Обрат: Все пак вдигат акциза на бездимните цигари! Но с по-малко...

Повишението щяло да става поетапно и не за сметка на потребителя
Обновена: 5 юли 2018 13:21 | 5 юли 2018 13:21,
83
Обрат: Все пак вдигат акциза на бездимните цигари! Но с по-малко...
Снимка: Архив, Reuters

Цветан Цветанов изненадващо обяви, че мнозинството няма да оттегли проектозакона, с който ще се вдигне акциза върху бездимните цигари.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът ще бъде изтеглен, тъй като има различия по темата с коалиционния партньор "Обединени патриоти". Преди това от ВМРО обявиха, че няма да подкрепят вдигането на акциза, тъй като не са доказани вредите за здравето от нагреваемите цигари. НФСБ пък са съвносители на промените и декларираха подкрепата си. Днес след среща в парламента обаче управляващите обявиха, че несъгласията са изгладени и проектът все пак няма да бъде оттеглен.

"Понеже във вчерашния ден имаше различни мнения, които бяха изявени от "Обединени патриоти" в лицето на ВМРО, и се получи едно пропукване, днес проведохме отново разговори. Разговори проведохме и снощи с премиера Бойко Борисов и днес с колегите стигнахме до решение, с което казваме, че няма да оттеглим законопроекта", обясни на брифинг Цветан Цветанов и призна, че наистина е била нарушена комуникацията с колегите от ВМРО.

Той уточни, че се отлага разглеждането на проекта от бюджетната комисия за следващата седмица и ще бъдат направени нови разчети, с които повишаването на акциза да бъде поетапно и ще се започне евентуално с 50%.

Още по темата

"Ще наложим практиките на държавите от ЕС. Там 70% е акцизът за електронната и 100% е акцизът за нормалната цигара. Затова смятаме, че ще е нормално да започнем към този момент с 50%", уточни Цветанов.

Той даде пример, че за обикновени цигари в момента акцизът е 3,50, а за нагреваемите - 0,93 ст. По думите му с повишаването на акциза не се цели увеличаване на цената на цигарите, а да се намали печалбата на фирмите. Така парите щели да влязат в бюджета и да бъдат употребени за дейности, от които държавата се нуждае.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова уточни, че в Източна Европа процентът на акциза на нагреваемите изделия спрямо конвенциалните е най-нисък. Тя уточни и че са готови да се увеличи акциза постепенно и се започва от най-приемливото в Европа.

"Най-висок процент на акциза на нагреваемите изделия спрямо конвенциалните е във Франция - 70%. В България той е 26%. Няма една западна държава, която да има по-малък процент на акциза от Бълргария. Неслучайно и заводите на тези цигари са в Румъния и Гърция", коментира Стоянова.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров пък настоя, че парите, които влязат в бюджета, ще могат да се използват за нуждаещите се. Искрен Веселинов от ВМРО пък обясни, че подкрепят проекта, стига потребителят да не е потърпевш от повишаването на акциза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Igor преди 5 години
До komentatorДа, всичко се оказва блъф от цигарената компания, която нямало да увеличи цените въобще!
78
0
 
1
 
! Отговори
komentator преди 5 години
Имам приятел в цигарената компания и ми каза, че в последнитедни е имало много силна вътрешна кампания всички служители да пишат по форуми и да споделят постове във фейсбук. В крайна сметка България е държавата с най-ниски акцизи за Iqos в Европа. Навсякъде е било от 70% нагоре от стадартния акциз. В крайна сметка 3,5 лева от кутията остава за производителя.
77
0
 
9
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Здравейте Пушачи! Моля Ви, не отказвайте цигарите, защото се разбра, че ние пушачите сме основното перо в бюджета.
76
0
 
4
 
! Отговори
nina преди 5 години
Малка грешка в заглавието: ПОРЕДЕН обрат..., а не ОБРАТ....
75
4
 
4
 
! Отговори
Вижда се преди 5 години
Бойко Борисов си държи на думата.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бисерчо. А ти какво предлагаш?
73
7
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До Огнян. И като си отидат гербаджиите кой идва? Кой, бе тарикат? Само кажи кой и после чети коментарите.
72
1
 
16
 
! Отговори
Biser преди 5 години
Колко сте жалки и смешни и не мога да разбера как може да търпим такава наглост.Властта се подиграва с нас, не само цигарите а всичко се повишава. Защо не сравним и заплатите в Европа и в България ?
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма една западна държава в която хората да са толкова бедни като в България , не се наядоха тия не се напиха
70
1
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
"Ще наложим практиките на държавите от ЕС. Там 70% е акцизът за електронната и 100% е акцизът за нормалната цигара. Затова смятаме, че ще е нормално да започнем към този момент с 50%", уточни Цветанов."Хайде на бас, че няма нищо подобно в "практиките на ЕС", умствено изостаналият Цветанов естествено трябва да плямпа глупости.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАДНИ БАЛКАНИ !Германия спира разрастване на Европейския съюз !!!!!!!Тикво, Тикво засрами се !!!!!!
68
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До dodger: Ако спрем да пушим, а управляващите продължават да к'радат по същия начин, наистина ще закъса държавата. Еврофондовете (докато ги има) няма да ни спасят.
67
1
 
15
 
! Отговори
мм преди 5 години
По простата логика като вдигнеш цената на дадена стока ,то се свива нейното търсене ,или се минава на контрабанда ,как тогава приходите в хазната ще са повече ?
66
2
 
16
 
! Отговори
dodger преди 5 години
от цялата история става ясно колко зависима е държавата от пушачите. Ако спрем да пушим, държавата ще фалира
65
2
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До все тая: Не е съвсем така. Много се задържаха на власт гербаджиите, видя се какво може да се очаква от тях. Ако дадат един лев повече за пенсии, социални помощи, здравеопазване, гледат сетне да вземат два от джоба на електората. Време е вече да си ходят.
64
2
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Още от времето на Дянков всеки път, когато се вдигаше акцизът (а оттам и цената) на цигарите, все ни баламосват, че парите, получени в бюджета от увеличението, отивали за пенсии, здравеопазване и т.н. Достигнахме акциз 60%, а парите от акциза потъват в бюджета като в черна дупка. Патриоти, гербаджии, всички гледат как повече да измъкнат от джобовете на електората.Познавам хора, които от доста време си правят цигари сами, и сигурно ще стават повече.
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По думите му с повишаването на акциза не се цели увеличаване на цената на цигарите, а да се намали печалбата на фирмите." Хахаха, това само Цв. Цв. може да го роди. Щото кой плаща акцизът- фирмите или хората? Хора, спрете да пушите. Нито е модерно, нито е готино, нито е задравословно. И най-важното, пълните гушите на едни хора, дето вече са си ги напълнили предостатъчно.
62
8
 
8
 
! Отговори
все тая преди 5 години
До HandelДали ще гласуваш за БСП или Герб няма значение!Все е БКП/ДС!
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...защото пък синът ми пуши а искам да се трови по-малко.Ами изобщо да не пуши и няма да се трови... или това не може да го разбере някак си ... ;)
60
12
 
3
 
! Отговори
Социален комунист преди 5 години
Акциза отива в хазната, а от там при болни, пенсионери, инвалиди, онкоболни ...Значи трябва още по-висок акциз да имат.