Манолова изчисли: Трябва 105 млн. за хората с увреждания

Омбудсманът внесе в НС свой проект на закона
61

Снимка: Булфото

За следващата година са нужни 105 милиона лева за личната помощ на хората с увреждания. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, която внесе в деловодството на парламента свой проект на закона, след като няколко пъти се среща с протестиращите майки на деца с увреждания.

Още по темата

Според нея тази сума няма да бъде изразходвана напълно, защото не всички ще поискат да имат личен асистент, някой от тях могат да предпочетат да взимат добавката от 90 лева за чужда помощ.

Манолова смята, че до 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му.

"Ако се заемат незабавно с проекта, който наистина е много добър, обсъждането и приемането ще им отнеме време съизмеримо с оставащото до края на пленарната сесия", обясни тя.

Омбудсманът увери, че депутатите са максимално улеснени при писането на закона.

"Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този Закон за личната помощ", коментира тя.

Мая Манолова обяви, че в законопроекта са взети предвид предложенията на всички, които са ги изпратили писмено.

"Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания", поясни тя.

"Личната помощ, която регламентира законът, да бъде предоставена така че хората да имат достъп и реално упражнено право на труд, на образование, на здравеопазване, на живот, на социализация", обяви Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
3
 
! Отговори
Я гледай преди 5 години
До 40 Целта е да се раздърпат парите дето Бойко ги взе заем и да се остави на сухо. Останали са още малко. Дерзайте.
57
1
 
7
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 46 Явно под инвалид разбираш само хора без крайници. Дано не ти се налага да почувстваш истината.
56
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 47 Инвалидната пенсия се получава по закон и никой не може да я отмени даже по 100 000 да получава, поне докато закона е такъв.Не можеш да я отмениш и по желание , но надали има такъв балък.
55
4
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
съмнявам се в качеството на закона! Манолова приказва отново предимно за пари които виждаш ли правителството трябвало да отпусне! З-на с какво облекчава живото на инвалидите и семействата им бре?
54
4
 
3
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Бъдете максимално отговорни, когато създавате поколения..защото едно болно дете изисква постоянни грижи и отговорност предимно от родителите.. обществото помага от край време..но и майките на увредени деца , разберете вие също носите отговорност за уврежданията на поколенията ви.
53
3
 
1
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Продължение: Проблемите трябва да се решават, затова сме хора с разум и воля... Не можем да останем безучастни, но и индивидите с генни обремененост трябва да поемат своята отговорност спрямо обществото , защото другите хора не са длъжни да им решават всеки път грешките...с търпение и воля вярвам ще се справим с тези проблеми, но всички заедно и здрави и болни...Бъдете максимално и, когато създавате поколения!
52
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Хората с увреждания си имат история..всеки един от тях се знае от какво е причината...лекарите мн.добре знаят...на едни са генни малформации, на други продобито увреждане от работата, на трети от човешкия фактор който чрез грешки може да доведе до увреждания... Нека лекарската гилдия не остава безмълвна относно уврежданията по рождение основани на генетични фактори (да не кажа болести които се предават от поколение на поколение и това го има не от днес не от мин.година а от десетилетия и векове)
51
3
 
3
 
! Отговори
До повредения преди 5 години
До АнонименА тебе кой те увреди? Най-вероятно не си бил ваксиниран с "отровни" ваксини от Москов, а моного преди това.
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тия дето Москов ги повреди с отровните ваксини какво ще ги правим. Борисов се репчеше, но внука си не ваксинира с тях. Що бе, Баце?
49
4
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
Tezi s uvrejdaniqta kolkito i pari da iskat pak shte sa s uvrejdanuq
48
7
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
До Анонимен 40Ако не разбираш, че съществуваш значи НЕ СИ ЧОВЕК, а празна черупка от плът. Децата страдащи от синдрома на даун и подобни болезни НЕ СА ЧОВЕК, а само плът... Дори биологическа гледна точка те не могат да бъдат считани за представители на хомо сапиенс... Дори шимпанзето e по-близко до хомо-сапиенс генетично отколкото дете със синдрома на даун... Не бива хуманността и състраданието да замъгляват разума и трезвата преценка...
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12 месеца по 90 лв прави около 1 000 на човек за година със тия пари могат да си купят алкохол и цигари браво.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМайче, не смятай фалшивите инвалифи! Не 105 милиона, ами най много 1 милион трябва за истинските инвалиди. Една неподкупна лекарска комисия за всички регистрирани инвалиди и ще видите веднага как ще се намерят паритТи явно си нямаш представа от тези комисии,не може да прекараш и лазерен лъч през за дниците им,дават винаги по-малко точки отколкото трябва,познавам такова семейство в което мъжът се инвалидизира при инцидент на работа и знам ада през който минават тези хора и накрая ни
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 34Айде сега,за острови има,за социални няма!Що?И без това цифрата беше 300,а гледам че са смалили на 105 милиона.Но най-вече болногледачи и мед. сестри им трябват на тия хора,а и така ще се отворят работни места.
44
3
 
5
 
! Отговори
@40 преди 5 години
Ми като няма такива стълбове, що не плащаш по 20-100к за операция, а? Защо не плащаш по 20-30к за висше образование? Защо не плащаш хиляди за частни училища за децата ти? Много е лесно да пишеш глупости по форумите, но знаеш ли изобщо колко е цената на услугите, които ползваш ежедневно? Трябва и малко да се мисли. Създаването на един специалист и раб. му място струва на държавата десетки хиляди левове, понякога и стотици. И всяка държава създава такива, защото са нужни за съществуването й.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е въпроса колко трябват , дори и повече да се дадат.Как се разпределят?
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма проблем. Само не ме "задължавайте" да го държа изрудчето живот. Задавило се и заминало ... без повече разледвания, стааа ли ?
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и от дъртите няма никаква полза! Само разходи! Иска се зимъска една всенародна акция, да им пуснем по един по хладен душ вън на леда, който е по корав 2-3 цепеници в главата и с чиста съвест да се потопим в празнична атмосфера и рокендрол! Грозните също тровят ежедневието!
40
5
 
7
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
Такива стълбове не съществуват, но когато си нагъл търтеи живеещ на гърба на обществото, очевидно трябва да оправдаеш безсмисленото си съществуване. Дай всички да увиснем да социалната система, за вас 100 млн., за някои други 200 млн., за нас 300 млн. и т.н., обаче от къде ще идват тези пари, кой ще работи не е ясно.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен37 Как па плащат за мойте грехове ? И аз съм будист, бе *** такъв, не ми нарушавай конституцинноите права.