Каракачанов: Българският народ може да разчита на армията!

"Възстановяването на наборната военна служба е неизбежно"
5 юли 2018 08:16,
81
Каракачанов: Българският народ може да разчита на армията!
Снимка: Архив, БТА

"Българската армия е служила само на едно - да защитава териториалната цялост и независимост на българския народ. Да, ние сме членове на силен Алианс, но аз смятам и го казвам открито, че българският народ и българската нация, могат да разчитат на своята армия". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в словото си на тържествената проверка (заря) по случай бойния празник на гарнизон Пловдив, който се отбелязва за трета поредна година.

"Правим този празник и заради хората, защото армията както преди, така и днес е необходима на родината", каза началникът на гарнизон Пловдив и командир на 68-ма бригада "Специални сили" бригаден генерал Явор Матеев, цитиран от БТА. Той подчерта, че честванията на бойния празник са под мотото "Вече възродихме една славна традиция, нека я утвърдим".

По-рано тази вечер се състоя празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизон Пловдив по пешеходната зона в града, което събра стотици граждани и гости. Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

В честването участваха военнослужещи и служители от военните формирования на Българската армия от гарнизон Пловдив: 68-ма бригада "Специални сили", Трета авиобаза - Граф Игнатиево, 24-та авиобаза - Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, регионална служба "Военна полиция", Военна болница - Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования.

Министърът на отбраната заяви пред журналисти, че е въпрос на време възстановяването на наборната военна служба.

"Това ще стане един ден, неизбежно е, въпреки опитите за съпротива и неразбирането на някой политици", посочи министър Каракачанов и подчерта, че много страни в Европа вече са възстановили като традиция наборната военна служба.

В отговор на журналистически въпрос за имотите с отпаднала необходимост за армията министър Каракачанов заяви: "Времето на подаръците свърши. Не можем да подаряваме терени на общини, включително и на община Пловдив, при положение, че на тях можем да строим и да решим жилищния проблем на стотици военнослужещи".

Във връзка с резултатите от разследването на причините за катастрофата на хеликоптер Ми-17 на 11 юни 2018 г., министър Каракачанов подчерта, че минималния срок за приключване на процесуално-следствените действия е един месец, който още не е изминал.

Министърът на отбраната заяви, че към момента армията не разполага с хеликоптери за гасене на пожари и припомни, че хеликоптерите, за чийто ремонт гласува Министерският съвет миналата седмица, ще бъдат готови след около 9 седмици.

"Парите за възстановяване на летателната годност на всички хеликоптери са между 52 и 80 млн. лв. за около две години и половина", каза още министър Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
20
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Фирмите се оплакват, че нямат кадри, а Шкембе войвода иска да вкара здрави, млади хора да набиват крак...
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разчита. ...... добре, но за какво?
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Каракач идем, намерихте ли някой министър завършил военна академия или сте турили някоя калинка за военен министър и хеликоптерите падат. Hа мене нещо не ми се пада служи си сам.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има чужди интереси в България има и чужда армия в момента.Имат ТЕЦ има и извличане на ценни метали ,а тоя *** ще ми говори за наклон на пушката
38
7
 
0
 
! Отговори
Спасявайте децата преди 5 години
Намалете престоя в нагло вредни училища на децата срочно. Всички деца са трайно нелечимо увреждани от камери и друга дигитално терористична и педофилска техника. Особенно жестоки увреждания имат малките деца от градини и ясли.НАвремето проспериращи държави пращаха децата в университети след 9 клас. Може споко да се обезпечи военна подготовка ш десети клас с вземан ена документи за управление на авотомобили,багери, верижна техника..необходими на българите за оцеляване
37
0
 
20
 
! Отговори
Az преди 5 години
Дебелия е задрямал нещо , моля някой да го събуди ,че сънува пак !
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за държава да имаме военен министър който не е ходил войник
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво да възстановяваш, ама тия бойци искат храна и облекло и модерни казарми. Ако ще ги набутваш в казарми от типа на Болярово, Елхово и Звездец не знам кой на кого и кво ще набута. Това са празни приказки, така и така за една армия се искат много средства. Естествено обществото плаща тези средства. Армията трябва да е много ефективна, много мобилна и мотивирана. Другото е биеве в гърдите и празни шумотевици. Армията трябва да си върши и организира работата без много шум.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На чия армия може да разчита? На турската?... На хамериканската?...
33
1
 
14
 
! Отговори
колонията преди 5 години
До Киро СкалатаТова не е държава а колония за да има армия! Ченгетата са повече..............
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На армията -ДА, но на министъра -НЕ!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КЕКСНаборни армии имат Русия, Турция, Изараел, Швейцария......това е много интересно ... огледай я хубаво тая "четворка белот" , хубаво я огледай, в дълбочина...
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kolkoto na pensiite 300 lv lajzi milioneri
29
2
 
7
 
! Отговори
чеверме войвода преди 5 години
Турските генерали се пукнали от смях....като се изпър....ят по един път и ще ни издухат от окопите..
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме деца , които да пратим за пушечно месо, на тия милионери!
27
1
 
27
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Възстановяване не наборната служба ли? Да пазим разглезените даца на крадците ченгета-бизнесмени, депутати и магистрати, докато те пръскат парите откраднати от нашите родители по скъпарски световни курорти? Некой друг път. И Турците да ни превземат може да се окаже по-добре от тези крадливи комунистически ***, който продължават да насилват майка България.Готов съм да умра за България, но не и за днешният и елит.
26
1
 
24
 
! Отговори
НЕ! преди 5 години
Когато има ДЪРЖАВА, а не КОЛОНИЯ, както сега, тогава ще я защитаваме !Българската държава е изоставила своя народ, т.нар политици феодали ограбват народа, малка група хора са несметно богати с частни армии и ние ще жертваме живота си за да живеят те и техните любовници ?!НЕ !!!
25
15
 
3
 
! Отговори
КЕКС преди 5 години
Наборни армии имат Русия, Турция, Изараел, Швейцария... - повечето са в райони с перманентни военни конфликти, с изключение на Швейцария, но пък швейцарците имат какво да губят ако не ги *** като военна сила. Ние имаме за съсед Турция - армията е задължителна.
24
1
 
34
 
! Отговори
НЕ! преди 5 години
Нямам синове за даване в армия, която ще пази феодали, неокомунистически богаташи и мутри !
23
0
 
3
 
! Отговори
шкембо-тюфлек преди 5 години
Добре де...ако няма някой лев за армията да се завърти самолети ,вертолети ,БМП---за мен какво ще има ,аз какво ще изкарам...*** ние тука в Бг. сме *** и нищо не разбираме.Аййй ФАНИ *** за щика.