Шефката по лекарствата: Спрените медикаменти - с алтернатива

Информация да се черпи само от сайтовете на институциите
Обновена: 11 юли 2018 16:15 | 11 юли 2018 16:12,
4
Шефката по лекарствата: Спрените медикаменти - с алтернатива
Снимка: Pixabay

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова първо отказа да се яви в пленарна зала днес, но все пак намери време да се изправи пред депутатите.

Изслушването й бе поискано от БСП по повод информациите за спрени 62 лекарства за кръвно и сърце, заради наличие в тях на съставка, представляваща вероятно канцероген.

"Фактът, че оставих всички ангажименти и съм тук в тази зала, показва важността на проблема със спрените лекарства" - каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) проф. Асена Стоименова,цитирана от "Фокус".

Във връзка с отказа й да пристигне в парламента и последвалото решение от страна на Народното събрание по чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, с което депутатите я задължиха, проф. Стоименова се извини, ако е оставила впечатлението, че Изпълнителната агенция по лекарствата не желае да коментира въпроса.

Още по темата

"Валсартанът е предполагаем канцероген и спирането на 62 вида медикамента е превантивна мярка" - поясни шефката на лекарствата у нас.

А относно критиките на БСП, че няма информация за лекарствата, проф. Стоименова заяви, че има такава на сайтовете на Националната здравноосигурителна каса, на Министерство на здравеопазването и регионалните здравни каси.

"Внимателно сте следили сайтовете, но призовавам и от тази трибуна единствените сайтове, от които да се черпи информация, която е обективна и достоверна, да бъдат сайтовете на официалните институции - каза директорът на ИАЛ. -

Публикували сме незасегнатите продукти с валсартан, които са 27 на брой. Също така всеки един лекар, в зависимост от конкретната проблематика на пациента, може да разчита на още 138 продукта в позитивния лекарствен списък, т.е. има достатъчно налични алтернативи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Досега МЗ и Здравната Каса лекуваха *УСПЕШНО* Рак , сега ще лекуват *УСПЕШНО* и Високо Кръвно Налягане ???Истината е че Живота не струва 5 пари , а струва Стотици Милиона Евра , ама за Някой от МЗ и НЗОК .
3
2
 
2
 
! Отговори
КОК преди 5 години
До Анонименсъставката я има и в храните да, но тук не става въпрос че тази съставка е вредна само по себе си, а за това че е замърсена с нещо при производството
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият ден сайтовете на НЗОК изобщо не публикуваха списък на заместители, а само на тоав кои лекарства са спрени.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази съставк я има в саламите, в рибата в цигарите - в пъти по-голямо количество. А сега спират лекарснва за сърце, защото се ПРЕДПОЛАГА че са вредни. Спират 62 китайски лекарстав в деният в който дойде китайският премиер у нас, да прави бизнес - и ние му бием шамар. Чудно ли е че всъщност не сключихме договор, а само обещания.