България доказа, че може да бъде добър балансьор!

Харалампиев: Огромен успех с темата Западни Балкани
Обновена: 6 юли 2018 22:34 | 6 юли 2018 22:32, Елка Василева
15

1361 гледания   |  Още видео

 

Ще останат ли Западните Балкани приоритет на ЕС? Австрия възприе идеята за тяхната европейска перспектива, но страните от региона ще трябва да преодолеят различията си.

"България успя да постави темата пред света. Накрая на европредседателството на страната ни се проведе мащабна международна конференция, след която президентът на Сърбия се съгласи с всичките ни искания. Това не се е случвало никога в историята на междудържавните отношения на Република Сърбия и Република България", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев.

По думите му това е успех, който може да бъде сравнен с този за признаването на българското малцинство в Албания.

"Австрийският канцлер Себастиан Курц категорично заяви, че поддържа курса по отношение на активността в Западните Балкани. България се наложи като един много сериозен играч не само в Югоизточна, а изобщо в цялата Източна Европа", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Агенцията за българите в чужбина отбеляза, че страната ни е доказала, че може да бъде водеща в политиката, да дава идеи, да води преговори и да бъде добър балансьор.

Петър Харалампиев коментира също и референдума за преименуването на Република Македония, който предстои да се проведе в края на месец септември в страната.

Резултатът от него обаче е несигурен, тъй като се очаква националистическата опозиция в Македония, която е враждебна към какъвто и да било компромис с Гърция, да призове да се гласува с "не".

Вчера македонският парламент ратифицира за втори път споразумението, подписано в средата на миналия месец. На 26 юни президентът Георге Иванов отказа да подпише ратифицирания договор. По конституция той не може да наложи за втори път вето на споразумението.

При положителен резултат на референдума промяната на името на Република Македония ще трябва да бъде закрепена с конституционна поправка, за която вече ще е необходимо мнозинство от две трети, с каквото премиерът не разполага.

Македония се надява договорът да ѝ осигури бързо започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и покана за членство в НАТО.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR с целия разговор.

 


15
Още от ЕС
Положителна оценка и добри отзиви за еврошефството
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
§ преди 1 седмица
Ами то и клуолните са добри балансьори ама каква работа върлат освен да разсмиват всички.
;)
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да си балансьор се иска тежест!Нещо,което ни липсва!
12
1
 
0
 
! Отговори
за ирония не е зле преди 1 седмица
До Интелектуалец

Никак даже!Но ако го мислиш искрено,имаш голям проблем!Ама много голям!
11
1
 
3
 
! Отговори
НАРОДА преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ ДОКАЗА ЧЕ Е МАЩЕХА ЗА НАРОДА СИ ХАРАЛАМПИИИ БАЛАНСИРАЙТЕ В ЦИРКА НАРОДА Е ЖИВ ОРГАНИЗЪМ КОЙТО Е ПОДЛОЖЕН НА ГЕНОЦИД.ИЗГОНИХТЕ 4 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ЛЪЖЕТЕ ЧЕ СТЕ 7 МИЛИОНА ДА ВАДИТЕ МЪРТВИ ДУШИ ЗА ГЛАСУВАНЕ....АЙСИКТИР ДЕ ВИКАТ ТУРЦИТЕ.ЩЕ СЕ НАСКАЧАТЕ ЕДИН ДЕН НО А ДАВИДИМ НАРОДА ЩЕ СПРЕ ДА ТЪРПИ.30 Г.КАПИТАЛИЗЪМ СТИГАТ СТИГАТ ВРЕМЕТО Е ВАШЕ ВАШЕ!
10
1
 
2
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 седмица
До Интелектуалец
СИГУРЕН СЪМ ЧЕ САМ РАЗБИРАШ КАКВИ НЕБИВАЛИЦИ ПИШЕШ,ДАНО СИ ИЗКАРАЛ ЗА ЕДНА РАКИЯ СЪС САЛАТА "ИНТЕЛЕКТОАЛЕЦО"
9
1
 
3
 
! Отговори
KONSTANTINOW преди 1 седмица
КАКВИ УСПЕХИ? ТОВА СА КЬОРФИШЕЦИ ЗА НАИВНИЦИ.КАКВО НИ ГРЕЯТ ТИЯ "УСПЕХИ"? УСПЕХИ БИ БИЛИ ПОСТРОЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ КОМБИНАТИ,ЗАВОДИ,ФАБРИКИ,СЕЛСКО СТОПАНСТВО,ЖИВОТНОВЪДСТВО,ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО,ДОБРИ ПЕНСИИ,ОТЛИЧНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,ДОСТОИНА ПРОКУРАТУРА,ЧЕСТЕН СЪД,СВЕСТНИ ПОЛИТИЦИ. ВСИЧКО ТОВА НИЕ ГО НЯМАМЕ И СМЕ ЕДНА ПРОПАДНАЛА КОЛОНИАЛНА СТРАНА УПРАВЛЯВАНА ОТ ПРЕСТЪПНИКА БОРИСОВ,ЦАЦАРОВ,ПЕЕВСКИ И ЦВЕТАНОВ.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Балансьор ли? Ние е сигурно.
7
1
 
0
 
! Отговори
ър преди 1 седмица
къдя, бре къдя
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има една приказка когато разбереш.що за човек е някои направо е ужас не знам такива.хора започнах да се замислям пожелавам им успехи за напред в живота и дано не ги виждам докрая им
5
2
 
2
 
! Отговори
ИнтелЕктуалец преди 1 седмица
Ако това не е сарказъм, значи ти е време за Аповете!!!!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Брей, Харалампиев, големо близане големо чудо.
На големото натискане на Борисов да се изкара великият политик Брюксел отговори кратко и ясно - Западните Балкани не могат да бъдат интегрирани преди 2025-та година. Тая малка подробност дали стигна до Баце или не?
А ИНАЧЕ ДА СЕ БЛИЖЕ НЕ Е ЛОШО. От финансова гледна точка винаги има келепир.
3
3
 
13
 
! Отговори
сега преди 1 седмица
Вече сме под седем милиона България умира а те се занимават с западните Балкани,това е подигравка с народа.....
2
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Външната политика на Баце е от Горбачовски тип-национално предателство,с цел лична популярност.....
1
13
 
4
 
! Отговори
Интелектуалец преди 1 седмица
Наистина много успешна политика се води. Европредседателството беше едно от най добрите. Всички са удивени: Меркел, Курц че даже и Путин гледа завистливо. Никой не е очаквал че ще се справим толкова успешно. Друг голям успех на Генерал Борисов са Западните Балкани с което България се показа като обединител на Полуострова. Ниска безработица и висок икономически растеж. Това са приоритетите на ГЕРБ и лично на Генерал Борисов.