Българските паспорти скараха ВМРО и ДПС

Даването на гражданство пак е ябълката на раздора
26
Българските паспорти скараха ВМРО и ДПС
Снимка: Pixabay

Депутатите от ВМРО се обидиха на ДПС заради твърдения на движението, че имало нередности около даването на българско гражданство, с които едва ли не те имали нещо общо.

За да излезе цялата истина наяве обаче те се подписаха под искането на ДПС парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да проучи "всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандална подкупна схема при придобиването на българско гражданство от чужди граждани".

"Искаме за последните 20 години да се провери колко души са получи българско гражданство, колко изселници в Турция са получили такова без да имат право, когато ДПС са управлявали, колко граждани на други страни с небългарски произход са го получили, за да се разбере цялата истина", отсече Юлиан Ангелов от ВМРО.

Още по темата

Според него обвиненията, които тиражират от движението и ги насочват към воеводите няма как да отговарят на истината, защото ВМРО никога не е имало позиции в институциите отговарящи на българското гражданство.

Йордан Цонев от ДПС вчера се позова на медийни информации и съобщи, че 114 издирвани от Интерпол лица са получили българско гражданство.

Заради това днес Ангелов обясни, че това са случаи от минали години, когато на власт са били БСП и ДПС.

"ДПС си служат непрекъснато с лъжи и манипулации по повод Обединени патриоти и в частност ВМРО, а ние искаме да сме прозрачни и заради това ще се подпишем", отсече Ангелов.

В крайна сметка обаче явно анкетна комисия в парламента по този въпрос няма да има. Причината – решение на Конституционния съд от 2012 г., че не може да се формира такава комисия, защото касае дейността на президентската институция, която парламентът не контролира.

"Те го знаят това, защото ако се създаде такава комисия ще излязат много истини, ще излезе как пътуваха с дипломатически куфарчета и носиха паспорти на изселници, а по времето на Пламен Орешерски те спряха даването на българско гражданство на сънародниците ни в Македония, Албания", упрекна воеводата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.