Спорните промени в Закона за горивата минаха на второ четене

Не се цели закриване или купуване на бензиностанции
11 юли 2018 17:52,
6
Спорните промени в Закона за горивата минаха на второ четене
Снимка: Bulfoto, архив

Депутатите приеха на второ четене промени в спорния закон за горивата, с който се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците на едро и дребно с нефтени продукти.

Проектът създаде напрежение вътре в коалицията "Обединени патриоти", тъй като НФСБ се обявиха против някои текстове, а вицепремиерът Валери Симеонов го нарече лобистки.

В крайна сметка депутатите решиха, че за да бъде регистрирано лице за търговия на едро с нефтени продукти, трябва да има внесен уставен капитал или активи в размер не по-малък от 1 млн. лева. За търговия на дребно ще се изисква внесен уставен капитал или имущество в размер не по-малък от 20 хиляди лева.

При регистрация ще трябва да се предоставя и обезпечение, което да служи за изпълнението на непогасени изискуеми задължения. Размерът на обезпечението за търговия на едро и съхранение на нефтени продукти ще е 500 000 лв., за търговия на дребно - 20 000 лв. за всеки обект.

Според вносителите, промените целят изсветляване на пазара на горива и ограничаване на сивия сектор.

Според малките търговци, които излязоха на протест, това ще ги обрече на фалит заради предвидените сериозни банкови гаранции, които ще бъдат изисквани от тяхна страна. Те смятат и че промените ще нарушат конкуренцията и ще оставят на пазара само големите играчи.

Вносителят на закона Емил Димитров - Ревизоро обаче коментира пред журналисти, че промените не целят закриване или купуване на бензиностанции.

"Законът няма отношение към това кой как да се развива и дали да има една, две или сто бензиностанции", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
хаджи Христо преди 4 години
Този "Ревизоро", изцяло защитава интересите на руският монополист Лукойл България, чрез руската Българска Асоциация за петролни и газови продукти, които измишльотиха Закона за горивата, за да унищожат средният и дребен бизнес в бранша. Това си е чисто политически проблем и Държавата трябва да се намеси най отговорно. Ако не е дребният бизнес да държи цените по ниско, за да съществува, същите ще се вдигнат с з кинта на литър.
4
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Този Ревизоро как може да се нарича Патриот , той е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ , защото убива родният дребен бизнес и дава целият бизнес в ръцете на шепа ЧУЖДИ компании. Така сме паднали под турско робство, заради предател , отворил портите на Царевец.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се приеме закон за всеки дупедат при формиране на мешерето да внесе по 500 хилки като обезпечение срещу бъдещи поразии които винаги правят!
2
2
 
21
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Този Ревизоро е доказано невменяем.Защо държавата се меси така грубо в частния бизнес? Нали бизнеса не беше работка на държавата? Нещо май на някой демокрацията не му харесва.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гупости един Тесла ако имаше един миЛион тогавашни пари никога нямаше да стане учен, а щеше да иде да се пропие някъде, също и Бил Гейтс и Зукърбърг и много други хора дето са тръгнали от нулата буквално.