Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък

Целта е да се удари нелегалният пазар за отдаване под наем
Обновена: 29 юни 2018 11:20 | 29 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
456
Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък
Архив: Булфото

Празните жилища да се облагат с по-висок данък и по този начин да бъдат накарани собствениците им да ги изкарат на легалния пазар за даване под наем. Това е една от идеите, залегнали в новата Националната стратегия за жилищната политика, която ще бъде пусната за публично обсъждане.

Според зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова по този начин ще се коригират дисбалансите на пазара на имоти, довели до наличието на 1,2 млн. незаети имоти, като в същото време много от българските граждани живеят в пренаселени жилища.

В тази връзка тя припомни и липсата на социални жилища. По думите й в стратегията се предлага да се търсят мерки за решаване на тези проблеми, включително и данъчни.

"Факторите, определящи този дисбаланс, са много. От една страна, и това, че голяма част от жилищата в България са частни, което не позволява да се провежда публична политика за привличане на млади хора с по-ниски цени на жилищата или други по-благоприятни условия. Освен това има неразвит наемен пазар, като едновременно с това част от имотите се дават под наем нелегално, включително и през различни интернет платформи", обясни тя пред "Монитор".

Малина Крумова допълни, че документът ще с хоризонт поне до 2050 г. и една от целите му ще е обновяването на жилищния фонд.

"Другият акцент е намирането или създаването отново на техническата документация на имотите“, каза тя. По думите й немалка част от проблемите се коренят именно в липсата на такава документация и не е ясно какви мерки трябват за поддръжка на сградите.

Зам.-министърът смята още, че събраната информация ще помогне и за подготовката на детайлен анализ на състоянието на жилищния фонд у нас и по-точно пресмятане на необходимите инвестиции за обновяването му.

"За 44 000 сгради е необходимо обновяване, но до момента са отделени средства за 2000“, уточни тя. Според нея засега не се знае от следващия програмен период какъв ще е ресурсът от ЕС за саниране на жилища. Тя подчерта, че субсидията ще бъде намалена и само за социално слабите ще остане 100%.

По време на форума за енергийна ефективност, проведен в четвъртък в София, стана ясно още, че в други страни членки на ЕС акцентират на финансовите инструменти.

В Латвия например държавната субсидията не надвишава 50%, а банките, отпускащи заеми на домакинствата, за да платят своя дял в проекти за обновяване на кооперациите, следят изкъсо качеството на изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
0
 
16
 
! Отговори
до 385 преди 5 години
Но ако действително въведат по-високия данък за празно жилище, спестеното от смет ще прелее в увеличен данък, а и не се знае още какви простотии ще измислят... Аз не бих декларирал промени в статута на имота, преди да се изясни какво ни готвят за 2019-та.Между другото, познайте чия е инициативата за висок данък на празни жилища и настаняване на соц. слаби в тях? На ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО! Ясно е какви искат да настаняват в тях...
377
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AndreshkoМного им пука на тях дали някой ще се върне и дали ще си продаде жилището.Прицелиха се в нещо, което притежават повечето български семейства. Повечето жилища са частна собственост. Знае се, че за голяма част от трудоспособното население няма работа в населените места, където са родени. Знае се, че след изкуствено предизвиканата инфлация през 90-те години и след банковите фалити, хората предпочетоха да вложат парите си в имот.Е, сега искат да дерат кожи и чрез тази собственост!
376
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що да седят празни къщите ви. Споко.Сега като ни върнат бежанците от германия . Място няма да има.
375
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е много смислено предложение. В момента има спекула чрез инвестирането в няколко имота с цел печалба.Сега парите от сивата икономика се препират през недвижими имоти.При ниските данъци собственикът може да поддържа цени като за центъра на Виена години наред без да му пука.Така има жилищни сгради, които с години остават празни, но не се свалят цените.Това изкривява пазара и поддържа високи цени. Имаш ли повече от две жилища значи си богат човек спекулираш с пазара-ще плащаш.
374
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 378Докъм края на месец октомври *** в данъчната служба на района, в който се намира празното ти жилище и поискай да попълниш формуляр с молба да ти бъде намалена такса смет за следващата година, защото конкретно твое жилище няма да се ползва през идущата година. Ще ти приспаднат известен процент, но няма да те освободят напълно от тази такса.Крайният срок е през ноември, но не си спомням дали до началото или до края на ноември трябва да се попълни този документ.
373
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мДААА....ТУКА ТОЧНО МАФИОТСКИЯТ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАСТЪПИ МОТИКАТА.......
372
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 374Имах предвид подхода на различните хора да решават проблемите в живота си и да ги степенуват по важност.Нямам предвид социалната политика на отделните държави.
371
1
 
25
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 5 години
Тази поредна глупост на Гробарите няма да издържи пред съда, нито в Бг нито в ЕС.В момента иззродите само тестват народа, как ще реагираме.Не може някое говеедо да ти каже как ще се разпореждаш с имота си.
370
0
 
13
 
! Отговори
pkboev преди 5 години
Всяка подобна стратегия за изкуствено задвижване на пазари в крайна сметка представлява нетна загуба. Държавата ще набие време и усилия (= пари от данъци) за да следи кои имоти се "ползват", а после хората ще набият време и усилия да си променят адресните регистрации и да се правят че си ползват имотите...
369
0
 
23
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Тодор Живков едно време искаше едно семейство да има право на едно жилище и накара много българи да се разведат,за да си запазят жилищата,а сега гнус.ния му прис.лужник ще кара хората насила да си продават жилищата си или да ги дават под наем. Не може сгради с една и съща квадратура и в един и същ квартал,едината защото е празна да плаща по висок данък от другата. Това е дискриминация по жилищни имоти.
368
0
 
12
 
! Отговори
до 374 преди 5 години
Добро утро! Налага ли се да ти обяснявам, че с падането на Берлинската стена не капитализмът дойде при нас, а комунизмът плъзна по цял свят, само че сега му викат глобализъм и го изкарват нещо хубаво. Тепърва ще се усещаме в какъв филм ни вкараха от Синедриона с Новия св. ред. (Не си ли се замислял/а защо никой не пипна с пръст старите номенклатурчици, а ги наложиха като нов елит)?
367
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам празен апартамент и плащам 160 лв.данък и смет , като никой не живее в него.И никой в данъчнато не ме е питал живее ли някой там.Добре че ме светнахте. Въпроса е как да дакаже че апартамента е празен? Дали няма да искат удастоверение от съседите?Мер...завци.
366
1
 
24
 
! Отговори
M8 преди 5 години
Цяла България не ни субсидира парното, топлофикация ни дере живи нас, клиентите. Парно нямам отдавна, но имам тръби, около 3 см. Искате ли да знаето колко ми струват годишно тези тръби - 1200 лв! Добре ли е? Лелките на Ястребец ми казаха "Продавай, като не искаш да плащаш за 3 см тръби!" Кадърните българи си тръгват заради несправедливост, не заради цените. Пари се изкарват, ако си кадърен и инициативен. Толкова по въпроса с високите данъци за имащите.
365
0
 
16
 
! Отговори
боцо преди 5 години
Бат ви цецо да му мисли..с.шестте апартамента.А.сега да си застраховате първо апартаментите при мойте хора. Пък после данъците.
364
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 373Неграмотнико-всички ще гушнем букета рано или късно.А ти до смъртта си ще си останеш неграмотен и ***.И като пукнеш,след 5 минути никой няма да си спомня за теб.И щом наричаш децата чавета ,значи си *** ц.иг.ан.ин.
363
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Всеки има подходПодобни данъци има в Париж,Хонг Конг,Ванкувър.И там ли са комунисти?А аз по-голям комунизъм от "Топлофикация"София не знам.Винаги е на загуба със стотици милиони дългове.Цяла България ви субсидира парното.Ама и дума не се подговаря за приватизация.Що така?Нали не сте комунисти?Или обявявате за комунизъм само това,което не ви отърва?
362
0
 
13
 
! Отговори
карай да е весело преди 5 години
Ще смаяме света и по брой разводи по сметка. Баахаха.Айде да ги шашнем.
361
1
 
18
 
! Отговори
андре шко преди 5 години
Веднага искам фиктивен развод от жената.Всеки да си живее в къщата.Ама мяма да плащам несправедливо.
360
4
 
6
 
! Отговори
Всеки има подход преди 5 години
... държавен контрол над всичко, за което се сетиш, само и само да бутаме някой напред. Точно като в комунизмаМного добре го е формулирал М8 (345).Дано някои най-после да разберат, че демокрацията се отличава с това, че не ти пречи, а ти дава възможност да проявиш инициативността си. Защо ревнахте срещу М8? Някъде да е написал, че не иска да има деца? Той най-напред сее постарал да създаде основа и да защити парите си, спечелени с труд. Защото нашите банки не са много сигурно място.
359
1
 
13
 
! Отговори
към комунизъма преди 5 години
Многото ми познати и роднини са вече горди собственици на жилища в чужбина.Тука нямат нищо .всичко продадено които останахме ще ни е гореща супата.