ВМРО твърдо против вдигането на акциза на бездимните цигари

Питат има ли доказателства, че те наистина са толкова вредни
4 юли 2018 16:30,
20
ВМРО твърдо против вдигането на акциза на бездимните цигари
Снимка: Архив, Reuters

Депутатите от ВМРО ще гласуват в пленарна зала твърдо против вдигането на акциза на бездимните цигари. Това коментира пред журналисти Александър Сиди от ПГ на "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО".

Още по темата

Поводът е внесеният от ГЕРБ и депутати от НФСБ законопроект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Предвижда се новата ставка за бездимните цигари да влезе в сила от 1 октомври тази година.

Според Сиди внасянето на измененията е трябвало първо да бъде съгласувано с групата на "Обединени патриоти", а не да бъдат приканени да подпишат законопроекта "на крак в залата".

Европейската комисия, която е особено стриктна по отношение на акцизната политика, гледа по малко по-различен начин, а той е именно, че тези цигари са безвредни до доказване на противното, а не както обикновено работи Комисията, посочи Александър Сиди, цитиран от БТА.

По думите му това означава, че тя дава шанс на това ново изделие. В България също би трябвало да изчакаме да видим дали има доказателства, че тези бездимни цигари са толкова вредни колкото и конвенционалните цигари, защото иначе остават съмнения защо точно го правим, коментира той.

Виждаме, че тези бездимни изделия взеха един сериозен пазарен дял и веднага бива ударен този производител с акциз, с който вдигаме цената на това изделие и съответно пушачите се връщат към конвенционалните цигари, отбеляза Сиди.

Като част от управляващото мнозинство депутатите от ОП трябва да търсят начин да бъде напълнена хазната, но хайде да не го правим на гърба на българските граждани и на здравеопазването, призова Сиди. Като говорим за ползата, нека да видим каква ще бъде вредата, когато върнем тези хора, които пушат това изделие, на конвенционални цигари, посочи той.

От "Воля" също смятат, че трябва да се изчака с промяната на акциза на бездимните цигари. Ние сме за адекватно облагане, както на конвенционалните цигари, така и на бездимните тютюневи изделия, коментира Дора Христова пред журналисти в парламента.

Тя отбеляза, че засега тези продукти не могат да бъдат квалифицирани към групата от традиционните тютюневи изделия, затова според ЕК е по-добре акцизът им да бъде като на насипния тютюн. Вместо в средата на годината да се променя акцизът, защо не се изчака новата директива на ЕК, в която да бъде дадено конкретно становище към коя група се класифицират, коментираха от "Воля".

От партията ще изчакат дебатите в парламентарните комисии и тогава ще вземат окончателно решение дали да подкрепят законопроекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тотална некомпетентност в Народното събрание.Акцизът е вид данък, който няма нищо общо с вредността или полезността на дадена стока. Неговата задача е да осигури приходи в бюджета, а не да "възпитава" или налага "по добро здраве". Бензина, прероден газ и дизела с акциз!? Автомобили над 150 к.с. с акциз!? Виното с акциз!? А бездимните цигари без данъчно облагане защото са внос от фирмата "Х".
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди всичко тези цигари, дори и да са вредни колкото другите, поне тровят само консуматора им, а не околните, които често нямат избор и стават пасивни пушачи заради нечие безхаберие. Така че твърдо съм против вдигането на акциза им. Колкото до вредността, ами който е решил да пуши, ще си пуши, както и го правят пушачите на конвенционалните цигари без да ги безспокоят предупредителните надписи по кутиите.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВМРО - Важна мюсюлманско-ромска организация.
13
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Хахахаха, шизофренията ги хвана и тия. Точно патриотите са най-големите лобисти на мафиотите, логично беше, че идва от тях предложението. Сега пък изведнъж нямало да го подкрепят, собственото им предложение... По-добре, разбира се, но е странно поведението им.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да очаква човек от Обединените Популисти?Разходи да има, приходи може и без тях... някак
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще не остава никакво съмнение защо го правите, сигурни сме, че го правите по заръка на Пеевски чрез ББ, което в едно и също квичащо жиуотно
10
0
 
1
 
! Отговори
DARK преди 5 години
Ти дори не знаеш какво е акциз а си се *** тук :D
9
8
 
3
 
! Отговори
Цигарилос преди 5 години
Точно така! Акциза на инхалалаторите като на нормалния тютюн. Тея дихатели стига са мишкували. Това е вредна стока и следователно да се облага яко. Както в цял свят.
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е всички цигари да са с еднакъв акциз.А пък ВМРО , ако искат да са опозиция да напуснат топлите местенце.
7
2
 
5
 
! Отговори
гадост преди 5 години
Да, вредни са, веднага ти притъмнява; но като се върнеш на редовите тънки цигарки от 1 мг разбираш каква отрова де факто си поглъщал редовно.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека се вдигне акциза и на дугите цигари също да се вдигне какъв е проблема. Hе може един пакет цигари да струва 1 лв и децата вместо закуски с джобните да си купуват цигари димни - бездимни каквито предпочитате. Изчезвайте, мишки.
5
7
 
18
 
! Отговори
!!!!! преди 5 години
Ей тия *** са за трепане бе! Някой измисля многократно по-безвреден продукт и тия лобисти на прасето моментално излизат с мярка! Само вижте състоянието на филтъра след като цигарата е изпушена, бял, чисто бял, и го сравнете с кафявата гнус по филтъра на конвенционалните цигари! Няма какво да се коментира по темата кое е по-безвредно!
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие имате ли доказателства, че са безвредни откъде такава твърдост и увереност ?
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е за марихуната, а за бездимните цигари патреотчета, вашата трева няма я базарат споко и по-малко пушете бе комини.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Менда, ако можеше и на наркотиците щеше да сложи акциз, ама те пък са незаконни, та няма как. Въобще не е и пука, че бездимните са по-малко вредни, важно е пари да се събират... и да се премахне конкуренцията на "Дидо".
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как са против, по всичко изглежда, че са в една коалиция със тези дето предлагат увеличението На к'ви хапчета сте бе патреотари.