Плевнелиев извън политиката: Слави не е фактор, Радев – популист!

Румен Радев се опитва да раздели ЕС, играе го популист!
11 юли 2018 09:00,
474
Плевнелиев извън политиката: Слави не е фактор, Радев – популист!
Снимка: архив Reuters

Румен Радев си остава генерал популист и не се доказа като президент обединител на нацията. Това смята президентът Росен Плевнелиев (2012-2017). Според него наследникът му в "Дондуков" 2 прави опити да раздели Европейския съюз и залита към Москва.

"От един държавен глава се очаква да бъде благороден, широко скроен, справедлив, да работи за доброто име на България по света. Не му отива да всява съмнения, да говори неистини. Успехът на кабинета през българското председателство на ЕС е категоричен. Всички европейски лидери и лидерите в региона благодариха на българското правителство за постигнатия успех. Единствен Радев омаловажи постигнатото, търсейки евтин пиар", твърди Плевнелиев пред "24 часа".

Още по темата

Президентът Румен Радев разкритикува хвалбите на правителството за преминалото вече европредседателство, но пък Плевнелиев пита: "Кое не одобрява президентът Радев? Девиза “Съединението прави силата” и че българското правителство положи много усилия за постигането на единство в ЕС в критичен момент? Или историческата среща на върха на ЕС със Западните Балкани, с постигнатото пълно съгласие по декларацията от София и препотвърждаването на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани? Или не одобрява постигнатото пълно съгласие за инвестиции и свързаност на Балканите? Или падането на роуминг тарифите за всички държави на Балканите?"

"Радев си остава генерал популист и не се доказа като президент - обединител на нацията. Той не изгради никаква тежест и никакви контакти на международно ниво за разлика от премиера Борисов и правителството. Президентът Радев направи неуспешни опити да раздели ЕС", смята Росен Плевнелиев.

Според него Радев се опита да раздели съюза с противопоставяне на санкциите срещу Русия, както и позицията му за Споразумението за свободна търговия с Канада.

"Той не изгради собствени визия и контакти, няма никаква тежест и международен успех - нито на Изток, нито на Запад", посочи Плевнелиев.

Според предшественикът на текущия президент оттук нататък Румен Радев може да играе единствено вътрешнополитическа роля и да бъде популист. Нещо, за което Радев дал сигнали още при встъпителната си реч пред Народното събрание - "реч без идеология, ясни ангажименти, приоритети или ценности и не за стратегически действия, а заявка за популистки действия". Според Росен Плевневлиев обаче ако Румен Радев състави партия тя ще бъде в услуга на Бойко Борисов. 

"Радев ще участва на всяка цена на следващите избори. Той е генерал, а генералите водят битки - понякога безсмислени. Битката в никакъв случай не е самоцел, нито смисъл. Смисълът е в устойчивия мир, който е базиран върху баланс и перспектива в обществото. Победата не е за генерала или за политика. Почти всички политици допускат баналната грешка да преиграят с властта. Радев е в същата група", посочва още Плевнелиев.

Запитан дали един друг фактор - Слави Трифонов, би бил заплаха за Бойко Борисов, Плевнелиев е категоричен - едва ли.

"Но всеки опит да се заиграе с политика завършва крайно неуспешно. Да не забравяме, че на изборите през 2009 г. Слави игра със свой мажоритарен кандидат във Варна. През 2011 г. подкрепи на президентските избори Меглена Кунева. Цялото шоу - и сценаристите, и екипът, цялото телевизионно студио водеше кампания. Гордея се, че доверието на българския народ получих аз. Не мисля, че Слави може да бъде сериозен политически фактор", посочи президентът.

А дали Росен Плевневлиев може да обедини дясното?

"Най-отговорно заявявам: Не, не и не. Не е това моята роля. Аз обещах на българския народ да бъда активен гражданин, но не активен политик. Няма да се връщам в политиката, но искрено се притеснявам от тоталния разпад в дясното пространство", посочва Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
4
 
19
 
! Отговори
ъъъ преди 5 години
истински американски папагал
318
6
 
23
 
! Отговори
nina преди 5 години
До Анонимен /330/: Може да е успял, но НЕ Е ЧОВЕК!Ной е едно злобно, дребничко човече с наведена главица, което не може да се побере в кожата си, че Президентът не обръща внимание и не отговаря на заяжданията и обидите му.Точно така, г-н Радев! Все едно,че не съществува РП. Впрочем, и като президент си беше така - дърпаха му конците, фактически-него го нямаше!
317
6
 
22
 
! Отговори
nina преди 5 години
Този вече съвсем е мръднал. Заради непремерените си приказки "...направи опит /Президентът Радев/ да разедини ЕС", дали не заслужава да бъди подведен под отговорност?
316
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Роската се е оправил в Бундесрепублика и си изкара мандата докрай и щом Бог му е дал четири дечица (лека му пръст на едното и да му е живо и здраво четвъртото), той е един успял човек!
315
7
 
3
 
! Отговори
Германец преди 5 години
Ако Арбайтсамта не видеше пред себе си грамотен човек-посредник за осигуряване на работа на български строителни работници на територията на Бундесрепублик Дойчланд и правата на тези хора не бяха гарантирани (проверки се правеха по всяко време) никой не получаваше работа. А това, че си син на комунист си беше чиста антиреклама. Така че, не пишета за неща, от които не разбирате. След влизането ни в ЕС всеки се оправя сам, ама пак трябва да знае немски.
314
4
 
10
 
! Отговори
хорни супер клас преди 5 години
праведната шотладска пастирка традиционно за закуска глъта мъка маьонеза; на обед семенна експлозия а вечер след изпълнение на Одата на радоста на кларинет с едно око пие пие и пие и шотлее шотлее и шотлее, до като се пастьоризиратова е накратко описанието на шльоханската пастърма по Викепедиъ.рогата са естествен прираст на ЕГНето Рузен Десиналилуеф
313
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как, по-точно, червените връзки на баща му са улеснили контакта му със западногерманските служби по заетостта? Може би, все пак, добрият му немски и добрите му инженерни познания са му помогнали? Поне малко?:) КИСЕЛО Е ГРОЗДЕТО ЗА МНОГО ХОРА.:)
312
1
 
8
 
! Отговори
Росен се разболя преди 5 години
Кеворк:Днес прочетох /в 24 часа/ с превелико удоволствие поредното интервю на Плевнелиев.Казано накратко: Пастирка поучава Генерал.Този сблъсък е достоен за четката/перото на голям художник.Ето какво казва Гуруто за Радев:Радев е първият президент популист на България. той направи неуспешен опит да раздели ЕС по темата за санкциите срещу Русия; няма никаква тежест на запад от София;Путин откровено се подигра с Радев той няма тежест и в Русия и тн и тн
311
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мога да напиша нещо добро за Плевнелиев. Винаги е изглеждал добре, облича се добре и говори чист и правилен български език. Имам преки наблюдения от "изнасянето" на български работници в Германия и да ги наречеш "роби" означава да нямаш никаква представа от тая работа, защото в Германия е много трудно някой да работи като "роб". Справка - Арбайтсамт-а. Радев например изглежда като глътнал ***. А Слави Трифонов е заприличал на в.а.м.п.и.р. Не знам как е със здравето, но изглежда зле.
310
29
 
9
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Радев не става за президент. И той не е добър за тази работа. Фалшив е. И да, популист е. И не е обединител. Много точно казано.
309
9
 
49
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Какъв човек трябва да си ти, господин Плевнелиев за да се навираш пак в политиката. Борисов те направи политик. Ти в политиката стана за посмешиште. Но не го съзнаваш. Хората те подиграват за какво ли не. Вместо да се скриеш и да си живееш живота продължаваш да се резилиш. Хората не те искат, до гуша им дойде, дотегна им. ***! Евроатлантически ценности няма!!! Разбери това! Няма!
308
12
 
7
 
! Отговори
Росен е велик преди 5 години
Президент Росен е алгебраик-вишист. Той добре е сметнал и се държи според корените на уравнението така както функцията вели, за да се чувства извисен деПераст прелитащ на полетата осеяни с тикви и замерайки ги с найЛа да ги хока на майка, татко и бойфрендо на таткото и неговата съпруга Георги.
307
13
 
8
 
! Отговори
Я гледай преди 5 години
До Колобър 300 Партизаните са били обикновени бандити.Гешев ги е избивал като пилци.Партизони са били руските през ВСВ.Те са се били за Родината , а нашите да съборят властта.
306
37
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До не може да бъде 296 Теб те е срам , аз пък се гордея с Превнелиев.Умен човек , с визия и най вече евроатлантик. Точно такъв човек ни тряба. Ако беше решил да са кандидатира отново , печелеше одмах. Добре че не сме президентска република, че Радев вече да ни е подарил на Късия.
305
7
 
36
 
! Отговори
Една добра идея преди 5 години
До АнонименВерно!Роско трябваше да се кандидатира за нов мандат!Щеше да е забавно да го видим класиран зад Митьо Пищова!
304
9
 
46
 
! Отговори
Хахахахха преди 5 години
Кой въобще му дава трибуна на тоя тапир бе?!?! Взел и оценки да дава на хора дето са нива над него! Да си гледа там новата къща със синоптичката и да не ни занимава с глупости на търкалета! Като президент беше пълна излагация, абсолютен *** и дръвник!
303
6
 
34
 
! Отговори
Nnn преди 5 години
Питам се, докога лицето-тапет ще шета в публичното пространство.Докога комунистически дейци ще ни учат на политика.Вместо да си харчи червените парички и да си гледа синоптичката, на политик ще се прави. Като е такъв политически разбирач, що не се яви на изборите за президент, а се покри като мишок, какъвто всъщност е.
302
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роска ! Пак се кандидатирай ! Да та *** в анимационния герой !
301
5
 
23
 
! Отговори
Да г-н президент преди 5 години
Президент Плевнелиев ще Ви го кажа на френски,, Уи монсеньор президант"! Първата част е за вас, а втората е за президента Радев!!!
300
9
 
37
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 5 години
А бре, момче,що си не гледаш синоптичката и да оставиш политиката на хора, които разбират от нея? Така ли не ти увря простата тиква да разбереш ,че в България ,народът мрази дясната политика изначално?Прочети Историята на държавата ни от 1878г до 1944г и ще разбереш защо.Помним хубавия живот по царско ,па и съм слушал от баща си за времената около 1923г, когато се разстрелват хора по улиците без съд и присъда само, защото са искали да живеят по-човешки! Айде не се изживявай като велик ами се ск