Борисов щастлив: Приоритетът на шефството ни даде резултат

Премиерът: Европейският път на Западните Балкани няма алтернатива
28 юни 2018 19:30, Красимир Ангелов
28
Борисов щастлив: Приоритетът на шефството ни даде резултат
Снимка: Reuters

ЕС показа, че приоритетът на Българското председателство за европейската перспектива на страните от Западните Балкани не се свежда само до политически декларации. Вече започнаха да се виждат резултатите от подновеното внимание на Брюксел към региона, отчете министър-председателят Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел, където представи резултатите от ротационното председателство, което страната ни пое на 1 януари.

Още по темата
"Само преди два дни Съветът прие изключително важни заключения, които подкрепят препоръката на ЕК и отварят пътя за започване на предприсъединителни преговори през 2019 г. с Албания и Република Македония", посочи премиерът, цитиран от правителствената информационна служба.

Борисов за пореден път подчерта, че европейският път за страните от региона няма алтернатива и че само той ще е гарант за мира и просперитета в Европа.

Министър-председателят акцентира и върху важността на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност за развитието на Балканите. Той приветства продължаването на темата от страна на Австрийското председателство и заявената готовност на Хърватия да постави региона отново във фокуса на ЕС по време на своето ротационно председателство.

Българският премиер подчерта още, че България положи сериозни усилия и по темата с миграцията. Като един от успехите в тази сфера той открои срещата на лидерите на ЕС и Турция във Варна, където беше договорено продължаване на споразумението с Анкара. 

Борисов призова лидерите да се намери консенсус и единно решение по темата с мигрантите и изброи предложенията на страната ни за затваряне на външните граници на ЕС, изнесените центрове за даване на убежище извън Европа и съсредоточаване на усилията по изготвяне на споразуменията с трети страни, подобно на това с Турция. "Нашите предложения са добра основа, за да продължим работата по реформата. Заложената в тях посока цели да изградим предвидима и ефективна Система на ЕС за убежище, която да е устойчива на бъдещи кризи", каза премиерът.

В словото си Борисов отбеляза и значителния напредък,  постигнат по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в данъчната политика, енергетиката и климата, социалните въпроси, сигурността, както и по Стратегията за единен цифров пазар.

Премиерът благодари на лидерите за оказаната подкрепа за Българското председателство през изминалите шест месеца. "Нямаше да имаме тези постижения без силния дух на сътрудничество, който ни свързваше", каза министър-председателят и пожела на следващия ротационен председател – Австрия, успех с предстоящите предизвикателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво донесе то на обикновеният българин? Слушаме музика от гетата, нямаме канализация, ядем едни от най-скъпите храни, най-ниско платените в Европа, имаме най-голямата корупция, най-голямата престъпност, бизнесмените карат най-скъпите автомобили. В общи линии сме най. Няма защо да влизаме в еврозоната. Европейците трябва да дойдат при нас. Предложи им го Бойко
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с това еврошество, бе!От него българинът разбра, че можете добре да храните и обгрижвате чужденците. Добри хотелиери. Големото постижение. Като партия и като европрецедател сте НУЛА, и това го разбра не само ЕС но и цял свят. Мижитурки и под.логи.
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимеч преди 5 години
И твоето време свършва! Аман от Герберски балони! Не му пука на българина за Председателството ВИ!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е-е-е-е-м-м-м-м-м-немам думи 11
20
2
 
23
 
! Отговори
Клоун Ганев преди 5 години
А за нас каква ни е ползата!!?? Колко пари наши похарчи за многото екскурзии през тия шест месеца!? ЦИРКА СВЪРШИ!!
19
2
 
12
 
! Отговори
Креативен преди 5 години
До АнонименМоже да вкара, но не 60 000, а само 6 , които да нямат право да напускат Банкя.
18
2
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Точно вчера Холандия и Германия казаха, че Македония и Албания няма да получат покана за преговори за присъединяване към ЕС докато не решат проблемите си с корупцията и върховенството на закона. А Бойко е щастлив. От какво ли?
17
3
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Я-Буда Островитянина* се върна най-после,след чутовни подвизи по терените на Европа!*алюзия с Джаба Хътянина.То и външна прилика има.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задни балкани бяха отрязани преди месец , а вчера допълни ха : ДОГОДИНА , АМА НАДАЛИ !!!!!!!!!
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Боце ще му трябва шивач защото няма негов размер затворнически дрехи, то и Фидосова, Паллова абе ще им трябва шивачи.Много се оядоха за и забравиха защо сме ги избрали, за тях е важно Еврошефство, Европредседателство, да се намажем пред ЕС, но не и да работят за нас техните работодатели.Само самозабравил се човек, който живее в друго измерение, може да говори че в България има някакъв напредък.Боце ако поне малко бяхме като Румънците ти и твоята шайка, както и БСП щяхте да сте в затвора.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Междувременно ново бягство- 15 годишен избяга от ареста във Враца.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още едно европреЦедателство и матряла ще даде фира......
12
2
 
24
 
! Отговори
Ушеф преди 5 години
До Анонимен 5: Колега срещата е в Брюксел, защото хората ги е Гнус да стъпят в *** София. Не искат да се ваксинират срещу зарази. и Не искат да отговарят на данъчните защо общуват с престъпник. Излагацията и рискът за кариерата на онези хора, ще дойде с въпроса: "На какъв език си говорихте"? А Тиквата не знае чужд език. Знаеш го. Само Валентин Златев от Лукойл знае..........Сещай се.
11
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Театрото свърши. Хайде вече да спуснем завесите и да махаме герберите от властта. Нито държавата е тяхна, нито ние сме им роби и не сме длъжни да ги търпим вечно да ни управляват.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твоята кожа глупава.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само мафията спечели , а бедните българи платиха 200 000 000 Евро .
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Премиерът: Европейският път на Западните Балкани няма алтернатива"Баце, ако приемеш връщането на бежанци в България, най-добре ще е да забравиш българският път към дома.
7
2
 
29
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Защото Тиквата е покорно наведен слуга и "еврошефстовото" му е само една фалшива фасада за да се почеше егото му. В края на краищата "шефа" пак е по наколенки в Брюксел.
6
2
 
25
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ? преди 5 години
Дори не поканиха европредседателя на подписването на договора за името на мАКЕДОНИЯ.Явно са преценили, че той няма никакви заслуги за това.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРОЛИДЕРИТЕ РЕШАВАТ ВАЖЕН ВЪПРОС ЗА МИГРАНТИТЕ И НИКОЙ ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ.И ЗАЩО ТАЗИ СРЕЩА Е В БРЮКСЕЛ, А НЕ Е В СОФИЯ, НАЛИ ОЩЕ СМЕ ПРЕДСЕДАТЕЛИ?