Забраниха шума: От 23 ч. до 8 ч. в цялата страна няма да дъни!

Изключение се прави само за гари и общински мероприятия
Обновена: 12 юли 2018 16:35 | 12 юли 2018 15:10,
189
Забраниха шума: От 23 ч. до 8 ч. в цялата страна няма да дъни!
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума.

Новите текстове предвиждат при вдигане на шум в обекти в близост до жилищни сгради, да се повишат санкциите. При първо нарушение заведението-нарушител ще се затваря до седем дни, при повторно – до 30 дни, съобщи БНР.

Законът въвежда изискването озвучаването на откритите площи да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, които контролират нивото на звука така че той да не надвишава граничните стойности.

Още по темата

Изключение се прави за гари, автогари и аерогари, уточни "Фокус". Общинските мероприятия също се освобождават от въведените ограничения.

Контролът по спазването на новите правила се възлага на МВР.

Според Димитър Бойчев от ГЕРБ, това е крайна мярка.

"Защото повечето проблеми са в летния туристически сезон, където са и повечето открити заведения, а нашият сезон е толкова къс, че според мен това заведение е безсмислено повече да работи", смята той.

Вицепремиерът Симеонов обаче контрира:

"Ще изпаднем в същата ситуация, в която сме и в момента – с констативни протоколи, с препращане до община – една дискотека необезшумена с отворени обеми, която дъни и побърква целия Несебърски залив".

От ДПС разкритикуваха законопроекта, настоявайки, че той отнема функции на общините.

"Заради Бургас или заради Варна ще изгорят и всички други общини в България", предупреди Танер Али.
Законопроектът е продължение на акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в черноморските ни курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднъж се предредих на опашка в Гърция, минах в един магазин пред една баба, която се чудеше какво да си купи, и аз не издържах, но... изведнъж станах "невидим" за продавачката, тя нито ме чуваше какво искам, нито ме виждаше, а просто гледаше възрастната жена и чакаше тя да избере какво да купи. Засрамен се върнах в опашката. Така ми дадоха урок гърците без думи и без даже жестове, и ме възпитаха.Кога това ще стане в България?Тук бабите във фантастико направо минават пред мен,отляво,отдясно...
47
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 36Шумоизолирай си жилището и си купи тапи за уши като ти е шумно защо всички да страдат заради тебе направи си къща в гората *** на Марс варианти да искашЕй, много сте нагли бе - вие сте единици, така че нормалното е НА МАРС ЕДНОПОСОЧНО - ОК. И да - спретни си една барака в гората и се прави на *** денонощно. Но те и животните искат тишина, така че .... внимавай, я баба Меца, я Кума Лиса.
46
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде ще са дискотеките питам клубовете зарад тия ще затварят ли на диско до 23 ли ще ходим то след 23 се пие бира ще ходим на разходка
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На колите и младежите как ще спрете шума в заведенията щее тихо ама две коли като минат и надуят двеста вата *** спи то е достатъчно две коли да минат в два и без музика и съня е заминал пускаи мезоканала и реанимация
44
9
 
11
 
! Отговори
България 2035 г. преди 5 години
Категорически съм против.В България много хора работят нощно време и през деня спят. Ако през деня се вдига шум също не става. Никакъв шум никога. Всичките коли да са задължително електрически със закон, и ако ще се извършва каквато и да е дейност да не се шуми.Всички трамвайни лини да се сменят с нови, за да не дрънчи трамвая. Тролея да не прави ууииуу-ууииуу, а и влаковите релси също да се сменят, че през нощта, който е близо до гара не може да спи. Да се сменят и локомотивите и вагоните...
43
4
 
25
 
! Отговори
турист преди 5 години
От десетина години ходя на почивка в малки курортчета на Халкидики. Там проблеми с шума няма. Дори и някой *** да реши да се увесалява с кючеци, останалите недвусмислено му показваме, че това не е слънчака. Ако все пак някой е турбо-фолк-маняк със слушалките в ушите да друса кючеци, но не пред децата. Така се решават нещата, не със забрани или акции на Валери.
42
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съмняваме да се спази време е валери симеонов да си ходи оставка заедно с домусчиев вън
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да бе, както забраниха пушенето на закрито и се "спазва", което дори е по лесно за доказване.....сега ходи доказвай на колко е било волумето преди да дойде полицията.....
40
4
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Електората, пак изпада в телешки възторг;))) Г-да, разберете, в тази област няма полезен ход в демокрацията, защото при нея, "производствените мощности", които пълнят бюджетя са именно тези шумни "демократични фабрики", каквито са увеселителните заведения. Демокрацията е шум, шум и пак шум, разбере те го;))) Вие искате некакъв вид европейски социализъм да настане, но ГЕРБ не са европски социалисти;)))
39
32
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Шумоизолирай си жилището и си купи тапи за уши като ти е шумно защо всички да страдат заради тебе направи си къща в гората *** на Марс варианти да искаш.
38
6
 
10
 
! Отговори
Дебел Депутат преди 5 години
"сега в наи голямата жега са изкарали бебета в колички коитореват защото им е топло изобщо някаква анархия цари навсякьде"Следващ законопроект: Да се забрани на бебетата да реват от 23 до 8 часа в цялата страна.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малките деца не могат да заспят след 20 ч.
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 21 ч. трябваше, защото те си имат слушалки и си слушат от 21-8 ч. Който иска да купонясва, има стадион и там си плаща.
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе по-добре е 22-7 вместо 23-8, ама ако се спазва и така е добре...
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е и от 2 до 4 часа следобед да има някакви ограничения, може би не толкова строги, но все пак да има.
33
2
 
43
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Нощта е дадена за спане. Силна музика и шум само в пригодени за това обекти ,които са шумоизолирани. Друг е въпросът ,че не само музиката може да влияе, достатъчно е 2,3 мотористи да изрежат моторите или да минат крещящи пияни младежи към два през нощта и съня ти е разбит
32
0
 
34
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Това е чудесна новина ! Сега остава и да се сложи норма на звука на всички мотоциклети, както е в белите държави ! Редовно някой с чопър, пистов или дори кросов мотор вдига патардия до небето не се търпи. Това важи и за тунинговани коли с ужасни ремуси ! ! !
31
0
 
20
 
! Отговори
А циганските сватби? преди 5 години
Как ще ги озаптите гюрлутиите и маанетата по нощите? Диджей с авто тонколона и дъъни та провиват два района и околията???
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забраните в Байганистан са като врата в полето само глупаците минават през нея МВР корупция, съд корупция, политици корупция.
29
1
 
38
 
! Отговори
. преди 5 години
ДПС е ясно защо са против - сватбите на цветнокожите с тридневна денонощна музика, които досека попадаха в графата "специфични особености на етноса" попадат под ударите на новия закон.