Радев и Къцян съгласни за център за изследвания у нас

Президентът благодари за помощта за издирването на Боян Петров
6 юли 2018 20:02, Елка Василева
40
Радев и Къцян съгласни за център за изследвания у нас
Ли Къцян и Румен Радев. Снимка: БТА

Много е важно да търсим синергия между китайските инициативи - от една страна, и европейските политики и стандарти - от друга, каза президентът Румен Радев в началото на пленарните разговори в президентската институция в рамките на посещението на министър-председателя на Китай Ли Къцян, след като двамата разговаряха "на четири очи".

С председателя Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане в София на Център за перспективни изследвания, който да работи в направленията, които до момента ни спират - липсата на достатъчно информация, недобро познаване на стандарти, процедури и модели на функциониране на двете страни, посочи Радев.

Един такъв център може да повиши неимоверно много ефективността на нашите отношения и да съдейства за координацията на проектите в икономическата и всички други сфери в нашия регион, каза държавният глава.

Току-що президентът ми предложи идея за създаването на един нов изследователски център в София. Мисля, че това е много добра, необходима идея, добави Ли Къцян. Китайският премиер каза, че на утрешната среща на върха на правителствените ръководители от ЦИЕ той иска да обяви, че в София ще бъде учреден този център.

Още по темата

Стокообменът между Китай и България е във възход, но е много далеч от потенциала, с който разполагаме, коментира още президентът Румен Радев. По думите му очакваме също така от китайската страна ускоряване на процедурите за достъп на български селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар. Отворени сме за много повече туристи от Китай, но за което вие, г-н премиер, трябва да ни съдействате за пряка авиолиния между София и Пекин, каза държавният глава.

Той изрази благодарност на китайското държавно ръководство и лично на премиера Ли Къцян, както и на посланика на Китай в България, за помощта за издирването на алпиниста Боян Петров.

Приветстваме инициативата "16+1" между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, каза Радев. По думите му тя е работещ механизъм за стимулиране на търговски, икономически, транспортни и други връзки.

Същевременно президентът посочи, че прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че съседни държави като Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие.

Затова и ние желаем в хода на тези инициативи да наваксаме пропуснатото до момента и да установим ефективни и рационални отношения, каза президентът Радев. По думите му това означава не само инвестиции в областта на енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, а и всестранен подход, включващ връзки в областта на промишлеността, на високите технологии, на културата, образованието, науката, селското стопанство и туризма.

Желаем да развиваме нашите всестранни приятелски отношения, увери президентът Радев, който добави, че във времена на подкопаване на принципите на пазарната икономика Китай се превръща в стожер на отстояването на тези принципи.

Държим на нашето приятелство през всички тези години и вярваме, че то трябва да се укрепва, защото е основата за бъдещи ползотворни контакти, посочи президентът Радев, цитиран от БТА.

Удовлетворени сме, че имаме отлични политически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение. Китай е наш първостепенен партньор от голямо значение, каза държавният глава.

Вярваме, че това значимо за нашите отношения събитие - първата визита на китайски премиер от 18 години насам, ще даде силен тласък на развитието на нашите отношения на приятелство и сътрудничество, и ще ги издигне на ново, още по-високо ниво, каза президентът Радев в началото на пленарните разговори.

Министър-председателят на Китай Ли Къцян също отбеляза, че България е втората държава, признала Китайската народна република, но понеже СССР вече не съществува, може да се каже, че България е първата. Той каза, че България е първата страна от европейския му маршрут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИДЕЯТА ЗА ТАКЪВ ЦЕНТЪР НЕ Е НА РАДЕВ, А НА МЛАДИ УЧЕНИ ОТ БАН! МЛАДИ УЧЕНИ, КОИТО НЕ СА ОТ БСП. РАДЕВ Е ПЛАГИАТ И ***.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ще изследват точно ?Размера на ганьовската простотия и некадърност ли ?Ще трябва много голям център !
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
докато идва тук Китайският премире и говорим да правим бизнес да милиарди изпълнителната агенция по лекарства спря от отбръщение 62 китайски лекарства! канцерогенни били! сякаш до вчера не са биил канцерогенни! истината е, че стреснати от ЕС, че китайциет ще правят бизнес тук от ЕВропейската агенция по лекарства са ни наредили да ги спрем и нашите като дупедавци - спират. Спокойно можеха да изчакат с ден или два докато си замине китайският премиер.
11
6
 
2
 
! Отговори
akud преди 5 години
курнелиус чехльов смешников , без контактите на премиера с Китай, ТИ генерале не "СРАВНИМ" и на путин да се неше обадил той да ходатайства нямаше да има никакви шансове Китай да разреши хеликоптери да прелитат пт към Китайска страна :)
10
7
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
А? Радев научил нова дума синергия, сега остава да научи какво означава. Междувременно Деса ще се синергисва с висшия китайски ешалон
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо наричате човека по малко име?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Русофилите като не знаят руски, да учат китайски, за да могат да работят за Китай"Спокойно, след подписването на договорите и ти ще работиш за Китай. :)
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се, че Радев е предупредил Ли да гледа под лупа всеки юан, отиващ към шайката на Суджук паша.
6
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите като не знаят руски, да учат китайски, за да могат да работят за Китай, а не да робуват на ЕС !
5
1
 
3
 
! Отговори
Обяснявам преди 5 години
Става дума за "център, който да изучава съвместимостта на стандартите и процедурите в страната /Китай, б.а/ с тези на Европейския съюз".Тоест, ще се търсят на работа хибриди, които да търсят пролуки в европейското законодателство, за да може Китай да инвестира както си знае.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката китаеца е предпазлив, че китайксите пари ще изчезнат в джоба на ГЕРБ.Ще иска нова прокитайска партия за гаранция.
3
6
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво на президента Радев, който за пореден път поставя България на челно място в разпространението по целия свят и в частност в Китай на европейските ценности и на предимствата от все по-тясната евро-атлантическа интеграция на системите за сигурност и отбрана!Браво!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците газят!
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехее с Радев център за изледвания ще правят, може да го сложат до лабораторията на Костов хахахах