Изводите след 16+1: Китайският устрем към Запада минава през Изтока

Срещата беше важна за добрия имидж на България
9 юли 2018 15:00, Боряна Павлова
43

3841 гледания   |  Още видео

Българската и Китайската банка за развитие  подписаха споразумение за кредитна линия от 1,5 млрд. евро за български фирми. Това стана по време на визитата на Ли Къцян у нас, която е и първата му в Европа в рамките на втория му премиерски мандат.

Средствата са от китайската банка и ще отидат за кредити с ниски лихви. Общо 10 споразумения бяха подписани след разговорите между Бойко Борисов и Ли Къцян в Министерския съвет. А китайският премиер заяви, че страната му иска да разшири инвестициите си в България.

Още по темата

Защо обаче китайските компании избраха да изсипят милиарди в страната ни и доколко големи проекти като АЕЦ "Белене" и тунел под Шипка попаднаха в приоритетите на Пекин и София?

"Срещата беше важна за добрия имидж на България, тъй като за пръв път от 2000 година насам китайски премиер идва на посещение в страната ни. Надяваме се всичко оттук нататък да бъде успешно", коментира д-р Иво Ганчев, който е преподавател по право в Пекинския университет.

Според проф. Васил Проданов, преподавател по философия в УНСС всичко това обаче крие известни рискове.

"Тези инвестиции се случват на фона на една разгръщаща се геополитическа битка, в която единният до момента западен свят започва да се цепи. Налице са търговски и технологически войни, както и една тенденция на мултиполяризация", подчерта проф. Проданов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента Китай е притиснат от Съединените щати, а от това страда и Европейският съюз.

"При така стичащите се обстоятелства връзките на азиатската страна със Западна Европа стават все по-важни, а пътят към нея минава през Централна и Източна Европа, в които пък Китай вижда добри възможни партньори", каза още Васил Проданов.
 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
СМЯХ преди 6 месеца
До ГНЯВ

АНТИКОМУНИСТИ , ЗАМЪЛЧЕТЕ І КИТАЙ , НАЙ - СИЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ДЪРЖАВА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЕДНА ПАРТИЯ ККП - ЕДНА ПАРТИЯ - ЕДИН НАРОД , ЗАТОВА ВЪРВИ НАПРЕД , А ВАС НАРОДЪТ ВИ ИЗХВЪРЛИ НА БУНИЩЕТО І

НАЙ-СИЛНАТА ИКОНОМИКА Е ЕС !*** СЕ ОТ ЯД!
Китай се управлява от Компартията, но не по комунистически модел.Схващаш ли?

Прочети още на: https://***/politika/2018/07/09/izvodite-sled-16-1-kitaiskiiat-ustrem-kym-zapada-minava-prez-iztoka.381666
37
2
 
3
 
! Отговори
КАТО Е ДОВОЛЕН ЗАЩО преди 6 месеца
Много доволен тоз Китаец,затова отиде веднага след срещата при Меркел.Бойко да не се плюнчи,че е направил нещо.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Суджука само се лашка Насам Натам.
Меркел,Путин сега китайци.
Иска да се инвестира за да има гепенсон.
35
1
 
4
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 месеца
Много наивни хора има в България. Още говорят за комунизъм и капитализъм. Уж пътуват, четат по Интернет. Както се казва функционално неграмотни. Вървете в Китай и вижте. После говорете за комунизъм. Той в ЕС е къде, къде повече!
34
5
 
5
 
! Отговори
ГНЯВ преди 6 месеца
АНТИКОМУНИСТИ , ЗАМЪЛЧЕТЕ І КИТАЙ , НАЙ - СИЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ДЪРЖАВА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЕДНА ПАРТИЯ ККП - ЕДНА ПАРТИЯ - ЕДИН НАРОД , ЗАТОВА ВЪРВИ НАПРЕД , А ВАС НАРОДЪТ ВИ ИЗХВЪРЛИ НА БУНИЩЕТО І
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Световния търговски център Илиянци вече ще процъфти.
32
0
 
3
 
! Отговори
Слав преди 6 месеца
Бокуня получи похвали за това че България е сигурна външно галактическа граница и ще медиатор между марсианците и ЕС.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Китай бавно настъпва. Купи най-голямото пристанище в Европа - Пирея, купи пристанището Хамбург - запад, има си частно пристанище във Варна.
Само един китайски конттейнеровоз кара наведнъж 27000 контейнера. Ние с цялата си годишна продукция не можем ги напълни.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди малко Тръмп казал, че от НАТО полза има само Европа, така, че не е необходимо САЩ да плащат.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
МИ ТОЙ И БОКО СИ Е КОМУНИСТ, ТАКА ЧЕ ДОБРЕ ЩЕ СЕ РАЗБИРАТ.
И ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ИДВАТ ЕДНИ ЖЪЛТИ ЧОВЕЧЕТА И ПОЛЕКА ЛЕКА ЩЕ СТАНЕ СЪЩОТО, КАКВОТО СТАНА С ЕДНИ ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА.
28
1
 
7
 
! Отговори
фактите преди 6 месеца
разбира се, че комунистическата внучка на партизанина от бригадата "Чавдар" ще е шефката на Пекинската връзка. виждали ли сте й снимката като чавдарче с червената връзка до Тато... жалка нация, 30 години по-късно продължава да е в ръцете на същите!!
27
2
 
6
 
! Отговори
до 27 от славянин преди 6 месеца
Важното е че комунистите бавно и полека завладяват света, а твоите атлантически капиталисти като са се стиснали като г.з на концлагерист и нищо не дават само гледат какво и как да окрадат!
26
4
 
3
 
! Отговори
ориз на скара преди 6 месеца
такава евтина комунистическа пропаганда, още ли работи над малките гладки мозъчета на мнозинството българи търпели 45 години комунизъм?!

а и видяхте ли комунистическият режим на гроб вече открито се съюзява с най-големите комунисти, пекинските!
25
3
 
5
 
! Отговори
1488 преди 6 месеца
който се е хванал с комунисти, не е прокопсал, исторически факт!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изводите са поне за България -МНОГО ШУМ ЗА НИЩО и че намериха нова работа на Лилянчето,сега ще координира както се казва изграждането на ресторанти на 16+1 държави край Елин Пелин хахахахахаха.
23
1
 
2
 
! Отговори
славянин преди 6 месеца
Абе какво става с атлантизЪма бе, тоя Путин много зъл и отмъстителен, впрегна не само Китай ами даже и патока Дончо в хибридната си война срещу ''единният и недели'' атлантизъм! Дами и господа безполово-многополови атлантиц, абе хайде да организираме един гигантски г,йпарад в защита на атлантизЪма от хибридната война на Путин!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как ще се вземат тея кредити с ниски лихви ? Не трябвали да се съобщи на обществото , след като ние ще плащаме тея лихви някой ден.
21
1
 
6
 
! Отговори
фф преди 6 месеца
шута на балканите
20
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма други политически сили с такива успехи през целия период наречен преход и траещ вече две-три поколения! Така, че решението за съюз с патриотите е вярно и нека продължат напред!
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
свинесосороиди квичат против ГЕРБ