Депутатите с ваканция – гаранция и... БСП изригна: Бездушие, бягство!

Биков към Нинова: Столетницата да не подскача, за да не получи инфаркт
Обновена: 29 юни 2018 14:52 | 29 юни 2018 13:30, Камелия Цветанова
68
Депутатите с ваканция – гаранция и... БСП изригна: Бездушие, бягство!
Снимка: Bulfoto

Взаимни обвинения в бездушност, популизъм, бягство от отговорност и злоупотреба с мъките на българите си размениха управляващи и опозиция по време на дебата по искането на левицата парламентът да работи и през август, за да приеме закона за хората с увреждания.

Още по темата
В крайна сметка депутатите от мнозинството отказаха да се лишат от лятната си ваканция, която според правилника за работата на Народното събрание продължава цял месец и така поправките в закона, който готви социалният министър Бисер Петков, остават за септември на фона на палатковия лагер, опънат от майките на децата с увреждания пред парламента.

Само депутатите от БСП гласуваха единодушно "За" предложението си. От ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля" масово гласуваха с "Въздържал се", а ДПС не участва във вота.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини управляващите, че само натискат копчетата за гласуване по разпоредба отвън.

"Кой както ви нареди, без грам мисъл и резултат от това гласуване, пример са и лекарствата за онкоболните, които първо забранихте, след това разрешихте", скочи тя.

Според нея народните избраници от мнозинството са си взели поука от дебата за намаляване на заплатите, поискан от БСП, и сега се опитват с процедурни хватки да избягат от отговорност и да не работят през автуст, за да приемат промените в закона.

За Тома Биков от ГЕРБ пък левицата за породен път организира "панаир".

"Не чупете парламента, някой ден може да ви потрябва, рейтингът на парламента е нисък, защото непрекъснато излъчвате послания, че тук работят едни корумпирани хора. Аз съм бил част от старата десница, а вие се държите точно като нея, тя "почина" и заради политическа недалновидност и неадекватност се разпадна на частите си", обърна се той към социалистите.

"Г- жо Нинова, Вие сте лидер на Столетница, а една столетна партия не трябва да подскача, защото може да получи инфаркт, една столетница може да се окаже, че е болна, дементно болна", продължи с упреците той.

"Стига с тази една палатка", призова пък Вежди Рашидов от ГЕРБ. Той предупреди, че не е преимущество на нито една партия да си играе с болките и проблемите на хората и обвини левицата в "див популизъм".

Рашидов настоя, че проблемите на протестиращите хора с увреждания се решават с властови ресурси и не в средата на годината.

"Къде бяхте, когато се приемаше бюджетът, как си позволявате с болките на хората да правите политика, стига с тая политика на много ниско ниво, сядайте с нас да решаваме проблемите, а не да използвате всяко кихване на правителството за повод да искате оставката му", призова той депутатите от ляво.

След него и Александър Ненков от ГЕРБ нападна червените, че се опитват да яхнат протеста на майките.

"Правите си пиар с мъките и страданията на хората, не издевателствайте с тази тема, а и всичко, което е плод на емоцията ще е грешно", коментира той.

Това провокира Нинова да му отговори, че явно управляващите са бездушни, след като депутат от ГЕРБ е казал на човек с един крак, че ако спре да пуши цигари, ще може да живее със 138 лева.

А на изказването на Рашидов заяви: "Палатката не е една, а са много и са в цялата страна!"

Червеният Антон Кутев също опита да убеди мнозинството, че е важно да работят през август, защото Бисер Петков е поел ангажимент, законът - дълго чакан от майките, да е готов до края на юли, което според него е основание парламентът да работи и през август, за да го приеме.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров проекторешението на БСП няма как да промени правилника за работата на Народното събрание, защото той е със силата на закон.

"Трябваше да предложите промяна в правилника, както и по седмица какво да се обсъжда", коментира той.

Сидеров припомни, че социалистите са наясно с правилата от комунизма - план за действие, срок, отговорник. Иначе той декларира, че е готов да работи през август и дори би предложил и други теми за пленарните заседания - да се признае референдумът в Крим, да паднат новините на турски език по БНТ, да се прекрати договора със САЩ за ползване на четири военни бази в България, който продължава вече 12 години без да се плаща нито стотинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Волен както винаги стига сте ни занимавали с глупости Крим да се признае и краварите да си обират отука вмирисаните крака.
1
1
 
28
 
! Отговори
Брадвата преди 5 години
Септември по-добре да не отваря, да си стоят почивка тия айлнари!