Воля откликна: Задвижи закона "Манолова" за личната помощ

Социалното министерство продължава да държи на два други
15
Воля откликна: Задвижи закона "Манолова" за личната помощ
Снимка: архив "Булфото"

Депутатите от "Воля" откликнаха и внесоха в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова. Текстовете бяха изработени след няколко срещи на Манолова с протестиращите родители на деца с увреждания.

Те настояват личната помощ да бъде уредена в отделен закон, докато социалното министерство обяви, че променя два закона, за да регламентира въпроса в тях.

"Воля" е единствената, поне засега, която подкрепя проекта на омбудсмана.

"Целта е той да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала, за да могат майките на деца с увреждания, които протестират от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си възможно най-скоро", обявиха от партията на Веселин Марешки.

Още по темата

Депутатите от "Воля" изразиха и надежда, че ще бъдат прекратени "опитите на политически партии да употребяват за свои рекламни цели страданието на децата и техните родители".

Проектът на Манолова предвижда за следващата година да бъдат отделени 105 млн. лева за личната помощ на хората с увреждания.

Според нея тази сума няма да бъде изразходвана напълно, защото не всички ще поискат да имат личен асистент, а някои от тях могат да предпочетат да взимат добавката от 90 лева за чужда помощ.

Миналата седмица Манолова прогнозира, че до 31 юли, когато излизат във ваканция, депутатите спокойно могат да се справят с приемането на новия закон.

"Ако се заемат незабавно с проекта, който наистина е много добър, обсъждането и приемането ще им отнеме време съизмеримо с оставащото до края на пленарната сесия", обясни тя.

Днес социалният министър Бисер Петков коментира лаконично закона "Манолова" и решението на "Воля" да го задвижи в парламента.

"Ние продължаваме работата по два законопроекта – за хората с увреждания и за социалните услуги. Манолова откликна на исканията на майките на деца с увреждания, пътят на омбудсмана до парламента е по-кратък отколкото на едно министерство. С нея работим заедно в работните групи. Сметката от 100 млн. лв, която тя направи, е доста условна", уточни Петков пред bTV.

Министърът призна, че има злоупотреби при помощните средства за хората с увреждания и нарече това публична тайна.

"Обикновено доставчиците декларират каква е доставната цена, а се заплаща максималната, която се отпуска за устройството", каза той.

От 1 юли социалното министерство промени размера на помощите за част от изделията за хората с увреждания. В някои случаи сумите са драстично орязани заради съмнения за злоупотреби.

Един от примерите са слуховите апарати – един апарат струва 146 лв. за фирмата, която го купува, а след това се продава за 406 лв.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
dostoina pozicia
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що ли точно герберските сайтове толкова много се занимават с пиара на Манолова.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак ли Манолова, бе?
Луд умора няма.
На всяка страница, на всеки герберастки сайт по три снимки на ден на Манолова.
Само за Борисов има колкото за Манолова да ни обясняват колко е направил за България.
Ми да си се вземат двамцата за просперитета на Родината.
10
0
 
10
 
! Отговори
червена бабичка преди 7 месеца
Значи години наред търговците са се облагодетелствали за сметка на държавата и от нещастието на инвалидите. Защо никой не прави проверки на тия магазини? Да влезе НАП, да влязат от Защита на потребителите и да се види с колко е ощетена държавата.
В нашия град една магазинерка от такъв магазин всеки ден е в Бинго залата.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви права имат глухите в БГ? Никой не им осигурява подходяща работна среда и комуникация. Не ги искат на работа. Ако си без ТЕЛК, който дават много трудно за глухота, нямаш никакви облекчения, освен жалките 7.66 на месец и 2 батерии. Останеш ли безработен, сам си внасяш здравните осигуровки, както всички други.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Слуховите апарати ги отпускате веднъж на 5 години, това е 92лв за година или 7.66 на месец. А те се амортизират след 3-тата година. Отпускате 24 лева годишно за батерии, които свършват за 6 месеца. През останалите 6 месеца глухият сам си купува батерии.
Слуховите апарати от 460лв са най- долно качество, ***, който ти служи само да пресечеш улицата, но не ти помага да си пълноценен в работата. А на Б.Петков много му се видяха 7.66 на месец. Позор! Социален министър!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега хората с увреден слух ли ще орежете?
Глухите каква вина имат, че доставчикът продава скъпо апаратите?
Ще дадете на глухия 140лв и той откъде ще вземе разликата до 460лв?
КАК НЕ ВИ Е СРАМ?
За БДЖ пари имате, за инвалидите нямате!
6
5
 
5
 
! Отговори
Несъгласен преди 7 месеца
Нещо не мога да сметна добре.Значи държавата ще плаща по 1000 лв.за "лична грижа",отделно от това майката ще продължи да си получава другите 1000 които и се полагат заради детето с увреждания,за останалите привилегии не знам,не мога да говоря и накрая ще иде да "работи" някъде за 400 лв.само и само да не е във вкъщи ,защото вече има кой да и гледа детето.Пари да искат,оправдано,всеки иска,но домашна помощница,това вече ми се струва прекалено.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво Мая, не допускай около теб да се залепят популисти, народа е с теб не се политизирай с измамници и ментажии.
4
7
 
3
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 7 месеца
ИЗООБЩО НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ
ЧЕ ПО НОВИЯ ЗАКОН НА МАЯ ЩЕ ПЛАТИМ 100 МИЛИОНА ГОДИШНО

МИНЧО КОРАЛСКИ КАЗА ЧЕ "УВРЕДЕНИТЕ" В БГ СА НАД 600 000

ИСКАТ 1,5 ИЛИ 2 МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ ЗА ГЛЕДАЧИТЕ В КЪЩИ

ЗНАЧИ > ПРИГОТВЕТЕ САМО В НАЧАЛОТО ЗА 6 МИЛИАРДА ЛЕВА ГОДИШНО
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не се заблуждавайте, никаква работа не върши Майчето. Само шум вдига, затова я сложиха та тази службица. От липсата на закон за фалит на частни лица страдат поне 200,000 българи. Обаче с банковото лоби Мая не се закача, за да не и изстине стола.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една жена върши повече работа от НС, цялото правителство и НАТО и ЕС взети заедно.
1
4
 
12
 
! Отговори
Цецо преди 7 месеца
И Марешки го прави с политическа цел, но важното е, че е внесен в парламента! Сега депутатите да се стегнат и да го гласуват до края на месеца!!!