Радев и Къцян съгласни за център за изследвания у нас

Президентът благодари за помощта за издирването на Боян Петров
6 юли 2018 20:02, Елка Василева
40
Радев и Къцян съгласни за център за изследвания у нас
Ли Къцян и Румен Радев. Снимка: БТА

Много е важно да търсим синергия между китайските инициативи - от една страна, и европейските политики и стандарти - от друга, каза президентът Румен Радев в началото на пленарните разговори в президентската институция в рамките на посещението на министър-председателя на Китай Ли Къцян, след като двамата разговаряха "на четири очи".

С председателя Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане в София на Център за перспективни изследвания, който да работи в направленията, които до момента ни спират - липсата на достатъчно информация, недобро познаване на стандарти, процедури и модели на функциониране на двете страни, посочи Радев.

Един такъв център може да повиши неимоверно много ефективността на нашите отношения и да съдейства за координацията на проектите в икономическата и всички други сфери в нашия регион, каза държавният глава.

Току-що президентът ми предложи идея за създаването на един нов изследователски център в София. Мисля, че това е много добра, необходима идея, добави Ли Къцян. Китайският премиер каза, че на утрешната среща на върха на правителствените ръководители от ЦИЕ той иска да обяви, че в София ще бъде учреден този център.

Още по темата

Стокообменът между Китай и България е във възход, но е много далеч от потенциала, с който разполагаме, коментира още президентът Румен Радев. По думите му очакваме също така от китайската страна ускоряване на процедурите за достъп на български селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар. Отворени сме за много повече туристи от Китай, но за което вие, г-н премиер, трябва да ни съдействате за пряка авиолиния между София и Пекин, каза държавният глава.

Той изрази благодарност на китайското държавно ръководство и лично на премиера Ли Къцян, както и на посланика на Китай в България, за помощта за издирването на алпиниста Боян Петров.

Приветстваме инициативата "16+1" между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, каза Радев. По думите му тя е работещ механизъм за стимулиране на търговски, икономически, транспортни и други връзки.

Същевременно президентът посочи, че прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че съседни държави като Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие.

Затова и ние желаем в хода на тези инициативи да наваксаме пропуснатото до момента и да установим ефективни и рационални отношения, каза президентът Радев. По думите му това означава не само инвестиции в областта на енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, а и всестранен подход, включващ връзки в областта на промишлеността, на високите технологии, на културата, образованието, науката, селското стопанство и туризма.

Желаем да развиваме нашите всестранни приятелски отношения, увери президентът Радев, който добави, че във времена на подкопаване на принципите на пазарната икономика Китай се превръща в стожер на отстояването на тези принципи.

Държим на нашето приятелство през всички тези години и вярваме, че то трябва да се укрепва, защото е основата за бъдещи ползотворни контакти, посочи президентът Радев, цитиран от БТА.

Удовлетворени сме, че имаме отлични политически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение. Китай е наш първостепенен партньор от голямо значение, каза държавният глава.

Вярваме, че това значимо за нашите отношения събитие - първата визита на китайски премиер от 18 години насам, ще даде силен тласък на развитието на нашите отношения на приятелство и сътрудничество, и ще ги издигне на ново, още по-високо ниво, каза президентът Радев в началото на пленарните разговори.

Министър-председателят на Китай Ли Къцян също отбеляза, че България е втората държава, признала Китайската народна република, но понеже СССР вече не съществува, може да се каже, че България е първата. Той каза, че България е първата страна от европейския му маршрут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Бронзовата къща е паметник на СеДеСралщината.
33
2
 
3
 
! Отговори
бай тошо преди 5 години
направете хемус другари китайци,че герб ще я построи след 124 години.
32
3
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Радев да не поема ангажименти... - преди да е питал Борисов...
31
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Премиерът на Китай е у нас, Борисов го разходи в "Света София"Радев искаше да го разходи до мавзолея, но там вече стои бронзовата къща - символ на ЕС, а не мазния димитровски зандан.
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОБРЕ ЧЕ НЯМА ДА СИ ИЗКАРА МАНДАТА ТОЯ КРАДЛИВ ИНВАЛИД
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименрадев е крадлив ***
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДВАМАТА ЛИДЕРИ НА СНИМКАТА СА СТРОЙНИ И ЕЛЕГАНТНИ ДЖЕНТЪЛМЕНИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕДНА ГОЛЯМА ЛОЕНА ТОПКА.
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и радев и тези като него нищо не могат да измислят, добре че ГЕРБ и ОП ги натириха тези добитъци крадливи
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЙ КРАДЛИВ *** ИЗЛЕЗ БЕЗ ОХРАНА
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига бе, третополов европитек, отивай да пи-каеш и си лягай. И не бери грижа за Радев.Аман от дребни човечета.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
открадна идеята на учените миризливец неграмотен
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай Румен Радев щяха да го разстрелят за корупция и развращаване на армията.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП СЕ НАДЯВАТ ЧЕ КИТАЙ ЩЕ ГИ СПАСИ. ГЛУПОСТИ. КИТАЙЦИТЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ РАДЕВ И БСП, ТЕ ИСКАТ ДА СИ ПАРТНИРАТ С ТОЗИ КОЙТО Е НА ВЛАСТ.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
непрания зелен чорап нищо не може да измисли, социалистически павиан
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАДЕВ Е КРАДЕЦ И ЛЪЖЕЦ
19
1
 
1
 
! Отговори
БАЛАНС преди 5 години
Не, ще изследват само простотията на Робинзон Крузо. За по-голям център няма пари.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БАЛАНСРАДЕВ Е *** НЕ АЗ. РАДЕВ Е МИРИЗЛИВ, КРАДЛИВ И *** ДЪРТАК. С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАК ЩЕ ГО ИМПИЧНАТ.
17
2
 
4
 
! Отговори
БАЛАНС преди 5 години
Ха, Радев не е ***, а ти! Той е Президентът, а тки к8лечиш пред лаптопчето си ядеш кучешка наденица с неясно съдържание и пиеш евтина бира.И се късаш от яд, като си помислиш, че той е президент, а ти през целия си живот ще я караш така. Ха-ха-ха
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕПРАНИЯ ЗЕЛЕН ЧОРАП НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ САМО МОЖЕ ДА КРАДЕ
15
1
 
4
 
! Отговори
БАЛАНС преди 5 години
Китай се настанява трайно в Европа, купува пристанища, строи железници, сега и атомни централи.Боко да не мисли, че някой ще го пусне да краде в Белене?