Борисов доволен: Всички лидери от ЕС ни поздравиха!

България няма да приеме обратно мигрантите, преминали през страната
Обновена: 24 юни 2018 20:24 | 24 юни 2018 20:10, Красимир Ангелов
163
Борисов доволен: Всички лидери от ЕС ни поздравиха!
Снимка: МС

Всички лидери от ЕС поздравиха България за активната й и успешна работа по време на председателството на Съвета на ЕС по темата миграция, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва в работна среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, свикана от Европейската комисия.

Правителствените и държавните ръководители подкрепят позицията на България по въпроса с решаването на миграционния натиск в Европа. Френският президент Еманюел Макрон определи позицията ни като добра, подредена и технически издържана, съобщават от правителствената информационна служба.

Още по темата
"Така построена като конструкция, темата миграция може да бъде решена за съвсем кратко време. Ако всяка една от страните с външна граница направи като България по темата, въпросът ще бъде решен", допълни Борисов.

Той допълни, че финансирането на страните на първа линия трябва да продължи, за да се гарантира, че бежанската вълна ще спре. Българският премиер посочи още, че е необходимо да има гъвкави споразумения за изнесените центрове за мигранти извън територията на Европа. "В тези центрове трябва да има освен медицинска, и юридическа помощ, за да се прекрати това масово тръгване от Африка, Азия и други места", уточни Борисов.

Той заяви категорично, че България няма да приеме обратно мигрантите, преминали през страната досега, за да стигнат до Западна Европа. Той направи това пояснение в отговор на въпрос на български журналисти в Брюксел.

Борисов съобщи, че държавните и правителствените ръководители на 16-те страни, участвали в днешната среща, са поискали от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да се прецени какви бюджетни средства може да бъдат пренасочени за охраната на външните граници.

По думите на премиера, едва когато границите бъдат изцяло охраняеми и има система за разполагане по тях на граничари от ЕС, eдва ттогава страните в Общността могат да носят солидарна отговорност за миграцията. "За това говори Ангела Меркел, а не сега да ни върнат 60 хиляди - естествено, че няма да се съгласим", посочи Борисов.

Първо, преди да ми ги върнат, трябва да се съгласят да направим затвори и да ги държим в затворите, добави той по повод вече пристигналите в ЕС мигранти. Премиерът допълни, че досега мигранти, пристигнали в България, са били залавяни по 30-40 пъти на външните граници, защото не желаят да останат у нас.

Да бъдем честни - Гърция, Италия и България, пропускахме мигрантите и те отидоха в Германия. Не си спазихме ангажиментите като външни граници, иначе нямаше да минат, поясни Борисов. По неговите думи така страните от Западна Европа са били наводнени с мигранти, затова сега поставят въпроса да върнат част от тях.

"Ние имахме позиция, че не бива да сме една от няколкото държави, в които да се дават огромни пари без ясни резултати", заяви още министър-председателят по отношение на обвинението на председателя на БСП Корнелия Нинова, че "е действал унизително за българския парламент" за т.нар. експериментални молекули за онкоболните.

"Аз й казах, че ще говоря с Цветанов  да се свика председателски съвет, да слушат какво ще предложат – аз съм "ЗА". Това, което казва, че съм тъпкал парламентарната демокрация, е лъжа. Виждам по телевизиите пресконференция на БСП и гледам – тя ми се е обаждала, разпореждала ми, аз съм мислил, бил съм колеблив", коментира още той.

По темата за исканията на майките на деца с увреждания, Борисов посочи, че в най-кратък срок чака от министрите решение по въпроса и правителството ще направи всичко необходимо за тях след като види разчетите и финансовите възможности на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво господин Борисов!
65
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите *** нямат никакъв проблем да наричат черното бяло. Даже провъзгласяват откровено простоват и елементарен селски хитрец за държавник. Ами не е! Единственото, което постига е пълното ни опозоряване в очите на нормалните европейци.
64
33
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
ГЕРБ винаги първи, защото знаят как се управлява държава, докато БСП и ДПС са изостанали и бавноразвиващи се. Колкото и да се опитват тези комунисти да критикуват ГЕРБ, те са по-зле от тях. По-добре да си мъчат като не са по-добрите, отколкото да се обаждат.
63
25
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Европейска личност на годината с най-вероятна номинация за Нобелова награда за мир...
62
6
 
33
 
! Отговори
За Гинес преди 5 години
Първата самоубила се държава.
61
4
 
35
 
! Отговори
Ясно! преди 5 години
Честно казано, колкото и да е *** един човек, предела на тъпотията все пак има някавки граници... Но този безмозъчен неандерталец (с безкрайно извинение към неандерталците) дълбае извън всякакви граници...
60
4
 
25
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
Честно казано, колкото и да е *** един човек, предела на тъпотията все пак има някавки граници... Но този безмозъчен неандерталец (с безкрайно извинение към неандерталците) дълбае извън всякакви граници...
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиОт къде ги вадиш тия дълбоки заключения колега?
58
3
 
20
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Защото сме евтина ръка на чужденците в Бълария
57
26
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Помня когато в Москва казаха: Съжаляваме Радев, очакваме Бойко....ахахахахаха щях да се спукам от смях...
56
30
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Комунистите да берат срам на Бузлуджа, Бойко пак ще ги размаже на предстоящите избори. Само ГЕРБ не се продаде на ДПС. Патриотите отдавна са се продали на ДПС, само ГЕРБ не се продаде, колкото и да се заиграва с ДПС. Нито веднъж ГЕРБ не направи коалиция с ДПС, докато Волен се продадоха на ДПС и БСП със златния си пръст. Няма по-голям измамник от Волен и Атака. Няма как да имам доверие в патриоти и тем подобни измишльотини.
55
3
 
25
 
! Отговори
До странджата преди 5 години
Грешиш не Бойко ще купи Крим, а Путин ще купи Бойко барабар с Цветанов. Затова каза, че Бойко му е СЛУГА. 16 те милиарда заем Бойко как смята да ги върне на Европа? Били го поздравили.. .То такъв е протоколът ,а нашия ще го и потупат.Mutti Меркел да го и целуне като иска. Само да не наврат всички сирийци в България, ама те не искат у нас да не са будали.
54
3
 
21
 
! Отговори
Левски преди 5 години
НАРОДЕ???
53
3
 
31
 
! Отговори
Мхм преди 5 години
Вече почва да ми писва да слушам кой какво е искал и как само ние изпълняваме задълженията си. И какво от това? Великите партньори в Шенген не ни искат. Отнасят се с нас като трета ръка хора.Умишлено чуждите фирми в България държат заплатите ни ниски,защото такъв ни бил стандарта. Ми ако така ще я караме по-добре да излизаме от тоя съюз. Ползи освен лесно пътуване в чужбина не виждам. Продават си европейците стоки без мита у нас,дават мизерни заплати и сме на загуба от съюза като теглим чертата.
52
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова е обрала Техноимпекс и има документи, дай доказателства за острова бе ***.
51
13
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Борисов ще купи Крим... - заедно с моста...
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задно, гръцките вестници пишат, к`ва нинова те гони?
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво каза Макрон преди малко?Че няма да допусне никой да му казва как да решава въпроса с мигрантите!?
48
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купил остров? Нинова ли ти каза така да пишеш ***? Ненормалницииии.
47
3
 
19
 
! Отговори
? преди 5 години
Вчера гръцките вестници, а днес и европейските, писали, че Боко си купил гръцки остров, от тези, които държавата продавала.