Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък

Целта е да се удари нелегалният пазар за отдаване под наем
Обновена: 29 юни 2018 11:20 | 29 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
456
Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък
Архив: Булфото

Празните жилища да се облагат с по-висок данък и по този начин да бъдат накарани собствениците им да ги изкарат на легалния пазар за даване под наем. Това е една от идеите, залегнали в новата Националната стратегия за жилищната политика, която ще бъде пусната за публично обсъждане.

Според зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова по този начин ще се коригират дисбалансите на пазара на имоти, довели до наличието на 1,2 млн. незаети имоти, като в същото време много от българските граждани живеят в пренаселени жилища.

В тази връзка тя припомни и липсата на социални жилища. По думите й в стратегията се предлага да се търсят мерки за решаване на тези проблеми, включително и данъчни.

"Факторите, определящи този дисбаланс, са много. От една страна, и това, че голяма част от жилищата в България са частни, което не позволява да се провежда публична политика за привличане на млади хора с по-ниски цени на жилищата или други по-благоприятни условия. Освен това има неразвит наемен пазар, като едновременно с това част от имотите се дават под наем нелегално, включително и през различни интернет платформи", обясни тя пред "Монитор".

Малина Крумова допълни, че документът ще с хоризонт поне до 2050 г. и една от целите му ще е обновяването на жилищния фонд.

"Другият акцент е намирането или създаването отново на техническата документация на имотите“, каза тя. По думите й немалка част от проблемите се коренят именно в липсата на такава документация и не е ясно какви мерки трябват за поддръжка на сградите.

Зам.-министърът смята още, че събраната информация ще помогне и за подготовката на детайлен анализ на състоянието на жилищния фонд у нас и по-точно пресмятане на необходимите инвестиции за обновяването му.

"За 44 000 сгради е необходимо обновяване, но до момента са отделени средства за 2000“, уточни тя. Според нея засега не се знае от следващия програмен период какъв ще е ресурсът от ЕС за саниране на жилища. Тя подчерта, че субсидията ще бъде намалена и само за социално слабите ще остане 100%.

По време на форума за енергийна ефективност, проведен в четвъртък в София, стана ясно още, че в други страни членки на ЕС акцентират на финансовите инструменти.

В Латвия например държавната субсидията не надвишава 50%, а банките, отпускащи заеми на домакинствата, за да платят своя дял в проекти за обновяване на кооперациите, следят изкъсо качеството на изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
1
 
5
 
! Отговори
БРЕ БРЕ преди 5 години
А как ще плащат тия които в Бургаските минерални бани живеят в палати с басейни,а се водят ливади?
417
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ги нажули държавата с големи данъци, ще бъдат принудени да продават евтино, всичко празно ще излезе на пазара и цените ще станат приемливи. Сега просто се злоупотребява с нуждите на хората. А че има некоректни наематели и наемодатели, спор няма....
416
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно от малкото правилни решения. Така ще се преустанови практиката разни, които не си знаят нечестно спечелените пари, да имат по няколко апартамента, да ги дават под наем скъпо и да си живеят като шейхове. Както и имотната мафия умишлено да държи апартаменти празни, с цел да създава "дефицит" и респективно високи цени. А нормални, работещи семейства с деца да се мъчат, защото не могат да си позволят цените, които са като в Прага, а там заплатите са...
415
1
 
7
 
! Отговори
продължение преди 5 години
ама и не харчи ток че да ти плаща твоя.Ние вика нямаме сметка да е празен апт ви защото плащаем обшите сметки, да е'ба и *** - ами ползваш плащаш,1-ия етаж бил освободен от асансьор а тия дето не живеят ще плащат 50%, а сега логика де, не е въпроса в парите, а как го нареди живеещия там да не плаща, а който не живее там да плаща, явно ползва повече от тия на 1-ия етаж,а някой ако може да ми обясни? Та целокупната държава е на това дередже, все някой се опитва да бръкне в джоба на другия.
414
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ,ако някой има две гарсониери и живее в една,да плаща голям данък.Но ако сам човек живее в триетажна къща с 10 стаи в Бaнк ок -нищо...
413
0
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Когато дадете право на собствениците да изхвърлят самонастанили се или наематели, които не си плащат и по съкратена процедура да ги принуждават да си платят неплатените сметки, тогава може и да се дават празните жилища под наем.
412
1
 
5
 
! Отговори
същия домоуправител преди 5 години
и аз имам същия *** домоуправител, развива теории примерно имаме 100лв ток разделно на 20 апт се падат по 5 лв на апт, ама ако 4 апт са празни и разделим на 16 се получава 6 лв.Аз му казвам: тия 4 апт не са ползвали нищо че да ти плащат твоя ток, и ако тия 4 апт не са празни а има едно 16-20 души то сметката за ток няма да е 100лв а 120 лв и разделено на 20 се получава пак 6 лв, значи хитреца иска да си ползва тока напр, а другите дето не ползват да плащат, де гиди сопа ама яка сопа та да избяга тъпотията от вас.Плащал бил повече щото не живеел никой, да, не живее ама и не харчи ток че да ти
411
0
 
8
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Трябва да се пълни бюджета че супер икономиката ни като не внася нищо
410
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз винаги искам 3-6 месеца депозит, в зависимост от наемателя, както и кизсквам кредитна история и трудов договор. Нямал такива, ами да си намери други жилище ;)Има прекалено много свестни хора, че да мисля чакалите.
409
9
 
0
 
! Отговори
до 418 преди 5 години
ми как ще допуснеш 2000 неплатено парно? Смятай, колко си зле, сигурно за това си заминала! само едно ще ти кажа, квато си тук, такава ще си и там, смотана
408
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за един апартамент под наем трябва да има тримесечен депозит и задължение тримесечно за предизвестие за да може да се покрият неплатените сметки за ток и вода.щетите от пробити дупки в стените изцапаните с мензис нови матраци счупена пералня надраскан плот на кухня не се покриват..и задължителния донос на луд съсед до НАП че получаваш 400 лева месечно наем и си мнооого богат.
407
1
 
18
 
! Отговори
закони трябват преди 5 години
Аз живях 20г в чужбина под наем и беше така :- сделката при адвокат , 2 Работещи гаранти ,които гарантират без съд и присъда всичко - сметки , наеми, щети . протокол при влизане и излизане - А ходи се прави на меринджей.В Бг си дадох чисто нов ап под наем и какво - 2000лв парно не платено, 400лв вода , новата кухня накълцана със сатъра ,1 наем не платен ,дупка от климатик - като сложих чертата съм на минус ,а и какви нерви ! - ми, мерси - сега си стои празен
406
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
413, всъщност навсякъде е така - от бачкане само колкото да не умреш, прецизно изчислено е. И жилищата навсякъде в белия свят са трудно достъпни, защото в крайна сметка земята е единствения ограничен ресурс, а човечеството се множи.416, най-обикновените детски градини в Лондон са колкото заплата на единия родител. Преди 20 години пак така беше и единият от нас не работеше, за да гледа детето. Там не е рай.
405
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детската градина на дъщеря ми е 400 паунда на седмица, а аз работя за 500.-Тя да не би да е със специални потребности нещо... *** и троловете ви ***
404
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук далеч не е толкова злвТук всъщност е най-доброто място за живеене
403
9
 
21
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Истината е, че ние си мислим, че всеки има право на жилище, автомобил и почивка на море, но в световен мащаб хората, коитомогат да си позволят това са под 20% от населението. Останалите 80% бачкат по 12 часа, ядат *** и се избиват по между си. Колкото и да си плюем страната тук далеч не е толкова зме. Има мест, където няма питейна вода дори. Проблемът е, че тук безработният иска да живее като банкер в Лондон и виси за всичко на държавата и понеже е избирател му се дава от работещият.
402
0
 
20
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Няма държава в която да се изкарват толкова лесни пари(тарикатите,номенклатура и др. подобни) и толкова трудни мизерни заплати(истински работещите бачкатори) като в България, при жилищата толкова празни жилища а цените не падат или както по горе писах тарикатите търсят поредните балами.
401
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко месеца В. Горанов, ей тъй, подметна, че данъците върху имотите в България били нереално ниски и трябвало да се актуализират. Май-май почнаха да ни подготвят за поредната балтия...
400
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***,обложете и въздуха,наистина ви трябва народен съд,некадърни предатели
399
1
 
10
 
! Отговори
до 409 преди 5 години
Става въпрос за 41 процента от българските граждани.Тези,които визираш, са не повече от 12-13 процента.А за тях се намери решение-емиграция в Германия или други европейски държави.