Евродепутати: Отлична организация или без практически ползи

Това гласят оценките им за българското еврошефство
12 юли 2018 07:56, Елка Василева
4
Евродепутати: Отлична организация или без практически ползи
Снимка: архив, Булфото

От отлична организация до липса на практически ползи за България варират оценките за българското председателство на ЕС на евродепутати. Няколко от българските евродепутати направиха оценка на председателството на България на Съвета на Европейския съюз пред български журналисти в Европейския парламент в Страсбург. Срещата с тях бе непосредствено след доклада на премиера Бойко Борисов на 3 юли в пленарната зала на Европарламента.

Българското европредседателство постави европейски теми

Акцентите на българското европредседателство бяха европейски, поставени бяха европейски теми, които са важни за страната ни, но и за цяла Европа. Това заяви Ева Майдел от Групата на Европейската народна партия. Според нея следващите шест месеца преди европейските избори са време да бъдат поставени и теми, важни за България. Доказахме, че искаме да бъдем част от ядрото на ЕС, а не част от периферията, посочи тя.

Майдел изтъкна ползите от влизането на България в еврозоната, като подчерта, че още с влизането ни в т.нар. чакалня кредитният рейтинг на страната ще се повиши, ще бъдат въведени по-ниски лихви по кредитите, ще има механизми за фискална и банкова подкрепа, намаляване на транзакционните разходи. По думите й опасенията за инфлация и повишаване на цените, както и забавяне на икономическия растеж, са митове.

На упреците на колеги от други политически групи, че България не се е възползвала от момента да постави на дневен ред важни за страната приоритети, тя отговори, че това не би се възприело добре. По думите й като председателстваща страна България е трябвало да намира баланса, да прави компромиси и да работи в екип.

Не беше използван потенциалът на европредседателството

Ние не се изложихме, но не използвахме възможностите и потенциала, които носи европредседателството, смята Момчил Неков от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Безспорно логистиката ни беше добра, но ние не извлякохме никакви ползи, посочи той. Според него е трябвало да се поставят редица важни теми, сред които общата селскостопанска политика, т.нар. Дунавска стратегия, приемането ни в Еврозоната, визите на пет европейски държави за САЩ и др.

По думите на Неков американските визи засягат близо 70 милиона европейски граждани и това е своего рода дискриминация. Необходима е била според него и по-твърда позиция относно намаляването на директните плащания в селското стопанство и изравняването им за различните държави.

Той призна важността на теми като "Западните Балкани" и "Миграция", но изтъкна, че за българите е от особена значимост приемането ни в Еврозоната. Неков припомни нашумелия проблем с двойния стандарт при храните, останал без разрешение. Похвалиха ни от куртоазия, но се оказа така, че платихме сметката, а не поръчахме музиката", обобщи метафорично мнението си Неков.

Председателството не се описва в координатна система с термини

Председателствата не се описват в координатна система с термини като "успешни" или "неуспешни". Така коментира темата Светослав Малинов от Групата на ЕНП. Никой не се е вкопчвал по този начин и не си е просил комплименти, не е правил откриване. Може би, защото е за първи път. Не мога да кажа, че е неуспешно, но не мога да кажа, че е и успешно. Ако критерият за успех е липсата на технически гафове, да, нямаше проблеми от този порядък, каза Малинов.

Според него страната ни е следвала дневния ред, наложен от предишното председателство. По думите му единственото различно събитие е била срещата на върха във Варна между Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган. Той допусна, че положителен ефект от българското председателство би била евентуалната реклама на страната.

Представихме се достойно, но не стигнахме максимума

"Имаме ли основание да се срамуваме от българското председателство? - Не, представихме се достойно. Дали постигнахме максимума от всички възможности? - Също не." Така представи своето мнение Сергей Станишев от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Успехите и пропуските той обясни с редица фактори, сред които сложната среда в Евросъюза. Според него слабо звено е бил Европейския съвет, твърде поляризиран, за да се вземат важни решения. Като очевидно постижение на българското председателство той посочи темата "Западни Балкани" и започването на преговори догодина с някои от държавите.

Като успешно приключила Станишев посочи Директивата за командированите работници, която е един баланс между интересите на Изтока и Запада. Той акцентира върху доброто представяне като административен капацитет, похвали работата на министрите, администрацията, службите за сигурност и стотиците доброволци.
Според него обаче някои от заявените приоритети не са били уплътнени и не са се реализирали като конкретика. Сред тях са темите за младежта, за социална Европа, Черноморския регион и Дунавската стратегия. Станишев отбеляза, че срокът за председателството от половин година е твърде кратко време, за да се постигнат значителни резултати и конкретни решения.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 5 години
До inedСпоред него обаче някои от заявените приоритети не са били уплътнени и не са се реализирали като конкретика. Сред тях са темите за младежта, за социална Европа, Черноморския регион и Дунавската стратегия. Станишев отбеляза, че срокът за председателството от половин година е твърде кратко време, за да се постигнат значителни резултати и конкретни решения". Само прочети какво пишат червените компири "гордостта на България"живеещи в Брюксел с 15000 хил евро заплата.
6
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 5 години
До Хм! То тогава в България трябва да раздаваш шамари наляво и надясно от сутрин до вечер.
5
0
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 5 години
До Анонимен 3 А това на снимката с цветята прилича на хитлеристки кръст.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ ВАЖНОТО НЕ ГО ПИШЕТЕ,НА ТЯХ ИМ Е ПРЕЗ..... Я, ВАЖНОТО Е ЧЕ СА УСВОИЛИ ПОРЕДНИЯ ЗАЕМ
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦЯЛАТА ПАРА НА НАШЕТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО МИНАВА ПРЕЗ С.ВИ-РКАТА НА ЛОКОМОТИВА.
2
2
 
31
 
! Отговори
ined преди 5 години
Аз така и не разбрах каква е ползата за България от всичките ни евродепутати. Които за голямата заплата която получават са заети най-вече да си чешат топките или каквото там имат.
1
4
 
26
 
! Отговори
Хм! преди 5 години
Видиш ли социалист, удари му един шамар! Все ще има защо.