Таксите за обжалване - неоснователно високи!

Според соцдепутат с повишението се ограничават правата на гражданите
12 юли 2018 22:30, Василия Пейчева
6

1804 гледания   |  Още видео
Във връзка с вдигнатите такси в административното производство, БСП сезира Конституционния съд.

"Таксите за обжалване са неоснователно високи, Административнопроцесуалният кодекс е много важен, по него жалим глобите на гражданите. Сега правим промени в АПК, правосъдието е бавно. На фона на ниските доходи на българите, увеличение от 900 пъти ограничава възможностите на гражданите да си търсят правата", заяви в студиото на Bulgaria ON AIR депутатът от БСП Явор Божанков.

Той конкретизира, че сумата за жалба на физическо лице от 5 лв. се вдига до над 1000 лв.

"До момента таксите бяха определени в тарифи. 5 лв. не са справедливи, те са смешни, но таксата трябва да отговаря на реално извършен разход. Много такси в България са определени въз основа на необективни признаци", каза още Божанков в "Денят ON AIR".

Депутатът обясни, че до момента хората са имали възможност да обжалват таксите в съда, но сега те са закрепени в закон, който не може да се обжалва от гражданите.

"Посланието на властта към хората е : Не ми се мотайте в краката", заяви Явор Божанков.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
Божанката и Божинката са все Горнооряховски кадри.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това: "Административнопроцесуалният кодекс е много важен, по него жалим глобите на гражданите" показва изключителна правна неграмотност.
Глобите се "жалят" по ЗАНН,не по АПК,по АПК се оспорват административните актове.
А точно административното ни правосъдие е на второ място по бързина в Европа. Някой не си дочел нето законите, нито статистиките,които, впрочем,не са български, а на ЕС. Ако горното е творение на този Божанков, то същият да си наеме консултант, че силно се излага с глупостите си.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бойче до тука ни докара, какви права ще си търсиш, какви 5 лв... Некадърни, назначени пп шуробаджанашка линия герберастка линия, чиновници ти пишат нередовен акт, айде сега иди обжалвай..
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
съдебната система направо да я направят като болниците търговско дружество и да узаконят плащанията.и след като ще печелят да и спрат финансирането от бюджета тоест от гражданите.скоро до правосъдие и болница само ако имаш пари да живей конституцията.
2
4
 
9
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 8 месеца
До къде ни докараха само ДрагалЪвския Ай дук и четниците му!?
1
1
 
18
 
! Отговори
annybody преди 8 месеца
Няма ли най-после да промените НК така, че обир на стойност по-ниска от 510 лв. да се разследва? Обрали нечий дом, пребили стопанина, но стойността на обраното били две кокошки, 7 буркана зимнина и 40 лева пенсия - е, няма основания за производство..
Виолетовите обезлюдиха селата - ами безнаказани са, как да не трепят и да не крадат - рай отвсякъде! И да иска човек да си купи къща някъде, защо да го прави, след като ще му опустошат цялата градина!