БСП иска главата на шефа на КЕВР, дава го и на прокурор

Причината - не спазвал закона, не се намесвал в сделката с ЧЕЗ
Обновена: 28 юни 2018 17:40 | 28 юни 2018 17:30, Камелия Цветанова
27
БСП иска главата на шефа на КЕВР, дава го и на прокурор
Снимка: Булфото, архив

Червените взеха на мушка шефа на КЕВР Иван Иванов.

След като се скара с него по-рано днес в парламента, соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че левицата внася сигнал срещу Иванов до главния прокурор Сотир Цацаров, както и проекторешение за освобождаването му от комисията.

Още по темата

"Основанието за този сигнал е изказването му в парламента, с което той отказа да изпълни задълженията на комисията, внедрени в Закона за енергетиката след промените, които направихме за ЧЕЗ“, обясни тя.

Според последните поправки в закона, по инициатива на БСП, регулаторът разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ.

Червената шефка припомни, че тази промяна в закона е била направена, за да осъществява контрол държавата върху сделки, които засягат националния интерес.

"Въпреки специалното изменения г-н Иванов каза пред целия парламент, че няма да го изпълни, защото е лош. Един друг закон – Наказателният кодекс предвижда 5 години лишаване от свобода“, каза Нинова.

Лидерът на БСП поясни, че с това не се изчерпват действията на БСП и утре опозицията ще внесе проекторешение за освобождаване на Иван Иванов като председател на КЕВР.

"Няма да оставим тъмната сделка с ЧЕЗ да се случи на гърба на народа и на българския национален интерес“, настоя тя.

Нинова разкритикува Иванов и заради думите му, че подписите, събрани от БСП срещу сделката с ЧЕЗ нямат значение, защото те били важни само за провеждането на референдуми.

Въпреки че искат Иван Иванов да не бъде шеф на КЕВР, социалистите нямат кандидат за негов заместник.

Идеята на БСП била той да си понесе отговорността за това, което прави начело на регулатора.

Самият Иван Иванов определи действията на социалистите като очевиден опит за кризисен пиар. По думите му, когато чрез обвинения към независимия регулатор и атака срещу председателя на КЕВР, ръководството на социалистите се стремят да отклонят вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които и в днешния ден проличаха с различни изявления и изказвани и съответни действия.

"Що се касае до заявлението, че БСП ще внесе сигнал до прокуратурата, искам изрично да подчертая, че съдебната власт е независима и тук не мога да правя никакви изявления", каза още той.

"Днес в пленарната зала народни представители коментираха и наблегнаха на обстоятелството, че в монета има арбитражно дело на ЧЕЗ срещу Република България. Всяко публично говорене по този повод може да доведе до вреди за страната ни, които да се измерват в стотици милиони евро", отбеляза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха...другарката партиен секретар е със 110 % КПД по имитиция на дейност.
24
0
 
4
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 5 години
До 15. Е, и? Страшна конспирация си намерил. Значи Желю е скрит гербер, така ли? Хе-хе, това вече е доста смешно.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като я иска, да я вземе.
22
1
 
14
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Само така!Оставка за всички от мафията ГЕРБ!!!
21
1
 
16
 
! Отговори
Икономиста_ преди 5 години
Много ми е интересно, любопитно и невъзможно, да попитам какво ще стане, ако цената на тока не се вдига 5-6 години? СВЕТЪТ ЛИ ЩЕ ПРОПАДНЕ???
20
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова с тези сигнали и скандали които прави всеки ден ще навреди на сигурността на държавата къде е ДАНС И ГДБОБ да и кажат ш алоо къде се намираш кво правиш пускаш фалшиви новини за Боко сега с тоя се кара аман от нея вече психиатрична помощ и трябва
19
2
 
26
 
! Отговори
марин преди 5 години
Целия български народ иска главата му , какво стана с уверението , че НЯМА да се увеличава цената на тока !!!!!!
18
1
 
26
 
! Отговори
Дядо Радой преди 5 години
Най-нужно за България към настоящия момент е да бъде гласуван Закон за изтребление на разбойниците(ЗИР),без значение в кои институции се подвизават те.
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи или той е виновен, или управляващите са приели поредния лобистки и неработещ закон, който може да се нарича Закон Гинка 1.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя глава?
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бсп са гадовеЖелю Бойчев може и да я напуска, щото е братовчед на депутат от ГербА. оТЛИЧНА НОВИНА. нА Данаил Кирилов е братовчед.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пропагандна статия как решили проблема. Проблема обаче остава - при 30 процента от енергията която произвежда АЕЦ, у нас се продават на гражданите и фирмите 11 процента, а 20 отиват в Турско.
13
2
 
18
 
! Отговори
остави Нинова преди 5 години
До 24/7Нея всички я знаят!Гледай това костовистко мeкерe,че е бетер Нинова!Невероятен интересчия и продажник,типичния нашенски чиновник,драпащ за голяма заплата,но без отговорност!
12
3
 
25
 
! Отговори
Spas Spasov преди 5 години
В този случай напълно подкрепям г-жа Нинова! Нека да се разбере защо регулаторът не желае да защити държавния интерес! Чии интерес за него стои над държавния???
11
14
 
4
 
! Отговори
хъх преди 5 години
Дали ще доживеем една комунистическа партия, сменила една буква в името си и действаща по същия начин както ..си действа да бъде дадена на прокурор. Щото комунизма е забранен със закон драги. Да копаеш под всичко построено в полза на народа не е опозиция а злоба.
10
17
 
3
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
Ялови напъни от ялова партия. Даже Желю Бойчев я напуска.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24/7За тебе *** цитат от дедо Взов. Единственият, който се осмели да протестира срещу турските зверства беше лудият ***. Отрязаха му главата. Така че щом е луда според теб, Вазов е прав.
8
2
 
18
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Този е тиквена пoдлoгa, дали ще посмее да разследва далаверите на своя покровител Тиква Островитянина? Отвратителна мижитурка, но много послушен!
7
13
 
4
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 3 А, бе, ти чу ли добре аргументите защо Иванов не може да приложи закона. Защото там не е посочено дали може да действа със задна дата и защото няма критерии , по които да се предприеме действие по спиране на сделка.
6
1
 
26
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Продава почти целия най-евтин ток от АЕЦ Козлодуй на Турция, с което работи за конкурентноспособността на турската икономика за сметка на българската. Нашата централа обслужва Турските енергийни интереси. А на нас ще вдигне за пореден мът тока, за да обслужи олигархично-депутатските енергийни интереси, за да си продават командно-административно прескъпия частен техен фотоволтаичетн ток и вецов ток. При това положение за какво ни е и Белене като ще е турска файда.