След срещата в Солун: Ще работим за общ инфраструктурен пръстен

Това се споразумяха премиерите на България, Румъния, Сърбия и Гърция
5 юли 2018 07:41,
12
След срещата в Солун: Ще работим за общ инфраструктурен пръстен
Снимка: БТА

България, Румъния, Сърбия и Гърция се споразумяха да работят за общ инфраструктурен пръстен, който да свърже магистралите, жп линиите и пристаницата на четирите държави. Това стана в рамките на срещата на формата за сътрудничество в Солун.

По думите на премиера Бойко Борисов транспортният пръстен ще включва пристанища, пътища и ЖП-линии. Ще се събира една такса, но парите ще се разпределят между всички страни, пише БНР.

Още по темата

"Да направим като едно гише. Където и да обложиш стоката, където и да си, да имаш целия пазар. Единна такса. За да можем да улесним максимум товарите, да можем да вкараме от Африка и Азия товарите. Не мигрантите, а товарите, през нашите пристанища. Така ще свържем Варна, Бургас, Констанца, Букурещ, Русе, Александруполис, Кавала, Солун", каза премиерът.

Борисов допълни, че България е направила така че всички страни от региона да могат да се представят пред другите страни членки от ЕС по време на изтеклото европредседателство.

Гръцкият премиер определи българското председателство като изключително успешно и по същността си - "балканско". 

"Не забравяйте, че Балканите са на кръстопътя на три континента и в бъдеще ще играят съществена роля в геополитически и икономически план", заяви Ципрас. Той бе категоричен, че с направените стъпки по време на българското европредседателство пред Балканите има нова перспектива.

"За Сърбия срещата в Солун е много важна. За нас е много важна подкрепата на България, Гърция и Румъния", обяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той обясни, че за първи път са говорили за обща компания, която да управлява транспортните инфраструктурни проекти и за печалбите, които ще имат четирите държави.

Вучич отново подчерта, че Сърбия не е решила своя проблем с Прищина.

"Аз никога не съм се намесвал в проблемите на други страни и няма да взема отношение за името на Македония", каза сръбският президент. Той обяви, че сънародниците му се радват за близкото решаване на проблема с името.

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила приветства Борисов за успешното председателство. Тя припомни, че догодина Румъния ще поеме ротационното председателство и увери, че темата Западни Балкани отново ще е във фокуса на вниманието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
1
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До До 3 Нямаш си никаква "напрестава"герберастино,колко си прав!Когато тарамбуките с големите "дипломи" като ви подгонят от запад остава само надеждата от Изток.Иначе стискаш зъби и щеш не щеш ставаш ***!
7
3
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ей тоя въздухар не спря да обикаля по магистрала из балканите и да обещава неща които сам знае че няма да изпълни най малкото защото не зависи нищо от него.Какви инфраструктурни проекти бе *** ще правиш.В собствената ти държава цари тотална корупцията и мизерия народа ти изчезва като пролетен сняг .На коя планета си бе .
6
11
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Убаво ! Амо що че ядеме ???
5
7
 
17
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Как така на запад ще бягате бе ти си объркал посоката, там е прогнилия ЕС, на изток на изток трябва да бягате към Русия дето е хубаво
4
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка и затвор за гербавата мафия!
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е да има хубави пътища, когато тръгнем да бягаме на запад от диктатурата на ГЕРБ, да е възможно най-бързо през Сърбия и Румъния и към цивилизацията.
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инфраструктура! Кой ще пътува? То не останаха хора тук, бе!
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала на Бойко, 10 години мъки за червените дай Боже още 20