Борисов и Ципрас подписаха пред Юнкер за газовата тръба

Интерконекторът ни с Гърция трябва да заработи след 2 години
40
Борисов и Ципрас подписаха пред Юнкер за газовата тръба
Снимка: Правителствена пресслужба

Строителните работи по газопровода Гърция-България да започнат до края на тази година, предвижда декларация, подписана по време на заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Документът бе подписан в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

С това те декларираха политическата подкрепа на двете страни за завършване на проекта за интерконектор.

Още по темата

Тръбата следва да бъде въведена в експлоатация през 2020 година, когато се очакват и първите доставки на азербайджански природен газ през Транс-Адриатическия газопровод.

Министър-председателите на България и Гърция ще следят отблизо изпълнението на дейностите по проекта, за да се осигури своевременното му реализиране.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е стратегически проект за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за региона на Югоизточна Европа.

Изграждането му ще осигури на Европа природен газ от допълнителни източници, по-специално от каспийския регион през Транс-Адриатическия газопровод, както и втечнен природен газ от Гърция.

Интерконекторът Гърция-България е сред седемте приоритетни за ЕК проекти, включен е в инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC).

Реализацията на газопровода ще допринесе за свързване на енергийните пазари, ще увеличи конкуренцията и ще гарантира сигурността на доставките на газ в Югоизточна Европа, съобщават от правителствената пресслужба.

 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
турчин преди 7 месеца
Изпуснахме питомното сега ще гоним дивото. Аман от политици популисти.
33
0
 
0
 
! Отговори
опетков преди 7 месеца
До ХА-ХА-ХА ! О, неграмотни ***, досега не си разбрал, че проучванията се правят с пари на проучващите фирми и дори те участват в конкурси за спечелване на правото да изследват и всичко е на техен риск. И на всичко отгоре си плащат за да правят тези проучвания. Едва след откриване на находища идват печалбите. Ама ти тролиш ли, тролиш.
32
0
 
0
 
! Отговори
опетков преди 7 месеца
До Некъф Не искам да те обиждам, но за теб е валидно обръщението:т*п*нарин. Кога си продавал газ на Гърция бе, умнико? Ние само сме транзитирали руски газ срещу мизерни транзитни такси, три пъти по-малки от средните за района. И големите "печалби" от газовия ни бизнес едвам стигат за покриване на разходите по транзита. Някъде да си чул или чел за печалбите на Булгартрансгаз? Няма и да чуеш, защото няма такива.
31
1
 
3
 
! Отговори
Дед Хасан преди 7 месеца
Изтърва питомното сега ще гоним дивото
30
3
 
7
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 7 месеца
Енергийната стратегия на г-н Борисов може да се окачестви с две думи-катастрофална и смешна!Провали Южен поток,за да стане Турски поток.Провали Белене,за да се чуди сега как да използва двата реактора и в крайна сметка ще трябва пак да се обърне към руснаците-при нови по-лоши условия и по-скъпо!А сега вдига шум до небето,че ще получим 1 млрдкуб.м.от Азербайджан с турска и гръцка надценка!?и не е сигурно дали това пак няма да е руски газ!С какъв епитет да окачествим тия действия!?
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гърция не ни продава газ. А Азерите.
28
4
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 7 месеца
Къде бяхме, къде стигнахме!
Гърция да ни продава газ на нас, а само до преди няколко години ние им продавахме.
27
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
До СТРАНДЖАТА
Какви ще са цените и другите условия по сделката зависи от преговарящите.БСП,СДС,ДПС,НДСВ,ГЕРБ-всеки път един и същ лош резултат,докато накрая въобще останахме зад борда.
Ама що ли ни трябва тоя газ изобщо-индустрията отдавна даде фира и остана отоплението на София....
26
7
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
Спомнете си как Путин обещаваше 500 милиона евро транзитни такси на Гърция за година, при условие, че щеше да минава само една тръба надлъжно... - дори не изпита капка срам от факта, че ние чуваме за тия обещания, и че получаваме 34 милиона за година... - при условие, че цялата ни страна е опасана от тръби...
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До (-_-)

А кой е доставчика? Ти си мислиш че доставчика е любимата ти Русия, но той всъщност е Азърбайджан а не след дълго Иран, Катар и Израел. Който иска да ползва руски газ ще трябва сам да си тегли тръби до кoчината.
24
1
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Едно е суровината да ти идва направо от доставчика, а съвсем друго е да я получаваш през няколко транзитни държави, ама да живее диверсификацията иначе..
23
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ано

Нали до сега 50 години плащаше директно на кремълските си началници и страшно много прокопса. По залюхани и заблудени хора от русофилите не могат да се намерят по земята.
22
4
 
22
 
! Отговори
Ано преди 7 месеца
Значи ще плащаме хем на турците,хем на гърците.А можеше директно.Ама де мозък?!
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 19

Откога руската дивотия се нарича питомно?
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този интерконектор с Гърция го дъвчем от 25 години и винаги русофилството у нас слага прът в сделката. Предполагам че това ще направят и русофилите Борисов и Ципрас.
19
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изпуснахме питомното и сега гоним дивото. Вместо тръбите да тръгват от нас сега се г.зим на комшиите та белким ни включат в нЕкоя схема и всичко това е благодарение на оня толyп с най-дебелия врат от тримцата на снимката.
18
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Много хубаво,ама една малка подробност-преди бяхме в центъра на газовите проекти,а сега сме в периферията,като се опитват да ни убедят,че така е по-добре....Има разлика между това от теб да излизат разклоненията и ти да се прикачваш към разклонения.
Смеем се на украинците,ама не сме нищо повече от тях!
17
2
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 месеца
Хората за 2 години прокарват 800км газопровод през морето!
16
16
 
6
 
! Отговори
мухахах преди 7 месеца
Още една отвратителна новина за руските тролове.
15
5
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 месеца
Абе, да попитам - какво стана с газовия хъб на Боко ?
Какво стана с газовите находища от дъното на Черно море ? :)
Някой ще отговаря ли за милионите, които брои бедна България на западната компания за "проучването" на Черноморския шелф ?
Това са пари от нашия джоб ! От нашите данъци. От моите, от твоите, от нашите !