и най-великите управници. Т Ролете малко по-разумно /ако можете разбира се/. Мисленето е тежък труд за някои !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
0
 
15
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Отклонил се... ще припадна!!! :)))
3
0
 
15
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Какви комисий !?!?! Нали плащаме на полиция ДАНД миМАНС и др.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AMI BYAGAT,ZASHTOTO E MNOGO HUBAVO,AKO E VYARNO,CE V ZATVORITE I IZNASILVAT,TEZI NADZIRATELI TREBVA DA BADAT VKARANI PRI SASHTITE ZATVORNIZI V SASHTIAT ZATVOR.
1
1
 
17
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Проверки, комисии, протакане, във всяка нормална държава министрите на правосъдие и вътрешни работи отдавна да са хвърлили оставките!