Каракачанов: Българският народ може да разчита на армията!

"Възстановяването на наборната военна служба е неизбежно"
5 юли 2018 08:16,
81
Каракачанов: Българският народ може да разчита на армията!
Снимка: Архив, БТА

"Българската армия е служила само на едно - да защитава териториалната цялост и независимост на българския народ. Да, ние сме членове на силен Алианс, но аз смятам и го казвам открито, че българският народ и българската нация, могат да разчитат на своята армия". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в словото си на тържествената проверка (заря) по случай бойния празник на гарнизон Пловдив, който се отбелязва за трета поредна година.

"Правим този празник и заради хората, защото армията както преди, така и днес е необходима на родината", каза началникът на гарнизон Пловдив и командир на 68-ма бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев, цитиран от БТА. Той подчерта, че честванията на бойния празник са под мотото "Вече възродихме една славна традиция, нека я утвърдим".

По-рано тази вечер се състоя празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизон Пловдив по пешеходната зона в града, което събра стотици граждани и гости. Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

В честването участваха военнослужещи и служители от военните формирования на Българската армия от гарнизон Пловдив: 68-ма бригада "Специални сили", Трета авиобаза - Граф Игнатиево, 24-та авиобаза - Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, регионална служба "Военна полиция", Военна болница - Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования.

Министърът на отбраната заяви пред журналисти, че е въпрос на време възстановяването на наборната военна служба.

"Това ще стане един ден, неизбежно е, въпреки опитите за съпротива и неразбирането на някой политици", посочи министър Каракачанов и подчерта, че много страни в Европа вече са възстановили като традиция наборната военна служба.

В отговор на журналистически въпрос за имотите с отпаднала необходимост за армията министър Каракачанов заяви: "Времето на подаръците свърши. Не можем да подаряваме терени на общини, включително и на община Пловдив, при положение, че на тях можем да строим и да решим жилищния проблем на стотици военнослужещи".

Във връзка с резултатите от разследването на причините за катастрофата на хеликоптер Ми-17 на 11 юни 2018 г., министър Каракачанов подчерта, че минималния срок за приключване на процесуално-следствените действия е един месец, който още не е изминал.

Министърът на отбраната заяви, че към момента армията не разполага с хеликоптери за гасене на пожари и припомни, че хеликоптерите, за чийто ремонт гласува Министерският съвет миналата седмица, ще бъдат готови след около 9 седмици.

"Парите за възстановяване на летателната годност на всички хеликоптери са между 52 и 80 млн. лв. за около две години и половина", каза още министър Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.